Konserter • Concerts

Kommende konserter:

Konsertturné i Slovakia og Polen 17.-23. juni 2013.


Tidligere konserter:

Konsert - Schnittkes Requiem


Vi inviterer til eksistensielt drama i kryssilden mellom Bresjnev-sensur og spansk inkvisisjon.

Alfred Schnittke var en av 1900-tallet store sovjetiske komponister. Han levde i en politisk spenning han delte med mange komponistkolleger og en kulturell spenning med jødisk far født i Frankfurt og volgatysk mor. Schnittkes REQUIEM fra 1975 er et storslått og gripende verk. Det ble "smuglet" inn i scenemusikken til teaterstykket Don Carlos og ungikk dermed sensurens radar. Orkestreringen er bemerkelsesverdig, piano, orgel, celesta, blåsere, el-gitar og el-bass - og ikke minst en masse slagverk; marimba, vibrafon, pauker, klokker og mere. Korsatsen er vakker men krevende, tonalt men hele tiden blanding av dur og moll, noe som gir en sursøt klang. 

I programmet inngår også Schnittkes "Stimmen der Natur" for 10 damestemmer og vibrafon, Arvo Pärts "De profundis" for mannsstemmer, orgel og slagverk, foruten hans "Magnificat".

Medvirkende:
VOX HUMANA
Eline Dalhoff, piano
Dan René Dahl, orgel
Stefan Ibsen Zlatanos, celesta
Chiara Re, trompet
Endre Rydland Vetås, trombone
David Aleksander Sjølie, el-gitar
Jon Mjølhus Åsnes, el-bass
André Fjørtoft, slagverk
Karoline Bjørhei, slagverk
Espen Olsen, slagverk
Dag Jansson, dirigent

Konserten holdes i Sarpsborg kirke, lørdag 20/4 kl 17:00 - og i Uranienborg kirke i Oslo, søndag 21/4 kl 19:30.

Billettpriser:
Forhåndssalg 250 kr
I døra 280 kr
Student 200 kr

Billetter kjøpes på Billettservice eller gjennom din venn i Vox.

Konsert og ølsmaking med Tomas von Brömssen

"Är jag född så vill jag lefva"
KONSERT OG ØLSMAKING i C.M. Bellmans ånd


VOX HUMANA
Tomas von Brömssen, krovert
Lars Henrik Johansen, cembalo
Dag Jansson, dirigent

Forestillinger:
Fredag 2. november kl 20
Lørdag 3. november kl 17 og kl 20

Sted:
Sagene Festivitetshus
, Holsts gate 3, Oslo (kart)


Vox Humana inviterer til nok en forestilling i grenselandet mellom musikk, tekst og smak. Carl Michael Bellmans tekster og musikk er et unikt univers med sin blanding av Stockholms-koloritt, drikk, død og erotikk.

En av Sveriges store skuespillere, Tomas von Brömssen, medvirker med flere av sine kunster, med tekst, sang og sin klarinett. Han er på innsiden av Bellmans verden, bl.a. etter å ha spilt Bellman i TV-serien fra 2005.

Det musikalske programmet omfatter et utvalg av Bellmans sanger, i en rekke ulike formater - kor, duetter, trio, solister m.m. Noen av arrangementene er velkjente, andre skrevet spesielt for denne forestillingen. Vi har også inkludert et par perler av Henry Purcell og Heinrich Schütz. Cembalist Lars Henrik Johansen sørger for at vi kommer oss godt tilbake i tiden.

Det blir smaking av 4 ulike ølsorter som er nøye utvalgt og satt sammen med musikken.


Billetter:

Det er kun forhåndssalg, og billetter kan bestilles på billett@voxhumana.no eller kjøpes av din venn i Vox.

Priser:
Konsert og øl: 400 kr
Med studentrabatt: 300 kr
Konsert uten øl: 200 kr

Link til event på facebook

Konsert - Lyst - Margaretakyrkan

Søndag 17. juni kl. 15:00, sommerkonsert, Margaretakyrkan, Oslo

Solskinn, drømmer, søvn og savn... Vox Humana inviterer til matinékonsert før vi drar på turné i England! Billetter kjøpes i døra eller av din voxevenn. Pris: 100,-

Svisker lyder litt søtladent, men programmet er en skikkelig sviskekompott av korlåter. Noe av det vakreste som er skrevet de siste årene såvel som et 400 år gammelt verk inngår.

