Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Varese, Franco Ossola

Varese 0 - 0 Spezia, 20 oktober 2012
Serie B (2), toeschouwers; 3.724.Al een tijdje is bekend dat Udinese het stadion Friuli gaat verbouwen. De atletiekbaan verdwijnt en er komen nieuwe tribunes “op de achterlijn”. De hoofdtribune, met die prachtige boog, blijft gelukkig wel overeind staan in de plannen. De sloop van de Curva’s zou deze zomer al beginnen maar is inmiddels uitgesteld tot maart 2013. Omdat het plan om in oktober naar Sunderland te gaan op niets uitliep besloot ik maar een weekendje Italië te boeken om Friuli oude stijl mee te gaan maken.

Udinese speelde op de zondag dus was het zaak om nog iets te vinden op de zaterdag. In het noorden was er eigenlijk enkel keus tussen Pro Vercelli en Varese. De keus was snel gemaakt want Pro Vercelli speelt haar thuiswedstrijden tijdelijk in Piacenza. Dit omdat het stadion in Vercelli nog niet geschikt is voor de serie B. Jammer want op de foto’s zag het er authentiek uit en de club heeft een mooie historie.

Mijn vlucht van Ryanair ging al om 6:00 uur vanaf Charleroi, landing rond 8:00 uur in Bergamo en met de 5 eurobus sta je dan om 9:30 uur op het CS van Milaan. Ruby was niet thuis in Milaan, althans ze deed niet open en dus gelijk maar door naar Varese. Na een klein uurtje treinen ben je daar alweer. Het ging allemaal heel vlotjes, heel georganiseerd, Italië wordt wel wat saai op deze manier.

Na een middagje bij Varese is toch wel duidelijk dat de Serie B mijlenver achterloopt op een 2.Bundesliga of de Championship. Het “Franco Ossola” heeft een overdekte hoofdtribune met 1.000 zitplaatsen, verder zijn het enkel onoverdekte plaatsen op het kale beton. Tel daarbij op de minimale sanitaire voorzieningen en de door de wielerbaan en atletiekbaan grote afstand tot aan het veld. Verder ziet het gehele complex er behoorlijk gaar uit. Een stadion dus waar ze in de twee genoemde divisies nog niet eens in willen trainen en dit stadion is geen uitzondering in de serie B. Dat het gemiddelde aantal toeschouwers in de serie B nog geen 5.000 is zegt ook wel genoeg.

Wielerbaan en veel beton, het stadion deed mij dan vooral denken aan de oude Goffert, die van voor 1999, enkel hele oude mensen kunnen zich dat nog herinneren. Ondanks het gammele stadion hebben ze het goed voor elkaar bij Varese Calcio. Na 25 jaar afwezigheid keerde de club in het seizoen 2010/2011 terug in de serie B en gelijk werd het keurig 4e. Het bleek geen toeval want vorig seizoen eindigde Varese als 5e. Dit seizoen gaat het wederom prima op plekje 6. Dus Varese binnenkort in de serie A zou zo maar kunnen.

Het viel mij op dat Ultra’s lekker laat binnen komen en hier en daar wat spandoekjes ophangen. En verder zijn ze af en toe gewoon even stil. Dus de Duitsers moeten nog wat beter de kunst afkijken bij hun Italiaanse voorbeelden. Nog een pluspunt in Italië is de catering. Heerlijk belegde broodjes met bijvoorbeeld kaas, vleeswaren naar keuze plus een blaadje sla en een olijfje. Ook de bekende pizzapunten zijn helemaal verantwoord.

Varese naar Udines was nog 6 uur treinen dus ik had een hotelletje geboekt in Brescia, ongeveer halverwege. Thuis even kijken op Googlemaps en het was op loopafstand van het station en eenvoudig te vinden. Maar in een donker Brescia viel het toch wat tegen. Na een tijdje dwalen toch maar de weg gevraagd op een terrasje. De ene Italiaan zei rechtsaf en de ander was overtuigd van linksaf. Uiteindelijk kwamen ze tot de conclusie dat iemand van het gezelschap mij maar moest gaan brengen met de auto. Het werd een mooie rondrit door Brescia. Weer terug naar het station, nog twee keer vragen, zes keer omkeren en drie keer door het rode licht. Maar opeens stonden we voor het hotel. Vriendelijke volk daar in Brescia! De lokale voetbalclub speelt ook in de Serie B in een gaar stadion. Volgende trip naar Italië staat dus al vast.Gare buitenkant 1.

Gare buitenkant 2.


Distinti.

De mannetjes uit La Spezia.

Comments