Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Napels, San Paolo


Napoli 1 - 1 Roma, 28 oktober 2018.
Serie A (1), toeschouwers: 30.037.

Scoreverloop:
14. (0-1) El Shaarawy
90. (1-1) Mertens

Een bezoek aan Napoli stond al jaren hoog op mijn virtuele verlanglijst. Het verlangen heeft zijn oorsprong in de late jaren ‘80. Onder invloed van de aanwezigheid van Gullit en Van Basten liet de NOS onregelmatig flarden serie A zien op de zondagavond. Grote rivaal van Milan in het seizoen 1987/88 was het Napoli van Maradona, Careca en die malle keeper Garella. De flarden van de NOS waren kort en korrelig maar lieten keer op keer een lichtblauw gekleurd San Paolo stadion zien wat afgeladen was met fanatieke tifosi. Dergelijke oude herinneringen blijven bij.

Recente herinneringen waren de ervaringen van anderen op bezoek in Napels. Groundhoppers waren bedreigd buiten het stadion en hadden veel te veel betaald voor een kaartje plus supporters van Club Brugge hadden flink klappen gekregen waarbij de politie stond toe te kijken. Ook was het onduidelijk hoe de kaartverkoop bij Napoli verloopt, dit in tegenstelling tot andere Italiaanse clubs. We negeerden deze donkere schaduwen en boekten onze vlucht naar Rome.

Op vliegveld Rome Ciampino deed de autoverhuur dit keer geen poging tot oplichting. De Opel Adam bracht ons na ruim twee uur cruisen op de autostrada tot aan de voorsteden van Napels. Ik had vooraf de adressen opgezocht van filialen van Listicket.com en bij de eerste poging in Caserta was het raak. In het tabakswinkeltje konden we probleemloos kaartjes kopen voor Napoli - Roma en dat voor de normale prijs. De hele exercitie van gegevens noteren en printen van vijf kaartjes (we mochten ook kopen voor Tribuneklanten en aanhang) duurde ruim een uur maar daarmee was de eerste zorg weg.

De wedstrijden bij Foggia, Bisceglie en Avellino waren meer dan leuk maar uiteindelijk was het hele weekend geprogrammeerd rondom die ene wedstrijd: Napoli - Roma in het San Paolo stadion. Nu kan je bij wedstrijden in het buitenland je gedragen als sommige Feyenoorders (zoveel mogelijk dom lawaai maken om aandacht te trekken) of toeristen (alles en iedereen fotograferen) maar dan vraag je om problemen. De meer ingetogen benadering om zo onopvallend de sfeer te proeven ligt ons toch beter. Er hing in- en rondom het stadion een ontspannen sfeer. Als zal dat bij een bezoek van een Liverpool of Manchester City met 3.ooo+ aanwezige Engelse supporters wel anders zijn.

Met iets meer dan 30K toeschouwers viel de publieke belangstelling tegen, zeker met een van de grootste rivalen als tegenstander. Hetzelfde was van toepassing op de sfeer, er werd door beide Curva’s druk gezongen en met vlaggen gezwaaid maar indrukwekkend werd het pas na het doelpunt van Mertens, en toen was het snel over. Het scoreverloop hielp niet mee. Door een slordigheid in de verdediging van Napoli kwam Roma op voorsprong. Napoli liet daarna het bekende goede voetbal zien maar was niet overtuigend in de afwerking en mocht blij zijn dat het bij rust niet 0-2 stond. Invaller Dries Mertens zag een doelpunt afgekeurd en redde vlak voor tijd de avond voor Napoli. Een mooie afsluiter van een prima weekend Italië. De terugreis had door een geannuleerde vlucht een ander verloop dan gepland maar we kwamen via Berlijn en Keulen veilig thuis.


Het hoofddoel van de reis, het San Paolo in Napels...


..met aan de buitenkant graffiti...

...graffiti...

...graffiti...

...en nog meer graffiti.

Maar ook deze ingang voor de spelersbussen...

...en deze weinig gastvrije ingang van het bezoekersvak...

...en de VIP-tribune.

Volop souvenirs te koop rondom stadion.

Nog steeds zijn de fans van Roma niet welkom in Napels.

De originele stoeltjes van het WK in 1990.

De publieke belangstelling in Napels viel tegen.

Vlaggen en vuurwerk op de Curva.

Relatieve rust voor het doel van Roma.

Nogmaals dezelfde Curva.

Stadio San Paolo.

YouTube-video
Comments