Klachtenpatronen

Chiropractie is een specialisme dat zich toelegt op het onderzoeken en behandelen van

klachten aan het bewegingsapparaat, met name de gewrichten, spieren en het zenuwstelsel.

Veel mensen/patiënten hebben meerdere klachten tegelijk, die vaak op zichzelf staand worden beschouwd en dus ook afzonderlijk behandeld. Het individueel behandelen van de klachten leidt vaak tot een tijdelijk resultaat of een minder optimaal resultaat. In de chiropractie heerst het besef dat veel klachten meestal niet op zichzelf staan, maar onderling samenhangen. Er ontstaat dus vaak een behandelplan dat meerdere aspecten tegelijk behandelt, zodat deze samenhangende klachten opgelost kunnen worden. Barry van Jaarsveld noemt enkele voorbeelden van veel voorkomende klachtenpatronen:

 “Nekpijn samengaand met hoofdpijn, rugklachten met uitstraling naar de benen, elleboog en schouderklachten, verdraaiing van het bekken gepaard met klachten in de heupen of knieën, pijn in de schouderregio met een pees- of slijmbeursontsteking.”

 Doordat deze klachtenpatronen constant aanwezig zijn, staat er voortdurend te veel druk op het bewegingsstelsel en vooral op de wervelkolom. Hierdoor kunnen normale dagelijkse activiteiten vaak al tot klachten leiden. Als voorbeeld uit de praktijk vertelt Barry “het komt veel voor dat mensen die al lang lage rugklachten hebben, met bijvoorbeeld het voorover staan tijdens het tandenpoetsen al last krijgen. Ook hebben ze vaak ’s ochtends al last bij het uit bed komen, moeite met opstaan na een tijdje zitten en slenteren geeft een zeurend of vermoeid gevoel in de rug.

Wanneer deze klachten niet direct verholpen worden, kan dit leiden tot uitstraling naar de heupen, billen of zelfs tot in de voeten. Dit kan dan een tintelend of doof gevoel veroorzaken, of in ergere gevallen zelfs een vermindering van kracht of sturing (coördinatie) in het been of de voet.”

 Gelukkig hebben niet alle mensen een volledig ontwikkeld klachtenpatroon. Hoe eerder je deze problemen aanpakt, hoe beter het uiteindelijke resultaat. Chiropractoren zijn gespecialiseerd in het herkennen en behandelen van deze klachtenpatronen. 

Chiropractie Bunnik

Schoudermantel 2

3981AH Bunnik

06 33343715 

Met dank aan Hoeve en Korevaar - Chiropractie Amresfoort-Tel: 0522-461683

Comments