Felles for mange av numrene er klanger som skifter mellom lys og mørke, som Ola Gjeilos "Northern Lights", og spenning mellom det intime og det store, sakrale rom, som "Gjendines bådnlåt" og "Ubi caritas".

Eric Whitacres releativt nye, men allerede berømte "Sleep" er et forførende stykke som tar oss inn i drømmen og søvnen. Edward Elgars "Lux Aeterna", et stykke fra hans Enigma-variasjoner, er engelsk romantikk på sitt vakreste.

Mannskoret og damekoret i Vox får presentere noen sanger hver for seg, bl.a. stykker av Nystedt, Poulenc og Lotti.

"Eg veit i himmerik ei borg", arrangert av Magnar Åm, er også med. Dette arrangement er lydsporet på korets prisvinnende musikkvideo: http://www.youtube.com/watch?v=-P7rR3FbJrc

Konsert: Ømhetens tre - sanger om fortvilelse og trøst

Lørdag 10. mars kl 16:00, Arena Scene, Moss, Kirkegata 19
Søndag 25. mars kl 19:30, Sagene kirke, Oslo, Dannevigsveien 17

Billetter kr 200 (170) på www.billettservice.no

Vox Humana inviterer til konsertforestillingen ”Ømhetens tre” for kor, fire celli og resitasjon, med musikk av Magnar Åm og Claudio Monteverdi.

Vox Humana er stolte over å ha skuespilleren Ragnhild Vannebo og en kvartett av stjernecellister med på laget; Audun Sandvik, Aage Kvalbein, Erlend Habbestad og Ole Eirik Ree.

Magnar Åms oratorium fra 1999 er basert på dikt av Norges store poet Gunvor Hofmo. Verket består av en rekke sanger som veksler mellom fortvilelse og trøst. Hofmos diktning er sterkt preget av tapet av sin nære venninne i holocaust. Hun bruker ramsalte bilder og uventede vendinger til å sette ord på det usigelige.

Du hører den myke stemmen
Slik du hørte den sist,
Spørrende uten klage,
Dempet og underlig trist:
Warum sollen wir nicht leiden
wenn so viel Leid ist?

Diktene beveger seg i spennet mellom å fornekte Guds eksistens og likevel finne eksistensens mening. Magnar Åm illustrerer dette musikalsk ved å plassere latinske messeledd (Kyrie, Gloria ...) mellom sangene. Hans tonespråk fanger stemningsskiftene i diktene, fra det konkrete til det svevende, fra det vakre til det brutale.

Gud taler ikke til meg som til Moses
slår meg ikke ned som Job
men Han er i den forferdelige stillheten
inne i meg.
Langsomt vikler Han seg ut.

Vi har plassert tre satser fra Claudio Monteverdis ”Sestina” fra 1610 inn i Magnar Åms verk. Fire hundre års avstand i tid, men med samme tårer over å ha mistet den elskede, forsterker det permanente i menneskets lidelse. Ømhetens tre – sanger om fortvilelse og trøst – lar musikken og poesien tre inn der vi strever med å finne ord.

CD-en ”Ømhetens tre”, med de medvirkende på denne konserten, blir utgitt på Nordic Sound i 2012.

Mer om Audun Sandvik: www.proarte.no/san/san_bio.htm
Mer om Aage Kvalbein: http://snl.no/Aage_Kvalbein
Mer om Erlend Habbestad: www.smoga.se/?c=musiker
Mer om Ole Eirik Ree: www.naxos.com/person/Ole_Eirik_Ree/98905.htm
Mer om Ragnhild Vannebo:
www2.hivolda.no/digitalis/vannebo.htm

Perler for Vin - konsert og vinsmaking

Lørdag 21. mai kl 18:00 i Arena Scene, Moss
Lørdag 28. mai kl 18:00 og kl 21:00 i Sagene Festivitetshus, Holsts gate 3, Oslo

Vox Humana, dirigent Dag Jansson,
med vinvert Yngve Torud

Vox Humana inviterer til konsert og vinsmaking: PERLER FOR VIN. Vi gjentar vår populære sammenstilling av korperler og smak av vin, bundet sammen av anekdoter om musikken og vinen av vinvert Yngve Torud. Her utfordrer vi og gleder oss over sansenes samspill. Programmet varer ca 2 timer og omfatter et komplett konsertprogram, smak av fire ulike viner og noe snacks som passer til.

