Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Sandviken, Jernvallen

Sandviken 1 - 4 Dalkurd, 19 mei 2012.
Division 1 Norra (3), toeschouwers; 1.108.

Scoreverloop;
  8. (0-1) Omeje
47. (1-1) Stillmark
48. (1-2) Omeje
70. (1-3) Omoh
90. (1-4) Nouri (P)

Ergens half januari 2012 had ik al de keuze gemaakt voor de wedstrijden bij Djurgården en Hammarby. Nu is voor twee dagen naar Zweden ook maar niks dus ik besloot er nog maar een dagje aan vast te plakken, dat werd de zaterdag en dan is er normaal gesproken in of rond een stad als Stockholm altijd wel een wedstrijd te vinden. Een Zweedse groundhopper wees mij echter op de wedstrijd Sandviken tegen Dalkurd.

Ogenschijnlijk een duel in de middenmoot van de Zweedse 3e Divisie. Echter het bijzondere is dat het stadion van Sandviken, “Jernvallen”, gebruikt is tijdens het WK van 1958. Er werden toen twee groepswedstrijden gespeeld; op 8 juni eindigde Hongarije tegen Wales in 1-1 en een week later won Hongarije met 4-0 van Mexico. Triviaal feitje is dat Sandviken de meest noordelijke WK-stad ooit is. Met recht dus heilige grond en zeker een reis van twee keer 200 kilometer waard.

Vanaf het centraal station van Stockholm ging het via Uppsala naar Gävle. Daar was het nog even zoeken naar de juiste bushalte. Uiteindelijk stond ik om 12:00 uur ‘s middags al op de stoep in Sandviken. Best wel op tijd met de aftrap pas om 16:00 uur. Sandviken bleek maar een saai industriestadje te zijn waar sinds 1958 niks meer is gebeurd. Maar het was een heerlijke zonnige dag en dan kom je met een bakje koffie en een goed boek de middag wel door.


World Cup 1958!It's just like watching Hitchin Town!

Tegen 15:00 uur toch maar eens richting Jernvallen. Wat ik daar aan trof was toch een behoorlijke teleurstelling. Het oude stadion staat nog helemaal overeind maar het wordt niet meer gebruikt voor voetbal. De grasmat is vervangen door een soort asfalt en er wordt “Bandy” gespeeld. De voetbalclub speelt tegenwoordig op een ander veld iets verderop. Het is keurige nieuwe accommodatie helemaal compleet met overdekte tribune en lichtmastjes. Maar niet dusdanig dat je daar voor speciaal naar Zweden gaat. Een behoorlijk baalmomentje dus. Maar omdat we er toch zijn maar 90 kronen betaald om de wedstrijd te kunnen zien.

Met Dalkurd uit Borlänge was er in ieder geval een interessante tegenstander. De club is in 2004 opgericht door Koerdische immigranten. Er werd begonnen op het destijds laagste niveau in Zweden, level 7. Het werd een succes want de Dalkurd werd vijf (!!) keer op rij kampioen en er werd dus ook vijf keer gepromoveerd. Inmiddels speelt Dalkurd voor het derde seizoen op level 3 en is daar middenmoter.

Dalkurd had naar schatting een 200 fans meegenomen en het totaal van 1.108 toeschouwers mag ook best netjes genoemd worden. De wedstrijd was de leukste van het Zweedse drieluik. Dalkurd had de technisch meer vaardige spelers maar had het best moeilijk tegen het fysiek sterke Sandviken. Om 21:30 uur was ik al weer op vliegveld Stockholm Arlanda, net op tijd om nog een stukje van de finale tussen Bayern en Chelsea te zien.


Nieuwe tribune met daarachter lokale indoorhal.Rechts is nog net het oude stadion zichtbaar.

Comments