Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Virton, Yvan Georges

Excelsior Virton 1 - 2 Club Luik, 14-02-2009.
2e Klasse (2), toeschouwers; 1615.

Scoreverloop;
35. (1-0)  Gustin  (P)
76. (1-1)  Gomez
82. (1-2)  G. Legros

Op de zaterdagmiddag zou de wedstrijd Borussia Neunkirchen - Saarbrücken bezocht worden. Aangezien Frankrijk en België dan vlakbij zijn ga je dan kijken of er s'avonds nog een leuke wedstrijd in de buurt is. Ik hoopte op een thuiswedstrijd van Nancy of Strasbourg maar de enige optie was Excelsior Virton - Club Luik in de Belgische 2e Klasse. Nu is Excelsior Virton een anonieme club in de uithoek van België dus die stond bijna onderaan mijn verlanglijstje. Dus dit was een mooie gelegenheid om Virton eens te bezoeken. Helaas werd de wedstrijd in Neunkirchen afgelast en was er s'middags geen alternatief in de regio. Zo promoveerde Virton van bijzaak tot hoofdzaak.

Iets voor 19:00 uur aankomst in Virton. Het was nog rustig bij het stadionnetje "Yvan Georges". Kaartje gekocht voor de staantribune en het nog lege terrein betreden leek mij geen goed idee. Een beter idee was om ergens een hapje te gaan eten. De snackwagen bij de ingang werd genegeerd en ik wandelde richting centrum van Virton. Nu is Virton maar een klein stadje in de Waalse provincie "Luxembourg" dus ik verwachtte geen uitgebreid aanbod aan restaurants maar een snacktoko zou er vast wel zijn. Al snel kwam ik een "snackrestaurant" tegen, dat zag er wel knusjes uit. Ik bestelde een plate met een Jupiler die wel heel erg lekker smaakte. Het was verder rustig in het restaurantje. In een hoekje een paar fans van Club Luik en tegenover mij een stelletje die er allebei niet bijster intelligent uit zagen. Ik begon net aan mijn eerste frietje toen het stelletje uitgebreid valentijnsdag begon te vieren. Ze kleden elkaar nog net niet uit. Ik zat eerste rang en maar ik kon er niet van genieten, ben maar snel anders gaan zitten. Na dit onsmakelijke incident smaakte de maaltijd verder prima.

De Belgische reclamemuur.

  Stadswapen op tribune?
 
Het Stade Yvan Georges is aan 3 zijden vrij standaard. Een redelijk formaat zittribune aan de lange zijde, een kleintje zitten achter het doel en aan de andere kant een muur van reclameborden. De resterende lange zijde is wat minder standaard, deze kant deed mij wat denken aan de Main Stand van Kingsway, het inmiddels gesloopte stadionnetje van Bishop Auckland in Engeland. In het midden een gebouwtje met daarin luxe plaatsen achter glas met daaronder de kleedkamers, aan weerszijden overdekte staanplaatsen.

Tijdens de eerste helft viel mij weer eens op dat het niveau in de Belgische 2e Klasse toch een stuk lager is vergeleken met dat van hun Nederlandse collega's. En juist over dat niveau wordt wel eens geklaagd. Club Luik had het betere spel maar het was Virton dat via een penalty op voorsprong kwam. Penalty gegeven door é
én van mijn favoriete scheidsrechters; Jérôme Efong Nzolo. Eerder dit seizoen zag ik hem al eens live in actie tijdens Anderlecht - AA Gent. Het is fantastisch om de man bezig te zien; hij lacht, hij gebaart, hij praat en hij doet. Helaas heeft hij de laatste tijd nogal wat kritiek gekregen. Hopenlijk komt hij nog eens een wedstrijd bij Cambuur fluiten. De tweede helft sudderde wat verder tot een speler van Virton uit het veld werd gestuurd. Virton was even van slag en Club Luik sloeg gelijk toe, in no-time stond het 1-2 en dat bleef het.

De Kingsway Tribune.


De nieuwe tribune aan de de lange zijde.

Het begrip trommelvliezen kreeg een nieuwe betekenis in Virton, De aanhang van de thuisploeg was royaal uitgerust met trommels. Das niet zo heel erg maar dat moet je wel wat manschappen hebben die kunnen zingen en dat was niet het geval. In de pauze ben ik dan ook maar gevlucht naar de zittribune lange zijde waar ik de aanhang van Luik ook kon horen. Tussen het monotome getrommel was dat niet mogelijk. Nadeel van de zittribune was dat het er behoorlijk koud was, je moet natuurlijk wat te zeuren hebben. Club Luik was present met een 400 man en dat is netjes. Opvallend is dat Virton als één van de weinige clubs in 2e Klasse is die een exact aantal toeschouwers opgeeft. Das toch weer een plusje waard. Conclusie is dat Virton een dorpsclubje is met een keurig stadionnetje maar verder weinig bijzonder. Alleen bezoeken als je toch in de buurt bent en dan niet op valentijnsdag. 

Het volle vakje met fans van Club Luik.
 
Totaalbeeldje lange zijde.

Tribune achter het doel.
Comments