Det musikalske programmet veksler mellom klassisk og pop, fra Grieg til Britney Spears. Programmer spenner også fra saftige Shakespeare-tekster til det sakrale. Perlene kommer på en snor, kjente såvel som overraskelser. Blant programinnslagene kan vi blant annet friste med:
- Jaakko Mäntyjärvis "Double, double toil and trouble", der de tre heksene i Macbeth brygger sammen en drikk du har aldri har smakt.
- Benjamin Brittens "A hymn to the virgin", et vanvittig vakkert samspill mellom koret på engelsk og en kvartett på latin.
- Gunnar Erikssons lekkerbisken av en vuggesang, "Gjendines bådnlåt"
- Britney Spears "Toxic" i urframførelse denne kvelden! Ferskt arrangement av vår sopran Marthe Susann Åndahl.
- Eurythmics "Sweet Dreams", her kan vi høre hva som skjer når synthpop blir til kor a cappella.
... og mye mer.

Billetter til konsert og vinsmaking: kr 380 (student kr 300)
Billetter til konsert uten vin: kr 180

Det er begrenset antall plasser og kun mulig å kjøpe billett på forhånd, enten gjennom din VOX-venn eller ved å skrive til billett@voxhumana.no.

Adresse Sagene Festivitetshus: Holsts Gate 3, Oslo (http://kart.gulesider.no/m/aQDPd)


Yuletide - en fredfull stund med Vox Humana

Søndag 28. november kl 19:00, Østenstad kirke, Asker

Lørdag 4. desember kl 16:00 og 18:00, Gamle Aker kirke, Oslo

Vox Humana, dirigent Dag Jansson
med Oslo Gitarensemble, leder Petter Richter

Vox Humana inviterer til en stemningsfull julekonsert i samarbeid med Oslo Gitarensemble, hvor hovedverket er Benjamin Brittens "A Ceremony of Carols". Ellers på programmet står blant annet Brittens "A Hymn to the Virgin", Magnar Åms arrangementer av "Corpus Christi Carol", "Eg veit i himmerik ei borg" og "Mitt hjerte alltid vanker" samt to stykker av Andrew Smith med latinske tekster.

Benjamin Britten (1913 - 1976) er kanskje 1900-tallets mest betydelige engelske komponist. Verket "A Ceremony of Carols" ble fremført i sin helhet for første gang i 1943 med guttekor og harpe. Det ble umiddelbart enormt populært, noe som fikk forlaget i 1955 til å engasjere komponisten Julius Harrison til å lage en versjon for blandet kor. Det er denne versjonen Vox Humana framfører, hvor harpestemmen er skrevet om for gitarer av Petter Richter, leder av Oslo Gitarensemble.

"A Ceremony of Carols" er et godt eksempel på Brittens komposisjonsteknikk. Han var tradisjonell og moderne på samme tid. Han henter tekster og tonemateriale fra tidligere århundrer, men gir det en friskhet og uventede vendinger. Når man hører denne musikken forstår man umiddelbart hvorfor publikum og korister har elsket verket fra første gang det ble fremført for snart 70 år siden.

Billetter kr 150 forhåndssalg, kr 200 ved inngangen.

Fasetter av folkemusikk

Egen konsert i Oslo:
Kafeen på Vøyenvolden selger tradisjonsrike matretter inspirert av repertoaret. Kom for konsert og picnic med folketoner fra flere i land i kjente og uvante utgaver!

