cicle 2009
 

Edició 2009 -  del 2 al 8 de març

  • Dilluns 2 - 21h Llar d'avis de Puig-reig.                                                                                            Joan Cunill - "Els alps amb esquís"
  • Dimarts 3 - 21h Llar d'avis de Puig-reig.                                                                                            Jordi Magallon - "Viatge amb bicicleta per Ladakh"
  • Dimecres 4 - 21h Esgésia vella, Gironella.                                                                                             Lluc Pellissa i Laia Acero - "Índia una muntanya de Xapatis"
  • Dijous 5 - 21h Esgésia vella, Gironella.                                                                                                  David Palmada "Pelut" i Ester Ollé - "Intifada, la via d'artificial mes dificil del mon"
  • Divendres 6 - 21h Teatre Municipal, Berga.                                                                                            Cecília Buil - "Pakistan i Alaska, alpinisme als extrems"
  • Dissabte 7 - 20h Teatre Municipal, Berga.                                                                                              Patrick Gabarrou - "Cerví somni d'un infant"
  • Diumenge 8 - 19h Teatre Municipal, Berga.                                                                                          Sebastián Álvaro - "Nadie nos dijo que fuera imposible"


Dilluns 2 - 21h Llar d'avis de Puig-reig.                                                                       Joan Cunill - "Els alps amb esquís"


Gràcies a l'extensa xarxa de refugis, als Alps, s’hi poden fer multitud de travesses d'esquí de muntanya. Qui no ha sentit a parlar de la Chamonix-Zermat?, de l'alta ruta de l'Oberland?, o de la Silveretta?.

Ja fa anys que una colla de Berguedans han tingut la sort de poder-hi anar i gaudir de bones i no tant bones neus, de dies de bo i de mal temps, de cims nevats, de refugis de somni i el que es més important: de l'amistat i d'un dels esports que més els agrada; l'esquí de muntanya. En aquest audiovisual podrem veure la pràctica d’aquest esport al cor dels Alps.

Dimarts 3 - 21h Llar d'avis de Puig-reig                                                                        Jordi Magallon "Viatge amb bicicleta per Ladakh"

Una travessa de 18 dies i 1200km, amb unes condicions molt dures degut als forts desnivells, el fred i l’alçada que de mitjana es va mantenir per sobre de 4200m, i arribant fins a 5100m amb bicicleta. La travessa es va realitzar en dues grans etapes: Leh - Padum i Leh - Manali.

Jordi Magallon Javierre (Lleida 1971)

Diplomat en Magisteri d'Educació Física, els esports vinculats amb la muntanya són la seva passió: esquí, escalada, BTT, muntar a cavall ...

Ha realitzat activitats alpines significatives, Korzenevskaya (7128m)'92, Cho-Oyu'93, Annapurna'99, Tilicho'99 (Obertura de la via Sánchez/Magallón, amb l'Eduard Sánchez), Shiviling'99. 

També ha realitzat activitats cicloturístiques, Marroc'95, PekínHong Kong'96, ruta Maya'97, Madagascar'98, Istambul-Amman'03, Karakorum Highway'04, Mongòlia'05, Ladakh’08.

Dimecres 4 - 21h Esgésia vella, Gironella.                                                                    Lluc Pellissa i Laia Acero - "Índia una muntanya de Xapatis"

Recorregut per la Índia del nord, on descobrirem la tranquil·la i reflexiva vida budista envoltada per les muntanyes de l'Himàlaia, i la bulliciosa vida hinduista a la vora dels rius sagrats.

Durant el viatge per l'Himàlaia Indi, realitzen una ascensió a un 6000, l'obertura de tres vies noves a cims verges de valls desconegudes, i un trekkingper sortir de les muntanyes i conèixer la salvatge Índia de la gent.

Lluc Pellissa i Laia Acero.

Han fet de la muntanya la seva forma de viatjar. A part de la Índia, han visitat en dues ocasions els Andes Peruans, Bolivians, Argentins i Xilens.

Han viscut a diferents poblacions pirenaiques, fet que els ha permès conèixer les seves valls, muntanyes i gent. També han viscut a Grenoble, des d’on han pogut escalar, esquiar, gaudir de l'aire lliure, viatjar i el més important, fer bons amics.

Dijous 5 - 21h Esgésia vella, Gironella.                                                                      David Palmada "Pelut" i Ester Ollé - "Intifada, la via d'artificial mes dificil del mon"

Intifada, és el nom de la via d’escalada artificial més precària i difícil del planeta, la única amb cotació d’A6. En aquesta projecció els protagonistes ens explicaran l’ascensió, amb primers plànols de l’escalada, fotografies inèdites i filmacions des de la càmera de casc i de mà. 

Una projecció molt divertida on no hi haurà moments per l’avorriment.

David Palmada

Escalada a sueños de invierno, i primera repetició de tramuntana, totes dues al Naranjo de Bulnes. Vàries repeticions a les vies més dures del nostre país, mirall impenetrable, vudú, sopa de farigola, incontinència de inconsciència, les festes del paca, i vanitat oculta. Una repetició de al lado oscuro i infierno de cobardes, ... totes les vies relacionades amb l’escalada extrema artificial. 

Compta amb vàries obertures de nous itineraris, al Todra (Marroc), a Noruega amb la via waterwall de A5, i varis itineraris repartits arreu del país on podem destacar l’obertura de varies vies de A5+,com la cagatini wall, a la paret de diables, o la suicidal tendency al morral del cavall. Primera repetició de la via harakiri de A5+,oberta a Montserrat i primera proposta d’aquest grau al nostre país.

