magunkról


  
A Cinóber csoport 2006-tól 2010-ig működött. 

 

A Cinóber csoport  tagjai:  Papageorgiu Andrea, Titkó Ildikó, Osgyányi Róza, Osgyányi Sára. A Cinóber festőcsoport a
Képzőművészeti Egyetemen töltött éveink után alakult meg 2006-ban. Közös alkotótevékenységünk 2002-re tekint vissza. Állandó nyári műhelyünk a Visegrádi Művésztelep .

   Személyes alkotói módszereinkkel, a látványfestészet hagyományos technikáit alkalmazzuk. Az általunk választott szakmai kereteken belül vizuális szempontjaink sokszínűek, mozgalmasak, képalkotási elveink  változatosak. Jellemző képeinkre a valóságos színek, formák kifejezést fokozó megváltoztatása.
Csoportunk kohéziós ereje a barátság, és testvériség. Fő célunk elsősorban a közös munka, szellemi kapcsolódás egymás művészetéhez, a művésztelepi koncentrált alkotás, másodsorban a kortárs képzőművészeti eseményekben való aktív részvétel, publikáció, a megjelenés,közös  kiállítások létrehozása.

    Szociális érzékenységünk az aktuális társadalmi változások helyett az emberi pszichikum, a szuverén belső valóság felé fordul. Elsősorban egyéni festői problémákra keresünk válaszokat. Eszközeink  változatosak, de a témahalmaz és módszer rokon.  Művészként kívülállással szemléljük a fogyasztói kultúra jelenségeit és folyamatait. Választott témáink szimbólumok is egyben. Az általános emberi dolgok foglalkoztatnak minket. Elfordulunk a polgárpukkasztás, az öncélú figyelemfelkeltés fokozhatatlan folyamataitól. A minden áron újat mondani akaró kortárs mentalitástól megcsömörlött modern festészeti kultúra, meglátásunk szerint kezd visszatérni a látványfestészethez, és a hagyományos festészeti értékekhez. Viszonyulásuk nem protestálást jelent, hanem egyéniségünk és a modern festőiség tudatos védelmét az európai kortárs festészet sokarcú rengetegében.
 
Osgyányi Sára 2009