Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Oldenburg, Marschweg


Vfb Oldenburg 1 - 2 Kickers Emden, 29 april 2011.
Niedersachsenliga (5), toeschouwers; 1.291.

Scoreverloop;
36. (0-1) Meyer
71. (0-2) Gerdes-Wurpts
76. (1-2) Tschalumjan

Het gebied tussen de provincie Groningen en Hamburg is kaal, saai en dunbevolkt. Er zijn in die regio dan ook maar weinig leuke voetbalclubs te vinden. Natuurlijk is er de grootmacht Werder Bremen maar daarna is het lange tijd stil. Pas in de Oberliga kom je weer wat clubs tegen. Zo zijn daar Kickers Emden, Wilhelmshaven, Meppen en Vfb Oldenburg. In de jaren ‘90 speelden zowel Oldenburg als Meppen een aantal jaren in de 2.Bundesliga, daarna ging het bij beide clubs sportief bergafwaarts. Van het genoemde kwartet clubs had ik enkel Oldenburg nog nooit thuis zien spelen, vreemd want het is de meest aansprekende club. Ik aasde al een paar jaar op de derby tegen Meppen want dat is met voorsprong de meest aansprekende affiche in Oldenburg. Steeds kwam er wat tussen en ook dit seizoen leek het niet te lukken want de wedstrijd stond geprogrammeerd voor zondag 5 december. En die dag zou ik een dubbel doen in België. Maar door het slechte weer werd de wedstrijd in Oldenburg afgelast en zo kwam er in januari een herkansing voor mij. Maar ook dat mocht niet zo zijn want de wedstrijd werd wederom afgelast. Derde kans was op een dinsdag in mei, maar dat trekt de planning thuis niet. Gelukkig kwam koploper Kickers Emden op een vrijdagavond langs, misschien ook wel leuk.

Het stadion aan de Marschweg werd geopend in 1951. Vfb Oldenburg speelt er pas sinds 1991 haar thuiswedstrijden. Daarvoor speelde het in het legendarische “Stadion Donnerschwee”. Dat was een compact stadionnetje in het noorden van Oldenburg. Volgens de overlevering kon het echt spoken op de Donnerschwee. De oudere supporters spreken dan ook nog met weemoed over de “Hölle des nordens”. Door financiële problemen was de club in 1990 gedwongen het stadion te verkopen aan de gemeente. In juni 1991 volgde de laatste wedstrijd en verhuisde de club naar het gemeentelijk stadion Marschweg in het zuiden van de stad. Het lukte de gemeente niet om voor het oude terrein een nieuwe bestemming te vinden. Het stadion werd niet meer onderhouden en langzamerhand kon de natuur het overnemen. In mei 2003 bezochten wij deze mooie voetbalruïne. De hoofdtribune was al verdwenen maar de vorm van het stadion was nog duidelijk te herkennen. Ook de doelen, een lichtmast en de stenen omheining waren nog aanwezig.

Voetbalruïne Donnerschwee.

Tegen Schalke ‘04 in 1975. (http://www.asco-filmclub.de)

Luchtfoto uit 1960.

Het Marschweg is een typische gemeentelijk stadion met de bekende ingrediënten; overdekte hoofdtribune, atletiekbaan en onoverdekte staantribunes. Heel gelukkig zijn de voetballers er dan ook niet. Er zijn al een paar jaar plannen voor een nieuw stadion, wat dan een ‘echt’ voetbalstadion moet worden. Het zou een capaciteit krijgen van 15.000 toeschouwers en in de buurt van het oude Donnerschwee gebouwd worden. Voorlopige naam is ‘Hölle 2.0” maar door ontbrekende financiën gebeurt er voorlopig niks op dat vlak. Een renovatie van het Marschweg is ook een optie.

Hieronder twee schitterende links met foto’s en de geschiedenis van het Stadion Donnerschwee.
http://www.area97.de/stadion/holle-des-nordens/
http://www.altoldenburg.de/stadtteile/donnerschwee/vfb-stadion/index.html

Door de vrijdagmiddagdrukte viel het niet mee om op tijd in Oldenburg te zijn voor de aftrap van 18:30 uur. Voor Vfb Oldenburg stond er niks meer op het spel en dat was te merken aan de publieke belangstelling, die was erg matig. Op het veld gebeurde ook niet veel. Dus het werd genieten van het voorjaarszonnetje met een bakje koffie. Diep in de tweede helft, na de 1-2, kwam er wat meer beleving in. Het Marschweg is een redelijk stadion voor de Oberliga. Een nette hoofdtribune en aan twee kanten onoverdekt staan. Achter één van doelen is er slechts een graswal. Wel verouderd dus de plannen voor een nieuw stadion zijn logisch. Triviaal feitje is dat vanaf de Autobahn 28 het stadion zichtbaar is en andersom ook.


Comments