Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Oberhausen, Niederrhein (2)

 
 
Rot-WeiB Oberhausen 1 – Hansa Rostock 0, 2 november 2008.
2.Bundesliga (2), Toeschouwers; 7.253.

Scoreverloop;
71. (1-0) Lüttman
 

In augustus 2001, toen we nog jong en onbedorven waren, bezochten we al een keer het Stadion Niederrhein. We bezochten destijds de wedstrijd Rot Weiss Oberhausen-Union Berlin.

 

Tijdens onze vakantie op Kreta afgelopen september maakten we kennis met Fritz, een enthousiaste reisleider die fervent Hansa Rostock fan bleek te zijn. In ons hotel keken we op tv samen met hem live de Nord derby Hansa Rostock-St Pauli (3-0). De moeder aller derby’s als we hem mochten geloven. Vervolgens liet hij ons in het internetcafe allerlei actiefoto’s en filmpjes van de Ultras van Rostock, genaamd de Suptras zien. Aan het einde van de vakantie werd afgesproken om het komend seizoen een wedstrijd van zijn club te komen bekijken.

Dit werd dus de wedstrijd tegen Rot Weiss Oberhausen, lekker dichtbij en prima bereikbaar.

 

Vakantiegenoot Michiel van de Oostblokfat was ziek, chrissie had andere verplichtingen, maar gelukkig was daar nog de altijd enthousiaste Watergatehopper die graag mee wou.

 

Het Niederrhein Stadion is gemakkelijk bereikbaar vanaf de snelweg. In mijn herinnering van de vorige keer was parkeren een makkie, echter resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst zo bleek ook vandaag maar weer. Ergens vlak bij een park, parkeerde ik mijn auto. Vanaf hier was het een klein half uur lopen. Ik zat aan de verkeerde kant van het kanaal wat volgens collega C&U-er Chrissie niet de Nederrijn is, hoe het kanaal wel heet heb ik niet kunnen ontdekken.

                                                                                           Stadion Niederrhein vanaf de andere kant van het kanaal
 
Gelukkig was er tijd zat om een kaartje te kopen. Het uitvak in Oberhausen ligt aan de kanaalzijde. Bij het uitvak stonden inmiddels al aardig wat Hanseaten, echter nog geen spoor van onze vriend. We sloten aan in de lange rij bij de kassa en kochten een kaartje.

 

Het stadion was op deze zonnige maar frisse november zondagmiddag redelijk gevuld.

We kochten een bratwurst en een biertje en zochten een plekje op de Kanalkurve.

De supporters om ons heen waren opvallend rustig, tot aan de aftrap werd er geen enkel lied gezongen. Stilte voor de storm zo bleek later.

 

Hansa Rostock, is de laatste landskampioen uit de voormalige DDR. Van die glorietijden is niet meer zoveel over. Vorig seizoen degradeerde de club uit de 1. Bundesliga. Bijna alle teams die degraderen spreken de ambitie uit om een jaar later weer te promoveren. Zo ook Hansa Rostock. Tot aan deze wedstrijd kon de Ostsee Mannschaft echter nog niet echt imponeren. Uit werd er nog geen wedstrijd gewonnen. Het team was terug te vinden in de middenmoot.

 

Thuisploeg Rot Weiss Oberhausen stond voorafgaand aan deze wedstrijd zestiende. De ploeg had 9 punten. Deze punten werden middels 3 overwinningen allen gehaald in thuiswedstrijden.

 

Vlak voor de wedstrijd begonnen troffen we Fritz. Hij had een ware metamorfose ondergaan. Liep hij er op Kreta keurig in overhemd en stropdas bij, vandaag had hij gekozen voor een andere outfit. Samen met nog enkele tientallen anderen had hij zijn bomberjack omgekeerd waardoor de oranje binnenvoering zichtbaar werd, daarnaast was het hem goed aan te zien dat hij samen met zijn vrienden een nacht had doorgehaald. Om 4 uur afgelopen nacht waren ze vanuit Berlijn vertrokken, rechtstreeks vanuit de kroeg de trein in..

 

Onze vriend nodigde ons uit om de wedstrijd tussen de andere oranje mannetjes te bekijken. Echter de oranje mannetjes waren ons wat te druk met pogo-en, of hoe dat ook maar heet. Tegen mekaar opbeuken zeg maar. Het vooruitzicht hier tussen te staan op onze vrije zondagmiddag zagen we niet zo zitten. Daarnaast hadden we vanuit ons huidige plekje een prachtig zicht op de druktemakers.

 

Toen om 14 uur voor het beginsignaal werd gefloten was de eerder genoemde stilte voor de storm snel voorbij. De capo van Hansa Rostock, ook in oranje gestoken, nam plaats op het hek en voerde zijn Supras vocaal aan. De circa 1000 meegereisde Hanseaten lieten zich van hun beste kant zien. Uit de gesprekken die we voerden met een aantal fans, maakten we op dat er ook de nodige Hansafans uit het Ruhrgebied waren. Zij waren na de Wende verhuist, maar de club uit hun jeugd trouw gebleven.

