Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Parijs, Parc des Princes

 
Paris SG 2 - 2 Lorient, 11 augustus 2012.
Ligue 1 (1), toeschouwers; 38.102.

Scoreverloop;
  4. (0-1) Maxwell          (e.d.)
45. (0-2) Aliadiere
64. (1-2) Ibrahimovic
90. (2-2) Ibrahimovic   (P)

De vakantieman bracht ons dit jaar naar Parijs. En de vinckgod was met mij, want er stond een thuiswedstrijd van Paris SG op het programma met als bonus een middagwedstrijd in Auxerre.

De echte Parijzenaar gaat natuurlijk met de metro naar het stadion, die stopt letterlijk voor het stadion. Als naïeve provinciaal probeerde ik het toch met de auto. Dat ging, zoals verwacht, niet probleemloos. Het begon met een traditionele file op de boulevard peripherique, de ring rond het centrum van Parijs. Op 1,5 uur voor de aftrap was het bij het stadion al erg druk en de parkeerruimte is daar minder dan nul. De parkings bij het stadion waren al helemaal vol en in de smalle woonstraten rondom was ook niks beschikbaar. Toch was er nog één plekje beschikbaar maar daar moest betaald worden met een lokale card. Uiteindelijk een parkeergarage gevonden met vrije plekken. Als bonus was er nog een wandeling van 20 minuten naar het PdP.


Het kopen van een ticket viel ook nog niet mee. Traditioneel is er in Frankrijk genoeg zwarthandel maar omdat in bepaalde vakken er enkel toegang is met een persoonsgebonden pasje negeerde ik de mannetjes. Veel straten bij het stadion waren afgesloten door de politie en je werd enkel doorgelaten als je in bezit was van een ticket. Pas na veel vragen en omlopen werd de officiële kaartverkoop gevonden. Het was sowieso tegenvallend dat de wedstrijd niet uitverkocht was, de teller stopte bij een magere 38K. Eerste thuiswedstrijd van het seizoen en dus debuut van alle grote aankopen als Lavezzi, Thiago Silva en natuurlijk Ibrahimovic. Dat zou een uitverkocht stadion moeten opleveren maar niet in Parijs.

Tegenstander was het bescheiden Lorient uit Bretagne. Maar de verdediging van PSG rammelde vooral in de eerste helft aan alle kanten. Lorient profiteerde en ging de pauze in met verrassende 0-2 voorsprong. En er kwamen nog genoeg kansen op meer. In de 2e helft kwam PSG eindelijk op stoom en op de valreep werd het nog 2-2. PSG is ondanks alle aankopen nog lang geen geoliede machine maar dat heeft natuurlijk wat tijd nodig. Zlatan liet wel al zijn klasse zien, het wordt nog wel wat met PSG dit seizoen, helemaal als de transfer van Mark de Vries binnenkort is afgerond.

 
  
 
De sfeer zou ik willen omschrijven als uitgelaten. Vocale support kwam vooral uit de vakken achter de beide doelen. Genoeg volume maar het was allemaal wat rommelig. Alsof verschillende groepjes allemaal hun eigen dingetjes aan het doen waren. Misschien komt het omdat er een aantal supportersgroepen recentelijk zijn verboden. Er waren ook geen spandoeken te zien. Ook best veel kleurlingen in het publiek, heel vaak is dat nog een blanke aangelegenheid.

Dan nog even over het Parc des Princes. Toch één van de beste stadions in Frankrijk met een lange historie. Opvallend is dat het stadion in de huidige vorm geopend werd in 1972 en nog steeds redelijk modern oogt. Het zicht op het veld is overal goed, de faciliteiten zijn redelijk en de dakconstructie ziet er nog modern uit (als je van beton houdt). Andere stadions uit die periode zijn al weer hopeloos verouderd of zelfs al gesloopt. Voorbeelden zijn de stadions in Gelsenkirchen of München. In zijn totaliteit een geslaagd avondje in het Parc des Princes.
 

 

Comments