També és practicant d’espeleologia i submarinisme.

Divendres 6 - 21h Teatre Municipal, Berga.                                                               Cecília Buil - "Pakistan i Alaska, alpinisme als extrems"

Pakistan i Alaska són dos llocs oposats, tant en la situació al planeta com en el desenvolupament i estil de vida. Amb aquesta projecció veurem lesdiferències i els punts en comú d’aquests dos llocs mitjançantl’alpinisme.

Cecilia Buil Polo (Huesca, 1973)

Guia de barrancs i instructora d'escalada des de 1997, ha treballat durant 5 temporades a la Serra de Guara i Mèxic. Actualment viu professionalment de l'escalada.

Ha realitzat destacades ascensions sobre roca, amb obertures de noves vies amb graus de fins a A5 i 7C. Aquests últims anys ha practicat l'escalada amb gel, i ha realitzat vies de 500m i 5+ a França, Itàlia, Eslovènia, Suïssa, Noruega i al Canadà.

Algunes ascensions destacades: Escalades al Capitán, Yosemite, EEUU, incloent: Mescalito, Lost in America (5.10/A4), Aurora (5.9/A5, Zenyatta Mondatta (5.9/A4), i Tangerine Trip (5.9/A2+). Primera i segona ascensió del Gigante, Mèxic, 15 i 10 dies respectivament a la paret. Nova via,Lluvia de Plata (6b/A4) a la paret de la cascada a Basaseachic, Méxic, 7 dies en solitari a la paret. Segona repetició, en cordada femenina, de Inshallah a la Shipton Spire (5.850 m.), Karakorum, Pakistan. Obertura de Ak Saitan a la Punta Aragón (5.000 m.), Karakorum, Kyrzgystan. Obertura en cordada femenina de Hidrofilia, 1.600 m. en el penya-segat més gran del món, Groenlàndia. Obertura d'una nova via de 1.200 m. a la Changi Tower (5.850 m), Karakorum, Índia. Nova via a un cim verge: Punta 3246, Corredor NE,Alaska,3.700 m., 50/70º. Col·laboradora de "Al filo de lo imposible" a Kyrzgystan (2002) i índia (2004).


Dissabte 7 - 20h Teatre Municipal, Berga.                                                                Patrick Gabarrou - "Cerví somni d'un infant"

Patrick tenia 14 anys quan va descobrir en el llibre del mític guia Gaton Rebufat “Cerví, cim exemplar”, les imatges d’aquesta impressionant muntanya. Llavors ignorava que un dia ell també seria guia, i tindria el privilegi d’ascendir per les nombroses vies del mític Cerví. Ignorava menys que hi realitzaria 3 grans primeres ascensions.

Patrick Gabarrou (Évreux, França)

Guia d’alta muntanya, es troba entre els millors alpinistes del món. Ha realitzat més de 300 “primeres” als Alps i a altres muntanyes del planeta.

Obertures, directíssimes, solitàries, encadenaments, descensos en esquí extrem, s’ha fet il·lustre sobre tots els terrenys i totes les pràctiques, des de la cara nord de les Grands Jorasses fins a la nord del Cerví, passant pel Montblanc, els Andes i l’Himàlaia ...

Algunes de les vies més reconegudes són: Supercouloir i Gabarrou-Albinoni (Mont Blanc du Tacul), Directíssima, Alexis, A leï i Heidi (totes a les Grandes Jorasses), Boivin-Gabarrou (Droites), Gabarrou-Silvy (Aiguille sans Nom), Devine Providence (Grand Pilier d'Angle), Hyper Couloir (Mont Blanc) i moltes, moltíssimes més. Li agrada gaudir de la felicitat dels cims, fins i tot els més modestos, com si allà dalt, el temps s’aturés per permetre a l’alpinista celebrar simplement però intensamentla bellesa del món.


Diumenge 8 - 19h Teatre Municipal, Berga.                                                                Sebastián Álvaro - "Nadie nos dijo que fuera imposible"

Sebastián Álvaro, director del prestigiós programa televisiu de TVE “Al filo de lo imposible”, ens fa un resum de la trajectòria de la sèrie durant els darrers 27 anys, explicant els principis i valors que l'equip de “Al filo” sempre ha volgut defensar.

Sebastián Álvaro

És el creador i director de “Al filo de lo Imposible”. Des de fa 27 anys lidera un equip, format per tècnics i especialistes, que han portat a terme les aventures més arriscades, des de l’ascensió als 14 vuitmils de la terra, finsa la travessa del Pol Nord o el Pol Sud, la del gel Patagònic Sud, la serralada dels Andes amb globus aerostàtic, o la dels deserts de Taklamakán i el gran mar d’arena. Ha explorat llocs tan inhòspits com el canó de Yarlung Tsangpo, Antàrtida, el desert Líbic, Georgies del Sud. 

Amb més de 150 expedicions i més de 300 documentals realitzats, Sebastián Álvaro, és un dels homes amb més viatges d’aventura i exploracions de tots els temps.

Els documentals del Filo, han estat premiats als festivals de cine i televisió més importants del món. Entre ells: dues medalles del Festival Internacional de New York, medalla d’or del Festival d’Hamburg, premis als festivals de Banff, Calcuta, Torelló, dos premis Ondas i nou premis de l’ Acadèmia de TV.

Sebastián Álvaro ha estat condecorat amb tres medalles al mèrit militar i el premi Nacional d’Esport 2006, entre altres distincions. Dirigeix un projecte d’ajuda humanitària en Hushé (Pakistan). És autor de dotze llibres icol·laborador habitual del País, el Mundo, AS, El Semanal, la SER y RNE.