Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Southend, Roots Hall (2)

 Southend United 0 - MK Dons 2, 10 april 2009.
League One (3), Toeschouwers; 10.241.
 
 
Scoreverloop;
59. (0-1) Wright 
90. (0-2) Wright
 
Het paasweekend is een begrip onder groundhoppers met als hoofdbestemming Engeland.  Zowel op de zaterdag en op de maandag is er een compleet competitieprogramma. Verder worden er altijd wedstrijden verplaatst naar goede vrijdag dus met een beetje geluk kan je in een lang weekend een paar leuke wedstrijden zien. Dit jaar had ik voor de zaterdag met negen andere liefhebbers een bezoekje aan Merthyr Tydfil in Wales op het programma staan. Daar maak je geen dagtrip van en dus was het wachten op de wedstrijden die naar de vrijdag werden verplaatst. Southend United, Chelmsford City, AFC Wimbledon, Welling United; genoeg keus in de regio London en met wat geluk zou er misschien wel een dubbel mogelijk zijn. De verlossing kwam toen de topper in de Championship, Reading - Sheffield United, op 17:30 uur KO werd gezet. Met de aftrap in Southend al om 13:00 uur was de dubbel een feit.
 
Opgang naar de West Stand.
 
Ter informatie.
 
Voor de reis tussen Southend en Reading hadden we wat speling, maar niet overdreven veel. De auto werd in Southend strategisch geparkeerd en vooraf werd al besloten om een paar minuten voor het einde van de wedstrijd het stadion te verlaten. En dan maar hopen dat het verkeer onderweg zou meewerken. De route zou langs Heatrow gaan, een stuk snelweg wat berucht om zijn vele file's. Maar dat waren zorgen voor morgen. Ik had in 2004 al eens een wedstrijd gezien op Roots Hall. Ook in april en op een vrijdag en toen was Scunthorpe United de tegenstander. Steve Tilson was toen al manager en Roots Hall is niet veranderd in die periode. Toch waren het geen saaie jaren voor de supporters van Southend United. Door twee achtereenvolgende promoties speelde de club in 2006/2007 in de Championship, niveau twee. Helaas werd er gelijk weer gedegradeerd en zo speelt de club tegenwoordig in League One en das niveau drie. Ondertussen werd er nog een finale van de LDV Vans Trophy verloren van Wrexham, werd Manchester United verslagen in de League Cup en dit seizoen had Chelsea twee wedstrijden nodig om Southend te verslaan in de FA Cup. Dit seizoen draai de club leuk mee in de subtop. 
 
Roots Hall vanachter de dubbeldekker.
 
 
Zwartkijkers. 
 
Ik had al een paar jaar geen "Fish and chips" meer gegeten en Southend leek mij een goede locatie om het weer eens te proberen. In al die jaren was het mij nog nooit gelukt om een hele portie op te eten. Meestal haak ik halverwege af. De vrouw achter de balie, met erg zware stem en haar op haar kin, maakte het mij extra moeilijk door mij de grootste vis te gunnen. Na toevoeging van veel azijn en zout begon ik aan de missie. Het was even doorzetten maar uiteindelijk kreeg ik alles naar binnen. Ondertussen hadden Armand en Joost een sjaaltje gekocht voor hun vezameling. Ik luisterde vervolgens geduldig naar de traditionele klaagzang over wat er mankeerde aan de sjaals. 
 
Main Stand met de paal.
 
 
Drukte voor het doel van Southend. 
 
We hadden heerlijke plaatsen aan de westkant. Roots Hall is een oud stadion wat heerlijk intiem is, alsof je in een huiskamer voetbal zit te kijken. Er waren diverse palen die ons uitzicht belemmerde maar eigenlijk was dat helemaal niet storend. Roots Hall was met een gate van 10.241 goed gevuld voor de belangrijke ontmoeting met MK Dons. En terecht want het was nummer 8 (SU) tegen nummer 4 (MKD). Southend moest dus absoluut winnen om nog kans te maken op de play-offs. Over het omstreden MK Dons heb ik uitgebreid al eens wat geschreven na aanleiding van ons bezoek in 2007.  MK Dons had een 750 - 1.000 man meegenomen en dat is met de historie van de club in het achterhoofd best wel netjes. Fout of niet, MK Dons gaat gewoon een vaste waarde in de Championship worden.
 
De eerste helft was redelijk met een aanvallend Southend. MK Dons leunde, met de ranglijst in gedachten, rustig achterover. Het was ook duidelijk waarom MK Dons wat hoger op de ranglijst staat, die hebben net wat meer voetbal in de ploeg. In 2007 vonden we de roodharige verdediger van MK Dons, Dean Lewington, nog een beperkte prutser. Ondertussen is ie aanvoerder en vast waarde. Hij bleef tijdens de wedstrijd ook prima overeind. Weer een bewijs dat wij echte kenners zijn. Na de thee ging het beter en Southend begon fel aan te dringen. Kansen en mogelijkheden genoeg voor de thuisploeg, zo werd een kopbal van de lijn gehaald. Echter het was MK Dons dat scoorde. Een aanval over de rechterkant en linkshalf Mark Wright kopte de bal binnen.  Hilariteit toen de rechtback van Southend, type betonpoer, een Zidane actie probeerde en in de knoop raakte met zijn eigen benen. Mark Wright maakt in de blessuretijd ook de 0-2 maar toen waren wij al op weg naar de auto. 
 
De compacte dubbeldekker.
 
 
Fotogeniek hoekje.
 
 
In de pauze nog wat foto's gemaakt, ook aan de rand van het veld. De stewards vonden het allemaal prima, dat is helaas niet altijd zo in Engeland. Opvallend was dat we best wel veel beenruimte hadden. De weststand is een oude terrace waar stoeltjes opgeplaatste zijn, meestal een garantie voor weinig beenruimte.  De plannen voor een nieuw stadion zijn serieus en wel begrijpelijk want Roots Hall is natuurlijk behoorlijk verouderd. Anderzijds is er achter de hoofdtribune nog genoeg ruimte voor vernieuwing. Een paar minuten voor tijd weggegaan en zo waren we snel weg uit Southend op weg naar Reading - Sheffield United. Ik vond het een prima tweede bezoek aan Roots Hall. Als de club echt gaat verhuizen naar een nieuw stadion dan wil ik nog poging wagen voor een wedstrijdbezoek. Dan op de dubbeldekker achter het doel. 
 
De fans uit Milton Keynes. 
 
En het scorebord.
Comments