Om konsertene:
Kor er ikke noe vanlig instrument i det norske folkemusikken. Likevel er folkeviser og folketoner et viktig grunnlag for mye av korrepertoaret. Når vi setter folkemusikk som etikett på dette programmet kan vi ikke si at vi framfører folkemusikk i betydningen tradisjonsmusikk. Men nettopp fordi så mange komponister og arrangører har tatt utgangspunkt i folkemusikkmateriale vil vi kunne belyse folkemusikken fra ulike vinkler - vi kan fange ulike fasetter av folkemusikken. 

Programmet omfatter klassiske norske folkevisearrangementer som Øystein Sommerfeldts kor-versjon av Griegs "Haugelåt". Vi har også med mer samtidsmusikkpregede arrangementer som Magnar Åms "Eg veit i himmerik ei borg". Og vi har med arrangementer av den svenske korlederen Gunnar Eriksson, som bruker materiale fra Norge, Sverige og Frankrike. Han leker med materialets tonale og rytmiske muligheter og legger stor vekt på korets evne til improvisasjon og forming av musikken i selve konsertsituasjonen. Vox Humana har under innstuderingen hatt et helgeseminar med Gunnar Eriksson.

Pärt - Bach - Monteverdi

Vi har satt sammen et program med kjente komponister og til dels kjente verk som spenner over fem århundrer. Likevel er det noe ved denne musikken som er utenfor tid og sted. Monteverdi og Pärt har på hver sin måte et ståsted som også peker mot en annen tid. Monteverdi er et ektefødt barn av renessansen, men han bryter veien for for de neste århundrenes harmonikk. Pärt tar en annen vei. I vår tid, hvor alt er mulig og alt tillatt, finner han tilbake til den enkelte tone og den enkelte akkord og komponerer et helt verk med de aller enkleste byggestenene. Felles for dem begge er klangrikdommen og betydningen av tekst for den musikalske framdriften. Her kommer Bachs fuger som en kontrast på alle måter. Ordløse og instrumentuavhengige er de frikoblet fra konkrete referanser, utenom selve idéen ”fuge”, denne veven av likeverdige stemmer som var det siste Bach komponerte.
 
Flere av verkene kommer på ulike måter i nytt lys på denne konserten. Pärts Stabat Mater framføres for kor og orkester for første gang i Norge. Denne versjonen er komponistens egen omarbeidelse fra 2008 av originalen for solister og strykertrio fra 1985. Duruflés korte motett innleder Pärt-avdelingen for å gi tre tekstlige blikk på jomfru Maria; førrst en hyllest, dernest Marias egne ord som nygravid i Magnificat og medfølelsen med henne der hun ser sin døende, forpinte sønn i Stabat Mater.
 
Man vet ikke med sikkerhet hvilke instrumenter Bachs Die Kunst der Fuge er skrevet for. Det har gitt ettertiden frihet og nysgjerrighet til å utforske ulike instrumenteringer. Verket er åpenbart ikke skrevet for den menneskelige stemme, hvilket gjør det fristende for et kor. Vårt bidrag er her tre av satsene i ulike kombinasjoner av kor og orkester. Monteverdistykket er skrevet for kor, to solofioliner og continuo. I renessansen brukte man de instrumentene man hadde for hånden. Siden vi ved denne anledningen har et moderne strykeorkester har vi tilrettelagt stykket for nettoppp denne besetningen. Vi får dermed en annen klang enn vi ville fått med originalinstrumenter. Målet har likevel å være tro mot originalens musikalske idé og uttrykk.

Konserten var et samarbeid med strykergruppen Inter Arcus:

Daniel Dalnoki, 1. fiolin, konsertmester
Dominic Griffiths, 1. fiolin
Hans Petter Mæhle, 1. fiolin
Susanne Schwarz, 2. fiolin
Ingeborg Fimreite, 2. fiolin
Camilla Rognes, 2. fiolin
Øyvind Plassen, bratsj
Johannes Sykora, bratsj
Liv Frengstad, cello
Christian Mortensen, kontrabass


Oslo Kulturnatt 2009

I anledning Kulturnatta fredag 18. september 2009 sang Vox Humana på Deichmanske hovedbibliotek.

