INICI

QUÈ HI HA DE NOU A LA WEB?


Treball sobre els Aiguamolls de l'Empordà, per Aina Franch (clica!)


L'Ignasi Bernaus ha fet un filtre d'aigua!! (mira-ho aquí)


Homenatge químic a un home de Pau. Àcid Mandèlic.


Fa poc més d’un mes que ens va deixar un home de Pau, Nelson Mandela. En record de la seva humana tasca i a tall d’homenatge a la seva persona, recuperem una pàgina del divertit, curiós i interessantíssim “Molecules with silly or unusual names” 


Es tracta de l’Àcid Mandèlic, un alfa hidroxi àcid de formula  molecular C6H5CH(OH)CO2H el qual no fou batejat en record al Nobel de la Pau 1993 sinó que el nom prové del germànic “Mandel”, és a dir ametlla, ja que originalment aquest compost fou extret d’aquests fruits secs en àcid clorhídric.

Ja tindrem més ocasions per tornar a obrir el curiós llibre i comentar altres molècules protagonistes. Realment hi ha noms ben sorprenents


Visita a Ràdio Tàrrega

El passat dimecres 8 de gener, tot just tornats de la vacances de Nadal, la Natàlia Ribó i l'Alba Martínez (llegiu més)

EL RACÓ DE L'ASTRONOMIA

Una mica d'història: de l'antiguitat a la teoria del Big Bang (per l'Adrià Fernandez, alumne de 1r de batxillerat) (penjat a la web el 4 de gener de 2014)

En el passat, els astròlegs observaven el cel estrellat per endevinar el futur, però alhora aprenien i observaven com aquest anava canviant. A partir d’aquí, van sorgir els primers passos de la observació científica. 

Mitjançant les matemàtiques, els grecs van determinar la distància fins al Sol i fins la Lluna i van creure que la Terra era el centre i que tot girava al seu voltant. Després de la caiguda de l’Imperi romà, la astronomia va quedar oblidada.
 (llegiu més)
EL RACÓ DE LA SALUT

La Síndrome de Down (per la Carla Ribó i la Mireia Bonjorn, alumnes de 2n d'ESO) (penjat a la web el 30 de desembre de 2013)

La síndrome de Down és un trastorn genètic causat per la presència d'una còpia extra del cromosoma 21, caracteritzat per la presència de retard mental i uns trets físics peculiars que li donen un aspecte recognoscible. És la causa més freqüent de discapacitat psíquica de naixement, i el primer que va descriure aquesta alteració genètica el 1866 va ser John Langdon Haydon Down, encara que mai va arribar a descobrir les causes que la produïen (llegiu més). 

21 trisomy - Down syndrome.png
Trisomia del cromosoma 21
OPINIÓ

Què és la ciència? (per la Laura Ceriola, alumna de 1r de batxillerat) (penjat a la web el 30 de novembre de 2013)

Sabem el que realment és la ciència? Segons el Institut d’Estudis Catalans, definim ciència com a conjunt de coneixences resultants de l’estudi. Personalment, penso que la ciència és més que això; la ciència són coneixements exactes i raonats amb la possibilitat de ser demostrats empíricament, és a dir, amb possibilitat de ser falsats o verificats(llegiu més)

QUÈ LLEGIR, QUÈ VEURE?

Un llibre de curiositats físiques!!! (penjat a la web el 13 de juliol de 2013)

"Por amor a la FÍSICA" de Walter Lewin.

Només fullejar les primeres pàgines us intrigarà les respostes a preguntes que ens planteja com ara: Ets més baix de peu
o ajagut?  Per què els colors de l'arc de Sant Martí estan ordenats de la mateixa manera ?...

Explica fets quotidians als quals mai hi havíem prestat atenció des de la física i de forma senzilla i clara. OPINIÓ

"El col·lapse planetari és imminent", per la Gisela Rovira, sobre un article publicat a la Vanguardia (penjat
a la web el 13 de juliol de 2013)

No fa més d’unes dècades enrere que els científics ens avisen que el planeta està en mans de la humanitat, i els canvis
que se’n deriven són decisions de la pròpia, és a dir, nosaltres som qui escollim si guiar les alteracions o simplement
permetre que succeeixin. Tot i això, sembla ser que la situació està arribant a un lloc de no retorn fins abastar l’extrem de
convertir-se en imminent i irreversible (llegiu més). 
QUI SOM? (penjat a la web el 28 de febrer de 2013)

Aquí pots veure la foto de grup dels alumnes participants al projecte, alumnes de 2n, 3r i 4t d'ESO i de 1r de batxilleratACTIVITATS

Visita a l'Hospital de la Vall d'Hebron (penjat a la web el 27 de febrer de 2013)

El passat dimecres 13 de febrer, un grup d’uns 30 alumnes del Col·legi Sant Josep de Tàrrega va visitar l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron de Barcelona. El grup, format per alumnes de diferents cursos (des de 3r d’ESO a 1r de batxillerat), va participar a l’activitat anomenada “Del laboratori al pacient: com investiguem en un gran hospital”. Aquesta visita s’emmarca dins de les activitats que durant tot el curs el Col·legi Sant Josep organitza per incentivar la curiositat i l’interès dels seus alumnes envers els temes científics (llegiu més)HISTÒRIA DE LA CIÈNCIA

