Chiropractie

1. WAT IS CHIROPRACTIE?

Chiropractie (de eerste en originele vorm van manueeltherapie waarbij de therapeut afgestudeerd is aan een erkende universiteit) is een wereldwijd bekende vorm van geneeskunde, waarin het bewegingsapparaat (wervelkolom, gewrichten, ledematen en spieren) en het zenuwstelsel centraal staan. Het centrale zenuwstelsel bevindt zich in de schedel (de hersenen) en de wervelkolom (het ruggenmerg). De wervelkolom beschermt het ruggenmerg. Indien zich in de wervelkolom functiestoornissen voordoen, ontstaan er storingen in de doorstroming van de zenuwimpulsen door het ruggenmerg en de daaruit aftakkende zenuwen. Chiropractie houdt zich bezig met diagnose, behandeling en preventie van deze mechanische stoornissen binnen het bewegingsapparaat, met name de wervelkolom.

2. BIJ WELKE GEZONDHEIDSKLACHTEN BIEDT CHIROPRACTIE UITKOMST? 

De meeste klachten die een chiropractor behandelt betreffen rug-, schouder-, nek- en hoofdpijnklachten. Ook migraine, aangezichtspijn en tintelingen of gevoelloosheid in armen en benen komen veel voor. Pijn en stijfheid door bijvoorbeeld artrose (slijtage) kunnen doorgaans verminderen met een chiropractische behandeling. 

Ook andere klachten zoals spier- en gewrichtspijn, bijvoorbeeld van de ellebogen (tennisarm/muisarm), knieën, enkels en voeten kunnen behandeld worden. Bij artritis kan pijnverlichting en functieverbetering van de gewrichten bereikt worden met chiropractische behandelingen.

3. HOE VERLOOPT EEN CHIROPRACTISCHE BEHANDELING? 

 

Wanneer een patiënt voor het eerst de chiropractorbezoekt, gaat hij/zij als volgt te werk. 

  1. De behandeling begint met een vraaggesprek naar uw gezondheidstoestand, medische geschiedenis, leefgewoonten en klachten.
  2. De chiropractor zal vervolgens een lichamelijk onderzoek afnemen, waarin hij/zij neurologische-, orthopedische- en chiropractische onderzoeksmethoden toepast.
  3. Aan de hand van deze onderzoeken kijkt de chiropractor of uw klacht chiropractisch behandeld kan worden en bespreekt hij/zij de mogelijkheden met u. Eventueel moeten er röntgenfoto’s gemaakt worden of wordt u doorverwezen naar een specialist of huisarts.
  4. Dan kan de behandeling van start gaan. De chiropractor maakt hierbij gebruik van meerdere behandeltechnieken. Hij/zij gebruikt hoofdzakelijk nauwkeurig gedoseerde druktechnieken op de wervel kolom, schedel of elders. Naast het toepassen van druktechnieken is het mogelijk dat u oefeningen krijgt voorgeschreven of advies over een goede houding of voeding meekrijgt. 

4. Zijn jullie aangesloten bij een beroepsvereniging?

Ja, bij de NCA en SCN

 

5. WORDEN DE KOSTEN VAN EEN CHIROPRACTISCHE BEHANDELING VERGOED? 

Bijna alle zorgverzekeraars hebben chiropractie in hun (aanvullende) pakket opgenomen. Voor veel verzekeraars geldt dat zij alleen behandelingen vergoeden die uitgevoerd zijn door chiropractoren die geregistreerd zijn bij de SCN en/of lid zijn van de NCA. Voor chiropractie geldt geen eigen risico. Chiropractie wordt vergoed vanuit het aanvullend pakket. Mocht u in het begin van het kalenderjaar willen komen voor een behandeling dan ontvangt u de volledige vergoeding zoals deze in uw zorgpolis vermeld staat. Ook wanneer u nog geen zorg afgenomen heeft bij andere medische instanties wordt er geen wettelijke eigen bijdrage ingehouden. 

Een verwijzing van een huisarts is niet nodig. U kunt direct een afspraak maken met de chiropractor, zonder dat dit gevolgen heeft voor de vergoeding door de zorgverzekeraars. De hoogte van de vergoedingen loopt uiteen. U kunt bij uw zorgverzekeraar informeren naar de voorwaarden, of klikken op het kopje 'vergoedingen' voor een overzicht van alle verzekeraars. Mocht uw verzekering er niet bijstaan, dan houdt dit niet in dat chiropractie niet door hen wordt vergoed, maar dat wij van deze verzekeraar geen informatie hebben ontvangen. Neemt u in dat geval contact met uw verzekeraar op.

Chiropractie Bunnik

Schoudermantel 2
3981AH Bunnik
06 33343715 

Comments