Under programposten "Magisk konsert med Vox Humana" gjorde vi følgende program med Lisa Walaas som vikardirigent:

Tourdion (fransk anonym)
Lullaby fra Four Shakespeare Songs (Jaakko Mäntyjärvi)
Contrapunctus 1, adaptert for kor av Dag Jansson
Så skimrande var aldrig havet (Evert Taube), arr. Anders Edenroth
Immortal Bach (Knut Nystedt)

(Lydeksempler tatt opp i andre sammenhenger.)

Povoletto og Pravisdomini, Italia

Povoletto, Italia
Savorgnano del Torre, chiesa di San Michele Arcangelo, 8. juli 2009 kl 21:00
organisert av Amminstrazione communale di Povoletto

Pravisdomini, Italia
Sala Parrochiale, 13. juli 2009 kl 21:00
organisert av Amminstrazione communale di Pravisdomini

POP

Kammerkoret Vox Humana, dirigent Dag Jansson, presenterer et populærmusikalsk program i ren kor-tapning. Det favner ulike sider av pop-rock-historien, fra musikaler til grupper som Beatles og ABBA. Noen av høydepunktene er Queen-låtene "Bohemian Rhapsody", "Killer Queen" og "Don´t stop me now". Andre lekkerbiskener er svisken "A nightingale sang in Berkeley Square", Beatles-låten "Martha my dear" og ABBAS "Dancing Queen". Nå er det ikke uvanlig å bruke kor i denne musikken, men det er mindre vanlig å gjøre musikken helt uten instrumenter. Denne konserten er en lek med - og en hyllest til den menneskelige stemme. Så ta en tur til Kanonhallen for kjente låter i uventede utgaver.
 

Midtvintersfred

Vox Humana, i samarbeid med Indre Østfold Kammerkor, inviterer til kormøte i Eidsberg kirke midt i februar. Programmet spenner fra klassiske verker til viser. Felles for hele programmet er stillhet og ettertenksomhet og består bl.a. av:

Gabriel Faurés "Pavane", "Madrigal" og "Cantique de Jean Racine".
Arvo Pärts "Magnificat"
Johann Sebastian Bachs "Contrapunctus 1"
Maurice Duruflés "Quatre motets"
Knut Nystedts "Peace"
Olle Adolphsons "Gje mig en dag"
Ola Bremnes´ "Birds" og "Stien"
 

Musikalsk Tapas - Sterke smaker og følelser fra det latinske Europa

Medvirkende: Vox Humana, Oslo Gitarensemble, dirigent Dag Jansson.

Kveldens forestilling er den tredje i rekken hvor vi kombinerer sanseopplevelser. God musikk, og sang i særdeleshet, har til alle tider hatt godt drikke som følgesvenn. På programmet står musikk og vin i hovedsak fra det latinske Europa. Kveldens hovedverk er Romancero Gitano, som er basert på dikt fra samlingen ’Poema del cante jondo’ av den store spanske poeten Federico García Lorca (1898-1936). Tapasordet i overskriften henspeiler på mange ulike musikalske smakebiter med sterke følelser, farver og fornemmelser. Det er nettopp dette som kjennetegner renessansemadrigalen; sanger på morsmålet om vanlige menneskers hverdag for fem hundre år siden.

 

Åpent Landskap

Korklassikere fra 1960-2000
 
Kveldens program er fra vår egen tid, med andre ord; samtidsmusikk. Men komposisjonene er likevel å regne som klassikere. Det verket som vil være minst kjent for et norsk publikum (det er trolig aldri oppført i Norge) er den amerikanske komponisten Cecil Effingers "Four Pastorals" for kor og obo. Tekstene er sanselige, de handler ytre sett om landskaper, skog og gress, men hele tiden som metaforer for følelser av ensomhet, nærhet og avvisning i vårt indre. Fra vårt eget nærområde står Gunnar Hahns "Rondo Lapponico" på programmet. Her formelig tonemaler komponisten åpne vidder og naturmystikk på nordkalotten.
 
