Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Mönchengladbach, Borussia Park (2)

Borussia Mönchengladbach 1 - 0 Nürnberg, 24 september 2011.
1.Bundesliga (1), toeschouwers; 51.117.

Scoreverloop;
76. (1-0) Daems (P)

Eind augustus kreeg ik van der Bolswarder Fanclub het aanbod om mee te gaan naar Borussia Mönchengladbach tegen Nürnberg. Aangezien ik de bewuste zaterdag toch niks in de agenda had staan ging ik in op het aanbod. Ondanks de steeds veranderende samenstelling van der Bolswarder Fanclub zijn het altijd leuke tripjes en het Borussia Park had ik, zeven jaar na de opening, nog steeds niet bezocht. Op het afgesproken tijdstip stonden Pimmetje, Bert en Sjaak. al klaar bij de bekende zeurpaal en rond 12:00 uur waren we al in de buurt van Venlo.


Hoe dichter we bij Venlo kwamen hoe zenuwachtiger Sjaak werd. Uiteindelijk kwam het hoge woord eruit; Sjaak droomde er namelijk al jaren over om eens het stadion van VVV te bezoeken. Dus zo werd op de laatste rotonde voor de grens de afslag Venlo genomen. Via het parkeerterrein vol gaten en kuilen kwamen we aan bij de Koel. Het hek stond open en van de terreinknecht mochten we gewoon naar binnen. Hij vertrouwde het toch niet helemaal want hij riep ons nog na dat we niks mochten slopen. Heel vaak had Sjaak bij Studio Sport al de spelers van de beroemde trap af zien gaan en nu stond hij daar zelf. Een jongensdroom werd werkelijkheid. Wij lieten nog even fijntjes weten dat wij wel ervaren voetbaltoeristen zijn door op te merken dat wij in 1994 Cambuur hier al eens zagen verliezen. Toch was de afdaling van de historische trap ook ons een mooi moment.


Vanaf Venlo is het nog maar een kwartiertje rijden naar Mönchengladbach. Het Borussia Park heeft gigantische parkeerplaatsen en op mij advies werd er strategisch geparkeerd op P7. We waren echter veel te vroeg en de parkeerordners dirigeerden ons naar een plekje helemaal achteraan. Dat zou na afloop dus wel even gaan duren. Dus van dat strategische advies bleef weinig over.

Het was stralend najaarsweer in Mönchengladbach en de bierstalletjes stonden gereed. Het leven lachte ons weer eens toe. Maar eerst moesten we een supporter van Nürnberg zien kwijt te raken. Hij zag dat wij als echte Japanners alle vier een foto maakten van het logo boven de ingang. Toen wilde hij ook op de foto en één keer was niet genoeg. In totaal hebben we de beste man een dertig keer gekiekt. Hij kon erg geen genoeg van krijgen. Na de fotoshoot was hij helemaal gelukkig en onze geheugenkaartjes waren vol. 


Wij vonden een plekje aan de tafeltjes achter de Nordkurve en dichtbij het stalletje van Bitburger. Er stond een lange rij met geduldig wachtende Duitsers. Pimmetje negeerde de rij en bestelde direct bier. Een Duitser probeerde hem nog duidelijk te maken dat het achteraansluiten was maar Pimmetje reageerde briljant. Ondanks dat hij tegenwoordig part-time in Duitsland woont begreep hij plots geen woord Duits meer. Hij wensde de Duitser nog een fijne dag en vertrok met het bier.

En dat bier was van betere kwaliteit als tijdens mijn vorige bezoek. Bitburger is nu het huismerk en dat is een verademing vergeleken met het ranzige Jever. Het was genieten in het zonnetje. Er kwam nog een Bratwurst en een iets te vette Backfisch langs. Het liep al vlot tegen half vier en dus tijd voor de aftrap. Maar eerst konden we genieten van één van de leukste clubliederen van Duitsland; Die Elf von Niederrhein.

Gladbach is de laatste jaren op zijn best een middenmoter en vorig seizoen werd degradatie op miraculeuze manier ontlopen. Dit seizoen gaat het onder leiding van trainer Lucien Favre erg goed. Op de eerste speeldag werd Bayern verslagen in de Allianz Arena en voorafgaand aan deze speelronde stond de club tweede. Het was de beste seizoenstart sinds jaren.


Het werd een wedstrijd die dreigde te eindigen in een 0-0. Borussia was iets minder voorzichtig dan Nürnberg maar de aanvallers hadden steeds te maken met een overmacht aan verdedigers en kregen zo geen ruimte voor mooie acties. Het meeste gevaar moest komen van Marco Reus. Toen wij ons al bijna verzoend hadden met de 0-0 werd hij in het strafschopgebied gestopt. Volgens de scheidsrechter genoeg voor een strafschop. De Belg Philip Daems klaarde het klusje en Borussia was voor een paar uur koploper. Bayern speelde pas om 17:30 uur tegen Leverkusen en bij een overwinning was Borussia alweer koploper af. Het feest onder de fans was er niet minder door.

Na afloop bleven we nog even hangen en gingen toen met de meute terug naar parking P7. Zoals verwacht  stond het daar muurvast maar een minibusje met aangeschoten fans van Nürnberg zorgden nog voor enig vermaak. Ondanks het vele bier werkten ze nog een een paar dozen met worstjes weg. Dat moet een fijne terugreis geweest zijn. Nürnberg heeft dus best leuke fans. Goede bestemming voor de volgende trip met der Bolswarder Fanclub.

YouTube-video


YouTube-video


YouTube-videoComments