Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

San Sebastián, Anoeta


Real Sociedad 1 -  1 Valencia, 28 september 2014.

Primera Division, toeschouwers; 25.168.


Scoreverloop;

15. (0-1) Gil

36. (1-1) Canales


Begin jaren ‘90 was het tv-programma “Eurogoals” voor mij vaste prik. Laat op de maandagavond zond Eurosport de doelpunten uit van diverse Europese competities en dan met name de Spaanse en de Franse. Ondanks deze wekelijkse lawine aan doelpunten, clubs en stadions had ik toen niet de behoefte om al die clubs te bezoeken. Aan home en away met Cambuur had ik voldoende om mijn stadionhonger te stillen.


Toch vielen een aantal stadions in Spanje op. Ik noem het oude stadion van Logroñes, dat was de Spaanse variant op de Bornsestraat van Heracles, beide met tig verschillende tribunes. Ergens rond 2001 ben ik nog eens bij “Las Gaunas” geweest, het was toen gesloten, inmiddels is het stadion gesloopt. Natuurlijk sprak Vicente Calderon ook al aan, hopenlijk begin 2015 meer daarover en dan was er nog Atocha, de thuishaven van Real Sociedad.Opvallend aan Atocha waren de smalle strook staanplaatsen aan beide korte kanten. Het was wekelijks volgepakt met blauw en wit. Behalve als er tegen Athletic Club gespeeld werd, dan zag je eilandjes van rood en wit op de tribune. De massa golfde heen en weer en na een doelpunt van Sociedad kwam er een vloedgolf richting veld.


Als ik nu foto’s zie van Atocha was het als de oude Baseball Ground van Derby, claustrophobisch, inner city locatie, nul ruimte voor uitbreiding en bij vlagen intimiderend. Groot moet de schok geweest zijn voor de vaste bezoekers toe Real Sociedad in 1993 een nieuw onderkomen kreeg met de naam Anoeta. Het oude Atocha werd nog een paar jaar gebruikt als trainingsveld maar het werd uiteindelijk in 1999 gesloopt, er staan nu appartementen.


Anoeta is (te) ruim opgezet, steriel, all-seater en ongetwijfeld ontworpen door een architect. En die heeft er zeker wat moois van gemaakt. Zoals MWE goed omschreef; “geen typisch voetbalstadion, wel een mooi apart bouwwerk”. Dat zit vooral in de vorm van de tribunes. De lange zijdes hebben een grote onderste ring die onder een lage hoek oploopt waardoor het zicht op het spel matig is. De tweede ring is echter een stuk steiler en is in het midden veel hoger dan in de hoeken. De curva’s bestaan dan weer uit drie ringen kleinere ringen die bijna letterlijk boven elkaar zijn gebouwd, ik vermoed dat het zicht daar nog redelijk is.


Als je definitie van sfeer geregisseerd, monotoon en constant gezang is kan je Anoeta beter vermijden. Oprechte beleving en betrokkenheid bij het spel zag ik wel onder het publiek en dat is ook veel mooier. Geheel in strijd met het door mij zelf bedachte programma werd Bordeaux tegen Rennes geprogrammeerd op de vroege zondagmiddag. Hierdoor moest ik Nantes - Olympique Lyon, die bijna gelijktijdig werd gespeeld, laten schieten. Er kwam hulp uit Spanje, Real Sociedad zou dezelfde zondag ‘s avonds spelen. Met enig haasten was er een mooie dubbel mogelijk. Geheel onverwacht zag ik zo een wedstrijd in de Primera Division.

Comments