To av komponistene på programmet tar utgangspunkt i Shakespeares poesi. Også her florerer naturmetaforene, som i "Shall I compare thee to a summer´s day" og i "Come away death", hvor den ytterste kjærlighetssorg gjøres til et konkret sted;  "Lay me o where sad true lover never find mye grave to weep".
 
For å holde oss til metaforene gir vel både Nystedts og Duruflés komposisjoner assosiasjoner til himmelske landskaper. "Immortal Bach" starter med en enkel Bach-koral som så brer seg ut som eneste stor vidde med farver i kontinuerlig endring. Nystedts "Peace" er en "annen fred enn den jordiske", hvor "hjertet ikke er plaget og er uten frykt". Maurice Durflés fire motetter er basert på gregorianske hymner. Gregoriansk sang er enstemmig, men Duruflé lar hver enkelt stemme føre sin egne gregoriansk-inspirerte melodilinje, slik at de vever seg inn i hverandre på en bølgende måte.
 

Øl og sang i kloster og kneipe

Dagens program er en oppfølging av fjorårets vinsmakingskonsert ”SangVinske besvergelser”. I denne tradisjonen ønsker vi å kombinere og forsterke de ulike sanseopplevelsene. God musikk, og sang i særdeleshet, har til alle tider hatt godt drikke som følgesvenn. Kunnskap og småhistorier om drikke såvel som musikken hører naturlig med. Øl er kultur og historie og ikke minst mangfold. Et mangfold vi ofte glemmer når øl nærmest er blitt synonymt med pils. Kveldens øl-program rommer noen av ytterpunktene i øl-landskapet, selv om vi bare kommer innom fem øl-typer. Det musikalske programmet inneholder mye kjent stoff, selv om en del er i nye innpakninger. Programtittelen henspeiler på at vi i Vox Humana forbeholder oss retten til å både gå i kloster og på kneipen med den samme musikalske oppriktighet. Det finnes også skjemt i klosteret og alvor på kneipen. Og øl. 
 

Bach, Brahms og Beatles

Dagens program er en alvorlig lek med musikalske stilarter. Vi har satt sammen klassikere fra tre århundrer; Johann Sebastian Bach fra 1700-tallet, Johannes Brahms fra 1800-tallet og Beatles fra 1900-tallet. Når man velger å gjøre Beatles-låter med kor a capella oppstår umiddelbart spørsmålet om hva man vil med det. Det er mulig å lage vokale imitasjoner av bandets sound. Det er mulig å bruke de kjente melodiene i helt nye innpakninger. Og det er slett ikke uvanlig å bare synge de fine låtene uten noen som helst bestemt idé. Vi har bevisst valgt å hente fram de korale sider ved Beatles som ligger naturlig i mange av låtene, men i all hovedsak beholde opprinnelig harmonikk og rytmikk. På denne måten er de både gode å synge og gir fornemmelse av slektskapet med tidligere klassikere.
Det sies ofte at Bachs komposisjoner tåler hva som helst av bearbeidelse og framføring, fordi selve materialet er så slitesterkt. Vi har valgt å gjøre vokale versjoner av noen av hans instrumentalverker, herav to fuger som var ment for cembalo. Her går vi altså lenger enn i Beatles-bearbeidelsene ved å hente ut korale sider ved musikk som ikke engang var ment for stemmer. Det er ingen tvil om at dette tilfører verkene noe nytt og annerledes. Samtidig oppstår det åpenbare utfordringer med pust og renhet. Vi har satt dette sammen med en av Bachs egne koraler, som kontrast, og en velkjent musikal-låt for å vise tematisk slektskap til en annen tid.
Brahms-sangene, som tidsmessig befinner seg mellom Bach og Beatles, står urørt i midten. Brahmssangene representerer et kjerne-repertoar for kor og inviterer ikke til tilsvarende lek som Bach og Beatles. Brahms i midten peker både framover mot Beatles' harmonikk og bakover mot Bachs balanse og formfullendthet. Med programmet som helhet håper vi å gi en opplevelse av hvordan musikk fra tre århundrer faktisk kan framstå som ganske nært og beslektet, bundet sammen av vårt instrument, den menneskelige stemme - vox humana.
 

Sangvinske Besvergelser