Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Nîmes, Stade des CostièresOlympique Nîmes 0 - 0 AC Ajaccio, 11 september 2015.
Ligue 2 (2), toeschouwers; 4.628.

De speeldag en tijdstip aftrap van de wedstrijd in Lyon werd, zoals verwacht, pas vastgesteld na de loting voor de Champions League. Voor de "tweede" wedstrijd van het weekend had ik Clermont-Ferrand, Annecy of Nîmes op het oog. Qua stadion was Nîmes de meest aantrekkelijke optie maar ook op grootste afstand van Lyon. De prijs van het treinkaartje naar Clermont-Ferrand viel me, met 70 Euro, echter vies tegen. De TGV naar Nîmes was goedkoper en vertrok, om het helemaal mooi te maken, vanaf het vliegveld van Lyon. Olympique Nimes en Ajaccio hadden in 5 wedstrijden voor de ontmoeting gezamenlijk vier doelpunten gemaakt. De kans op een draak van een 0-0 was nog nooit groter geweest. Plus dat Nimes het seizoen begonnen was met 6 strafpunten vanwege betrokkenheid bij een omkoopschandaal. De wedstrijd kon enkel nog meevallen.  Opvallend dat het kleine broertje van AC Ajaccio, Gazélec Ajaccio, dit seizoen in Ligue 1 speelt. Daarmee is Ajaccio, 66.000 inwoners,  samen met Parijs, de enige stad in Frankrijk met meer dan een club in de twee hoogste afdelingen.


Stade Jean Bouin, thuishaven van Olympique tot 1989.

Een saai doorsnee stadion is het Stade des Costières niet. De Italiaanse architect Vittorio Gregotti was verantwoordelijk voor het ontwerp. Dat was hij ook bij de verbouwing van het Luigi Ferraris in Genua eind jaren '80. Daarmee is zijn stijl duidelijk, rechte lijnen en vlakken. In Nîmes is aan de binnenkant de invloed van Gregotti nog beperkt. De indeling met vier tribunes waarvan enkel de lange zijden overdekt is nog traditioneel te noemen. In de vier hoeken heeft Gregorri een gebouw bedacht getekend die elk een aparte functie hebben. Onder andere de kantoren van Olympique en een gymnastiekzaal zijn daar gehuisvest. Aan de buitenkant is Gregorri helemaal los gegaan. Tussen de gebouwen in de hoeken  lopen de tribunes schuin terug naar straatniveau, wat met name voor kinderen een attractie is. Deze schuine vlakken worden onderbroken door witte blokken voor het trappenhuis en het dak hangt eraan. Het geheel deed mij het meest denken aan een militair fort.

Zoals verwacht zag ik een 0-0 uitslag, maar dat was na vijf minuten al duidelijk. Er stond een ongekende verzameling onkunde op het veld. Individueel knappe voetballers maar na een geslaagde passeerbeweging komt een pass over tien meter niet aan. Verdedigende kopballen gingen standaard richting eigen doel en vanaf dertig meter op doel schieten en dan bij de hoekvlag uitkomen.... Het lijkt het erop dat Fransen niet van de sport voetbal houden en ook de essentie van het spel negeren. Een moeilijk spel wat iedereen kan spelen en op elk niveau leuk kan zijn, zowel voor voetballers als toeschouwers. In Engeland weet een verzameling matige voetballers mij wel te vermaken maar de Fransen hebben er duidelijk moeite mee. Terwijl er best wat leuks over het Frans voetbal valt te bedenken. Een interessant stadion, het logo, een stuk beleving en heerlijke nazomeravond zorgen dat Olympique Nîmes alsnog een voldoende scoort.

Comments