Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Valenciennes, Du Hainaut


Valenciennes 4 - 2 Lens, 10 november 2018.
Ligue 2 (2), toeschouwers: 17.967.

Scoreverloop;
14. (1-0) Mauricio
36. (1-1) Kyei
54. (2-1) Robail
62. (2-2) Gomis
72. (3-2) Roudet
87. (4-2) Mauricio

Het is wel een hobby hé, dat vincken van ons. Regelmatig hele weekenden van huis weg op reis naar de meest duffe steden van Europa om iets banaals als voetbalwedstrijden te beleven. Velen in mijn omgeving weten het, weinigen begrijpen het en een enkeling gaat eens mee. Het buitenland debuut van Hans, één van die enkelingen, was Lens - Stade Rennes in januari 2013. We beleefden een mooie dag in Noord-Frankrijk en hij had stof om een hoofdstuk te schrijven voor zijn boek Altijd Frankrijk. Hans bleek geen vincker te zijn, Racing Club de Lens had een plek in zijn hart veroverd en hij is, met familie, al meerdere keren teruggekeerd naar “Stade Bollaert” en is uitgegroeid tot een bekende supporter van de club.

Ongeveer één keer per seizoen plannen Hans en ik een wedstrijd in het buitenland voor de vinck, de beleving en om bij te praten. Ondanks dat we maar een paar kilometer van elkaar wonen zien we elkaar (te) weinig. Dit keer werd het Valenciennes tegen Lens, met het geluk dat de wedstrijd werd geprogrammeerd op zaterdagmiddag. Voor Hans gelegenheid om Lens te zien spelen en voor mij de vinck van een nieuw stadion. Omdat Lens, na een magere periode, goed presteert in de competitie was er een run op toegangskaarten. De vraag was zo groot dat de online verkoop door Valenciennes werd stopgezet. Uiteindelijk zat op de wedstrijddag de gehele korte kant vol met een 5.500+ rood-gele supporters.

Traditioneel zijn Valenciennes en Lens niet elkaars grootste rivalen. Lens had Lille als vijand en Valenciennes ging vroeger knokken met de “pigs” uit Sedan. Door de grote verbouwing van Stade Bollaert zocht Lens voor het seizoen 2014/15 een alternatieve thuishaven. Valenciennes leek een geschikte optie, echter door zware protesten van de fans van Valenciennes ging het niet door. Van wat ik mij heb laten vertellen is de relatie tussen de supporters van Valenciennes en Lens sindsdien, om een mooi woord te gebruiken, gebrouilleerd. Als bonus zijn de clubs al een paar jaar tot elkaar veroordeeld in het moeras van Ligue 2.
 
Voor de wedstrijd leek alles rustig. Bij de kroegen tegenover de site van het oude stadion, stonden plukjes VA-fans bier te drinken, op de achtergrond hield de politie de wacht. Op de passerende supporters van Lens werd niet gereageerd. Dezelfde rust troffen wij aan bij het stadion. Later bleek dat een groep uit Lens de kroegen had bestormd waarbij over en weer werd gegooid met stoelen, flessen, houten banken en vuurwerk. Bij het stadion druppelden de tientallen bussen uit Lens binnen. Met onschuldig kabaal liepen de bussen leeg. Er was in de bus niet enkel cola gedronken…  Onze kaarten waren verzorgd door een groep fans van Lens uit het Belgische Waregem waarmee Hans contact heeft, nogmaals mijn dank. Onze plekken waren op de tweede ring in de hoek. Voorin het vak was het overvol met fanatieke ultras die veel zongen maar ondertussen leek de wedstrijd aan hun voorbij te gaan. Er waren opstootjes onderling die de stewards met veel moeite konden sussen. Op het veld was Lens niet opgewassen tegen laagvlieger Valenciennes. Door middel van goede loopacties werd de verdediging van Lens kapot gespeeld.

Na het laatste fluitsignaal dropen de spelers van Lens af naar de kleedkamer. El Hadj Dabo van Valencienness ging demonstratief met zijn hand achter het oor voor de tribune van Lens staan, niet eventjes maar een volle minuut. Het publiek van Lens was not amused en liet het rode stoeltjes regenen op het veld. Aanvoerder Mesloub van Lens ging zich ermee bemoeien en na enig trek- en duwwerk kregen beide spelers een rode stoel eh kaart van de scheidsrechter. Na een tien minuten keerde de rust terug. De Lensois in de vakken achter het doel mochten gelijk weg. Ons hoekvak werd een uur vastgehouden in het stadion en daarna nog 30 minuten op de parkeerplaats. Enkel twee Nederlanders werden ongeduldig. De rest van de aanwezigen toverden flessen bier tevoorschijn en gingen napraten over de wedstrijd. Na de bussen mochten wij vertrekken richting auto. Bij de eerder genoemde kroegjes was het uitgestorven en genoten wij van een te grote portie kwaliteitsfriet. Het einde van een bewogen dagje voetbal in Valenciennes.

Op de bezoekersparkeerplaats van het Hainaut Stadion.

Het stadion was niet uitverkocht.

Sfeer bij de 5.500+ supporters van RC Lens.

Er sneuvelden wel wat stoeltjes :-(

Een leeg Stade du Hainaut.
Comments