 

De meest fanatieke fans van Rot Weiss Oberhausen waren te vinden op de overdekte staantribune rechts van ons. Hun vak zat aardig vol en ze verwelkomden de spelers met veel vlagvertoon en Schallenparades. We maakten ons op voor een sfeervol potje in een normaal gesproken vrij sfeerloos stadion.

 

De wedstrijd maakte op ons niet echt veel indruk. We werden continue afgeleid door de capriolen van de Hansafans. Op het wel bekende Pipi Langstrumpf lied gingen de fans gearmd al springend van links naar rechts door de Kurve. Het liedje; “wir stehen auf und setzen uns wieder hin” (op de melodie van Arie Ribbens Polonaise hollandaise), zorgde helemaal voor een dolle boel in het vak. Zitten, staan, zitten, ze konden het heen en weer wel krijgen..

Wij genoten er in ieder geval met volle teugen van en schrokken op van het rustsignaal. Het was nog steeds 0-0.

 

In de rust zocht Fritz ons weer even op. Hij vertelde ons dat het omdraaien van de bomberjacks een (n)ostalgische betekenis had. Zo rond de val van de muur was het bij Oost Duitse clubs gebruikelijk om er zo bij te lopen. Uit een soort heimwee naar vroeger loopt men er tegenwoordig weer zo bij. Ook de Hansa Rostock Ultras zijn, zoals de meeste van hun collega’s bij andere clubs, tegenstander van het Modernes Fussball. Regelmatig liggen zij in de clinch met de club vanwege stadionverboden, verbod op tifo acties etc.

Volgens Fritz zijn de fans van Hansa Rostock, zoals de meeste Oost Duitse clubs, met name politiek rechts georiënteerd. Tussen de fans zagen we ook de nodige skinheadachtige types. Nog steeds is Rostock bij veel mensen bekend vanwege de rellen die er in de begin jaren 90 plaatsvonden waarbij skinheads met molotovcocktails een asielzoekerscentrum aanvielen.

Blijkbaar is de rechtse voedingsbodem in Rostock nog steeds niet verdwenen. Maar goed laten we het over voetbal hebben, das veel interessanter als politiek.

 

In de tweede helft schoven de Suptras op richting ons vak. Vanuit onze spot konden we ze mooi observeren. Het begon allemaal met een hoop tumult in het begin van de tweede helft. Volgens Fritz stonden er zo’n 10 man buiten de poort die er niet in mochten vanwege stadionverboden. Groot onrecht zo vonden de Suptras. Om te voorkomen dat de verbannelingen het hele end van Rostock naar Oberhausen voor niks hadden gereden, werd er onderhandeld met de stewards en politie. Het compromis wat er uitkwam was origineel.

De fans mochten niet in het stadion, wel mochten ze van onder de tribune waar een doorgang zat, kijken van achter het hek. Vanuit deze positie hadden ze denk ik zicht op de helft van het veld. Altijd beter als niets zo moeten de boefjes gedacht hebben en namen plaats gade geslagen door de massaal aanwezige Polizei.

 

Tijdens de 2e helft ontstond er een komisch spel tussen de Suptras en de fans met stadionverbod. Vanaf het hek betrok de Capo zowel de Suptras als de verbannelingen bij de te zingen liedjes. Hoogtepunt was het zingen van “Gute Freunde sind nie allein” (zie video). Deze oude kaskraker ooit gezongen door Franz Beckenbauer werd afwisselend gezongen vanuit de tribune en van achter de tribune. Leuk bedacht!.

 

Gute Freunden Hansa

De wedstrijd was niet erg bijzonder. Het niveau was niet echt hoog. Het enige doelpunt viel in de 71e minuut. Een goede kans van Hansa Rostock leidde het doelpunt van Rot Weiss Oberhausen in. Luttmann stuurt eerst een verdediger van Hansa het bos in en vervolgens de keeper. Dan is het een koud kunstje om de bal in het doel te schuiven. 1-0 voor RWO.

Het slotoffensief van Hansa is niet overtuigend genoeg, Oberhausen wint met 1-0 en doet goede zaken in de degradatiestrijd en wist voor de 4e keer thuis te winnen. Hansa Rostock zakte door dit resultaat naar het rechterrijtje.

 

Nadat de scheidsrechter affloot, kwamen de teleurgestelde Hansa spelers de meegereisde aanhang bedanken. Opmerkelijk was het om te zien dat als eerste de verbannelingen met stadionverbod werden bedankt. Allen kregen zij een hand van de spelers. Mooi gebaar van de spelers die beseften dat ook zij tot de Hansa-familie behoren. Ontroerd zochten we dan ook weer onze auto op. We hadden een erg leuke middag gehad, met dank aan de Hansa fans! In de toekomst zijn we zeker van plan der Fritz een keer met een bezoekje te vereren!
 

                                                                             Voor de wedstrijd, buitenzijde van Stadion Niederrhein Oberhausen

 
    
                                                       
                                                      

 


 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

RW Oberhausen - Hansa Rostock Video 1

 

RW Oberhausen - Hansa Rostock Video 2

 
 

RW Oberhausen - Hansa Rostock Video 3


 
 

RW Oberhausen - Hansa Rostock Video 4

  
 

RW Oberhausen - Hansa Rostock Video 5

Comments