Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Montpellier, Stade de la Mosson


Montpellier 1 - 0 Stade Rennes, 3 augustus 2002.

Ligue 1, toeschouwers; 12.692.


Scoreverloop;

88. (1-0) Silvestre    (P)


Onze zomervakantie van 2002 brachten wij door in een huisje in de omgeving van Perpignan. Om de sleur van het zonnen en het slenteren door pittoreske stadjes te doorbreken besloten we een voetbalwedstrijd te bezoeken. Dit is in Frankrijk meestal geen probleem tijdens de bouwvak. De competitie begint vaak al eind juli en omdat de clubs verspreid liggen over het gehele land is er altijd een club in de buurt.


Wij kwamen zo uit in Montpellier, in Nederland vooral bekend van de Europese wedstrijden tegen PSV begin jaren ‘90. Het stadion van Montpellier ligt ver van het stadscentrum in een buitenwijk. Het enige wat we vooraf wisten was de naam van het stadion. “Mosson” is toevallig ook de naam van de flatwijk waar het stadion ligt. Toen we arriveerden was het er verdacht rustig, het bleek dat we een dag te vroeg waren!


Erg jammer, maar er stond wel een hek open zodat we het stadion alvast van binnen konden bekijken. Het is gebruikt voor het WK in 1998 en vier jaar na het toernooi zijn nog overal logo’s te zien van “Mondial 98”. Het meest opvallende aan het stadion is de gigantische lange zijde. Verder is het te groot voor de club want 34.000 toeschouwers komen er bijna nooit.


Onze inspectie werd wreed verstoord door een zenuwachtige club-official. Na een pittige handen- en voetendiscussie werd ons vriendelijk doch dringend verzocht het stadion te verlaten. We besloten als alternatief het centrum van Montpellier te gaan verkennen. We kwamen terecht in een vage buurt met veel Noord-Afrikaanse types. We hadden geen trek in kebab en we voelden ons er niet welkom en waren er snel weer weg.


De volgende dag een hernieuwde poging voor een wedstrijd in Montpellier. Kaartjes waren zo gekocht en we zagen de aankomst van de spelersbus van Montpellier. Het was een warme dag en hadden nog meer dorst dan normaal rond een wedstrijd. In de wijde omgeving van het stadion was echter geen café te bekennen. Er was wel een supporterslokaal wat overigens weinig voorstelde. Een kaal hok onder de tribune. Er werd enkel lauw bier en patat verkocht. Er was sowieso weinig tot geen alcohol verkrijgbaar rond het stadion. In het hok zat iedereen aandachtig naar een wedstrijd op televisie tussen Marseille en Nantes te kijken.


Tijdens de wedstrijd zaten we aan de korte zijde op de tweede ring. Boven de lokale Ultras. Deze “harde kern” is niet om bang van te worden. Het zijn allemaal pubertjes met weinig hooliganaspiraties. Aan de andere zijde was nog een groep fanatiekelingen. Vlak voor de aftrap nog een hoop gedoe met vlaggen en “doppelhalters”. Verder was de sfeer wel okay. Een 40 man van Rennes waren aanwezig, na een reis van 900 kilometer!


Het voetbal was erg voorzichtig. Stade Rennes had zich tijdens de zomer spectaculair versterkt maar dat was niet te zien. Tijdens de wedstrijd verdween langzamerhand de warmte en werd het een lekkere zwoele zomeravond en de sfeer op de tribune was dan ook ontspannen. Lange tijd leek het erop dat dit een bloedeloze 0-0 zou worden. Montpellier haalde op de valreep toch de drie punten door vlak voor tijd een penalty te benutten..


Terug naar de snelweg was het weer even zoeken maar we bereikten de “Autoroute Catalane”. Tevreden reden we terug naar ons vakantieadres, het was zeker de moeite waard om twee keer naar Montpellier te rijden.
Comments