Einstein i la formulació de la teoria de la Relativitat (penjat a la web el 27 de febrer de 2013)

 Charlie Chaplin recorda un sopar a la seva casa de Califòrnia, en 1926, en el qual van estar presents Einstein, la seva segona esposa i altres dos amics. Durant el sopar, la senyora d’Einstein li va explicar la història de la matinada en què Einstein va concebre la teoria de la Relativitat (llegiu més)

 
 
ACTIVITATS

Visita el Centre de Regulació Genòmica de Barcelona (penjat a la web el 6 de gener de 2013)

Un grup d'alumnes de 3r i 4t d'ESO que participen al Projecte de Ciències van visitar el desembre passat el Centre de Regulació Genòmica de Barcelona. Cliqueu aquí per acedir a la presentació que resumeix els continguts més importants de la visita (realitzada per l'Adrià Fernandez, de 4t d'ESO). 
EL RACÓ DELS EXPERIMENTS

Pràctiques al laboratori de química
 (penjat a la web el 6 de gener de 2013)

Un grup d'alumnes del Projecte de Ciències porten a terme dues pràctiques al laboraratori de química. Llegiu l'informe que han redactat 


TREBALLS DELS NOSTRES ALUMNES

Treball realitzat el curs passat per l'Esther Ruiz sobre l'enginyeria genètica i la tecnologia (penjat a la web el 6 de gener de 2012)
EL NOSTRE LLIBRE D'ACTUALITAT

Una petita història per entendre l'univers
 (penjat a la web el 4 de gener de 2012)

HUBERT REEVES. EDITORIAL COMANEGRA


Com explicaria els misteris de l'Univers a la seva néta un dels més prestigiosos astrofísics del segle XX?

“Les converses de Hubert Reeves amb la seva néta són a la vegada fresques i profundes. L’astrofísic representa aquí la ciència coneguda; i la seva néta, qualsevol ésser humà modern que vulgui ser un ciutadà del seu temps. Tos som néts de Hubert Reeves...” Del pròleg de Jorge Wagensberg (llegiu més)


ACTIVITATS


Conferència sobre el “Bosó de Higgs” al Col·legi Sant Josep
 (penjat a la web el 2 de gener de 2012)

El passat dilluns 3 de desembre, Raul Lopez Coto, investigador de l’Institut de Física d’Altes Energies, va pronunciar una conferència sobre el “bosó de Higgs” adreçada a alumnes de batxillerat i quart d’ESO. Aquesta conferència s’emmarca dins de les activitats que durant tot el curs el Col·legi Sant Josep organitza per incentivar la curiositat i l’interès dels seus alumnes pels temes científics. (llegiu més)


Activitat de motivació per la ciència i la tecnologia (penjat a la web el 30 de desembre de 2012)

El Col·legi Sant Josep organitza periòdicament xerrades d’exalumnes del Centre que treballen actualment en centres o empreses lligats a la ciència i la tecnologia. L’objectiu és donar a conèixer, als actuals alumnes, experiències interessants que puguin, més endavant, motivar-los a cursar estudis científics o tecnològics.

El passat 9 de novembre, Xavier Contijoch es va adreçar als alumnes de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat. La xerrada va consistir en una breu explicació sobre els estudis cursats (Enginyeria Superior de Telecomunicacions) i sobre la feina que actualment porta a terme (llegiu més). ACTUALITAT 

Energies renovables: utopia o realitat?Què té a veure el genoma del "tauró elefant" amb la possible cura de l'osteoporosi?
 COMENTARIS DE
 NOTICIES

Visita aquesta secció per llegir els comentaris que fan els nostres col·laboradors de notícies científiques d'actualitat

Clica aquí

 AGENDA

 


ENLLAÇOS
 INTERESSANTS


PROGRAMA DE DIVULGACIÓ CIENTÍFICA "REDES", amb Eduard Punset, a La 2 de TVE.

Visita l'arxiu de programes emesos clicant aquí 

NATIONAL GEOGRAPHIC

Web que ens ofereix informació sobre el món, amb l'objectiu d'aconseguir que la gent s'assabenti del que passa al seu voltant, així com també de grans invents i avenços tecnològics.

Visita-la clicant aquí 


SINC. SERVICIO DE INFORMACIÓN Y NOTICIAS CIENTÍFICAS


Una molt bona pàgina per estar informat sobre les últimes novetats en ciència, tecnologia i innovació.

Visita-la clicant aquí

WEB DEL PROJECTE "CIUDAD CIENCIA"


Es tracta d'un projecte de difusió de la ciència a diferents localitats de l'Estat (Tàrrega n'és una). El Col·legi Sant Josep hi participa activament)

Visita-la clicant aquí

 
 
 
Subpàgines (2): Anuncis Sense títol
Comments