cicle 2008


 

Edició 2008 -  del 3 al 9 de març

  • Dilluns 3 de març - Iban Bessa: Ladakh, trekking i ascensions al tíbet Indi. 
  • Dimarts 4 de març - Iñaki Cabo: Escalada en gel.
  • Dimecres 5 de març - Armand Ballart: Gran escalador català, escalades d'aventura per la península.
  • Dijous 6 de març - Sergi Fernandez: 7 deserts en bicicleta i en solitari.
  • Diviendres 7 de març - Kilian Jornet: Campió del món d'esquí de muntanya i curses de muntanya.
  • Dissabte 8 de març - Alain Robert: L'increible home aranya, escalada en lliure en edificis.
  • Diumenge 9 de març - Marc Batard: Un dels millors alpinistes mundials de la dècada dels 80.

IBAN BESSA - Ladakh, trekking i ascensions al tíbet Indi.                                                Dilluns 3, 21h Llar d'avis Puig-reig

El Ladakh és l'extensió natural del Tibet en territori de l’Índia. El seu clima àrid i l'altitud (una mitjana de 5.000m) li dónen un paisatge molt espectacular.
Els integrants d’aquest viatge, Iban Bessa i Montserrat Subirana, van  realitzar el trekking de la Vall de Markha juntament amb l'ascens al Kang Yatzé II ( 6.130m) i a l'Stok Kangri (6.121m).

Iban Bessa, soci del CEB i de l'ACE Cal Rosal, ha escalat a Catalunya, al Pirineu, Península ibèrica, Alps, Noruega, i Atles del Marroc. Escalades en gel i alpinisme tècnic al Pirineu i  Alps. Ascensions al Pirineu, Picos d'Europa,  Alps, Cordillera blanca (Andes peruans)  i Himàlaia indi.

IÑAKI CABO - Fuenfria, escalada en gel.                                                                    dimarts 4, a les 21h Llar d'avis Puig-reig

El documental produït pel prestigiós Jesús Bosque, explica la particular història d'aquest lloc on es poden trobar les vies d'escalada en gel i dry-tooling més dures d'Espanya. Glaciarisme extrem al sud d'Europa.
Un documental on Iñaki Cabo ens mostra la nova mentalitat de l'escalada moderna en aquest recòndit indret del Pirineu aragonès ple d'històries quotidianes.

Iñaki Cabo (Vitòria 1970). Ha escalat per les parets de gel dels Alps, Patagònia, Kirguizistán (amb Cecília Buil i Elena de Castro van firmar la primera mundial a la punta d’Aragó) i el Sivling Hindú. També ha escalat a la gran paret del Capitan a Yosemite. És col·laborador del programa de TV  “Al Filo de lo Imposible”.
Des de fa set anys, s’ha afincat a la comarca de Sobrarbe i viu a cavall d’Ainsa i Bielsa. L’Alpinista Basc, ha descobert les maravelles ocultes de les valls del nord de la localitat de Bielsa on ha realitzat activitats hivernals de primer ordre.

ARMAND BALLART - Escalades d'aventura per la península                                          dimecres 5, a les 21h església vella Gironella

El principal descobridor de vies noves i un dels més grans escaladors catalans, presenta una projecció on viatjarem per diferents zones de la península ibèrica cercant l’autèntica aventura de l’escalada.

Armand Ballart (Barcelona 1958). Els seus orígens els hem de buscar amb les excursions al Pirineu amb la seva germana. Als 18 anys l’amic César Pérez l’inicia al món de l’escalada, i més endavant s’integra al grup dels “Pirates” o aprèn ràpidament. Des de finals dels 70, on obre innumerables vies revolucionàries per l’època, fins avui dia, suma unes 340 obertures, convertint-se en el màxim escalador de vies noves del país. Els seus són itineraris clàssics, llògics i amb compromís

SERGI FERNANDEZ - 7 deserts en bicicleta i en solitari                                                     dijous 6, a les 21h església vella Gironella

L'any 2003 en Sergi Fernández, periodista i aficionat als esports i la natura, va proposar-se viatjar amb bicicleta i en solitari pels set deserts més emblemàtics del planeta: Austràlia, Atacama, Mojave, Namib, Kalahari, Gobi i Sàhara.
Quatre anys més tard ha publicat un llibre sobre les seves vivències i del que ha vist pel camí: 30.000 quilòmetres d'aventures i sorpreses. “El desert no és el lloc buit que jo m'imaginava quan vaig idear aquests viatges en solitari”, reconeix ell mateix.
Durant l'acte “7 deserts amb bicicleta i en solitari” parlarà sobre l'orígen del projecte, com es va gestar i com va evolucionar com a persona al llarg dels anys, a base de viatjar.
Ell mateix s'ha grabat durant les expedicions amb una petita càmera i un trípode, sistema similar al que fa servir per il·lustrar fotogràficament els seus llibres.

