Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Mainz, Coface Arena

Mainz 05 1 - 3 Werder Bremen, 29 oktober 2011.
1.Bundesliga (1), toeschouwers; 34.000.

Scoreverloop;
23. (1-0) Bungert
29. (1-1) Pizarro
47. (1-2) Hunt
78. (1-3) Prödl

In februari 2011 zag ik in het inmiddels gesloten Stadion Am Bruchweg de wedstrijd Mainz 05 - Werder Bremen. Normaal gesproken krijgen nieuwe stadions bij mij geen voorrang maar in dit geval stond ik acht maanden later al in het nieuwe stadion van Mainz. Het toeval wilde dat de affiche wederom Mainz tegen Werder Bremen was. En ondanks het hoge commerciële gehalte zagen we een boeiende pot voetbal.


Ik ben nog niet in de nieuwe stadions van Aachen en Augsburg geweest maar het lijkt erop dat het enige verschil de kleur van de stoeltjes is. Hetzelfde lijkt van toepassing voor Duisburg en Wolfsburg. Ook in Engeland zijn helaas nogal wat identieke stadions gebouwd om maar te zwijgen over de talloze tupperwarebakjes in Nederland. Jammer want met een klein beetje fantasie kan een architect een stadion toch een eigen gezicht geven. Gelukkig is de Coface Arena geen rode variant van Neu Tivoli geworden. De zit- en staanplaatsen lopen nu eens niet door in de hoeken, zodat er vier aparte tribunes zijn. In deze open ruimtes zijn vliesgevels geplaatst. Als gevolg zijn er mooie doorkijkjes naar de buitenwereld maar het zorgt toch voor een afgesloten geheel. De buitenkant bevalt mij ook wel, deze is uitgevoerd met beplating in de rode clubkleuren.
 

De locatie net buiten de stad is minder, al is het niet eens zo ver van het oude stadion Am Bruchweg. Zoals bijna gebruikelijk bij nieuwe stadions is het parkeren een crime. Bij het stadion enkel parkeerplaatsen voor de bobo’s en parkeren in aangrenzende woonwijken wordt beloond met een boete. Voor het gepeupel is er een P+R systeem. Wij parkeerden bij de Messe Mainz en nog geen kwartier later stonden we bij het stadion. Ook na afloop werkt het P+R systeem perfect en waren we snel weer terug op de parkeerplaats.

De hele opbouw naar de aftrap is bij Mainz een zorgvuldig uitgekiende show. Dezelfde irritante stadionspeaker als de vorige keer staat op het veld te blèren. Hij begon met alle tribunes twee keer te verwelkomen. Ook het lied over de Karnevalsverein en een Sjalenparade kwam nog lang. Met de hulp van opzwepende muziek en de van AZ bekende “klappers” wordt het allemaal gigantisch opgeblazen. Maar de Duitsers vinden het prachtig, dat zijn wel liefhebbers van bombast en een voorspelbare show. Want het is natuurlijk elke veertien dagen hetzelfde liedje.

Spelers komen het veld op.

Pyrotechniek in het vak van Bremen.

Gelukkig heb ik geen seizoenkaart bij Mainz, ik zou met opzet elke keer te laat komen. Ondanks deze narigheid was het een zeer boeiende wedstrijd. Vergeleken met de wedstrijd bij Sandhausen een paar uur eerder was het niveau duidelijk een stuk hoger. Alles gaat een paar keer sneller, een bal even rustig aannemen is er niet bij.

Mainz was de competitie goed begonnen met twee overwinningen maar daarna kwam de klad er in. Ook vandaag lukte het niet. Ze kwamen nog op voorsprong maar uiteindelijk werd het een professionele overwinning voor Werder. Die waren op alle fronten net even wat beter. En bij Bremen loopt natuurlijk het fenomeen Claudio Pizarro rond. De beste buitenlands spits ooit in de Bundesliga. In het begin verloor hij veel duels maar hij maakt dan toch heel knap de 1-1. Voor Mainz was het de vijfde thuisnederlaag op rij. Ik zou die stadionspeaker per direct ontslaan.

Thomas Tuchel ziet dat het niet goed gaat...

...want Werder neemt de drie punten mee naar Bremen.
Comments