Sergi Fernández Tolosa (1974 Barcelona). Comença a viatjar amb bicicleta als 16 anys. Es llicencia en periodisme a la UAB. Treballa com a periodista i fotògraf free-lance des de 1995, escrivint i fent reportatges gràfics de viatges, esports, activitats a la natura, etc. Ha fet diversos documentals per a la televisió, que han estat emesos als programes “Temps d'Aventura” de Televisió de Catalunya i “Deporte.es” de Televisión Española, entre d'altres.

Si voleu saber més sobre en Sergi podeu visitar la seva web personal http://www.conunparderuedas.com/

KILIAN JORNET, esquí de muntanya i curses de muntanya                                               divendres 7, a les 21h teatre municipal de Berga

El jove corredor de la Cerdanya ens explicarà la seva experiència en el món de la competició d’ esquí de muntanya i curses de muntanya.

Kilian Jornet (1988). Nascut, criat i educat sota l'ombra d'una muntanya al refugi de Cap de Rec de Martinet de Cerdanya, s’inicia en la pràctica dels esports de muntanya des de ben petit, sempre guiat i motivat pels seus pares.
Comença a competir als tretze anys on va entrar al Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya de Catalunya, des de llavors fins ara el seu currículum no ha parat d’acumular títols.
L’esport preferit d’en Kilian és l’esquí de Muntanya, però també destaca espectacularment en el món de les cuses de muntanya i totes les seves disciplines.
Amb només 19 anys el 2007 es converteix en el nou campió del món de curses de muntanya (a més a més, ha acabat primer havent disputat només quatre de les set proves puntuables, però guanyant en totes quatre).  Amb la consecució d'aquest títol, el jove corredor cerdà amplia el seu palmarès, en que també hi figuren les Gore-Tex Series del 2006 i el rècord mundial de quilòmetre vertical. A part, en esquí de muntanya ja havia estat campió del Món i d'Europa en categoria cadet.

ALAIN ROBERT, escalada en lliure en edificis                                                                    dissabte 8, a les 20h teatre municipal de Berga

Tot el món ha vist alguna vegada algunes de les proeses d’Alain Robert,  també anomenat Spiderman o Home Aranya.
Escala els edificis i  monuments més extrems sense cap mena d’assegurança, desafiant un caiguda fatal.
En la projecció,  Alain mostra les millors escalades d’edificis del món, i explica el combat que realitza en cada ascensió contra ell mateix, la dificultat  i la mort.

Alain Robert (Valence, França). Als 12 anys, després de perdre les claus de casa, escala per la façana fins el 8è pis on vivia. Desaprovat pels seus pares comença a escalar amb roca prop de Valence, i ràpidament es converteix en escalador d’alta competició. La motivació pel risc calculat, i el domini de la por i el pànic, el porten a escalar sense cordes ni assegurances. Després d’un greu accident i contra tot pronòstic, torna a escalar assolint el màxim nivell per la disciplina. Al 1991 rep el premi del Festival de Janssens, i al 1993 un premi del COI, també ostenta el rècord de dificultat d’escalada en lliure del món. Al 1994 arran d’una proposició de realització d’un anunci, comença a escalar l’impossible, i en 8 anys, escala més de 70 gratacels i mítics monuments de tot el món. L’èxit més gran: l’escalada del National Bank of Abu Dhab,  amb més de 100.000 espectadors.

Visiteu la seva web personal a http://www.alainrobert.com/es/

MARC BATARD, un dels millors alpinistes mundials.                                                         diumenge 8, a les 19h teatre municipal de Berga

Marc Batard, un dels millors alpinistes mundials de la dècada dels 80, explica el perquè dels seus èxits a la muntanya i les pors a admetre la seva homosexualitat.

Marc Batard (1951). S’inicia al Pirineu, i d’aquí passa a l’escalada i l’alpinisme als Alps. Ràpidament es fa un nom, tant per les realitzacions excepcionals als Alps com a l’Himàlaia. Al 1975, obre una nova via al pilar Meridional del Gasherbrum (8035 m), i es converteix a l’edat de 23 anys, amb l’alpinista més jove en aconseguir l’ascensió sense oxígen d’un pic de 8.000 m. L’any 1988 és l’any de les expedicions espectaculars i, sense oxígen, realitza: Pilar Occ. del Makalu (8484 m) en18 hores, Cho-Oyu (8200 m) en 19 hores i completament autònom, i finalment l’Everest (8848 m) en 22h ½. El 1990 torna a repetir la proesa repetint l’Everest sense oxígen. El 1992 realitza dues  noves vies hivernals; la primera l’obra amb 10 dies a la cara nord de les Grandes Jorasses, i la segona amb 19 dies i en solitari a la cara oest dels Drus. Dos anys més tard obre una altra via hivernal als Drus en solitari i 10 dies. El 1998 realitza l’ascensió del pic central del Shisha Pangma.
Amb 50 anys abandona de sobte la muntanya i es dedica a la pintura artística. Marc es diferencia d’altres Guies per la seva solidaritat, la qual forma part de la seva manera de viure la muntanya. Ha participat en múltiples misions humanitàries al Nepal i Etiopia.
És també un escriptor reconegut i compta amb quatre llibres publicats.

Si voleu saber més sobre aquest gran Alpinista podeu visitar la seva web personal http://www.marcbatard.com/