Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Madrid, Estadio Santiago Bernabeu

 
 
Madrid, Estadio Santiago Bernabeu
Real Madrid 4 - 1 Real Betis Sevilla, 15 oktober 2011.
Primera Division (1), toeschouwers; 72.000.

Scoreverloop;

47. (1-0) Higuain
59. (2-0) Kaka
69. (2-1) Jorge Molina
70. (3-1) Hihguain
74. (4-1) Higuain

In oktober nog 13 vakantiedagen op moeten maken voor het einde van het jaar, ga er maar aan staan wat doe je dan? Voor een groundhopper is het niet zo moeilijk, je checkt de europese fixtures en maakt een plan.

In mijn geval besloot ik dat het eindelijk tijd werd om m’n debuut in Spanje te maken, in de naughty ninetees was ik al eens tijdens een Lloret de Mar vakantie in Nou Camp geweest, maar dat telt natuurlijk niet mee.

Daarom maar eens de blik gericht op Madrid. Genoeg clubs en genoeg andere afleiding om er een paar dagen aangenaam te verpozen. Bij Madrid denk ik in eerste instantie aan Atletico Madrid, dit is toch wel een favoriet. Echter het weekend wat mij het best uitkwam speelden zij uit. Maar niet getreurd, Real speelde wel thuis, namelijk tegen Real Betis Sevilla. Dit leek me op voorhand een erg aantrekkelijk affiche, Betis was namelijk uitstekend aan de competitie begonnen en stond keurig 7e op slechts 1 punt achter Real. Daarnaast bleek een combi met Rayo Vallecano en Leganes prima te realiseren dat weekend. Derhalve niet lang getwijfeld en de vlucht 2 weken van tevoren geboekt.

De wedstrijd van Real Madrid zou worden gespeeld op de zaterdag, donderdags kwam ik al aan. Dus genoeg tijd om een ticket te regelen en andere dingen te doen zo dacht ik.

Mijn hotel lag volgens de previews van booking.com op zo’n 10 minuten lopen van het Vicente Calderon stadion van Atletico. Ik had gelezen dat er om 17.30 uur een stadiumtour zou zijn, dus met een aankomst van 14.40 uur op vliegveld Barajas zou dit haalbaar moeten zijn. Dankzij een kleine vertraging en een defecte metro onderweg werd het nog even spannend. Tevens bleek die 10 minuten loopafstand ook wel erg optimistisch. Maar goed om kwart over 5 stond ik uitgeput en met bezweet voorhoofd bij de receptie. En ja hoor, er was een stadiumtour! Voor 7 euro mocht ik meedoen.
 

Ik had nog een kwartier om in het museum te koekeloeren. Nou dat kwartier was ruim voldoende. Het museum is namelijk niet erg groot. Wel leuk om even te bekijken, maar niet heel speciaal. Wel even leuk om de vitrine waarin de europaleague finale van 2010 in Hamburg wordt belicht te bekijken, want daar was C&U immers bij aanwezig.

Dan de tour! Onder leiding van het receptiemeisje kregen we een leuke tour voorgeschoteld. Met een groepje van zo’n 20 man, onder te verdelen in Spaans sprekenden, Schotten die eerder die week in Allicante bij Spanje-Schotland waren geweest en 1 Nederlander, betraden we het Vicente Calderon! De gids vertelde haar verhaal zowel in het Spaans als in het Engels, dus prima te volgen.

Stadiumtours lijken veel op elkaar, of je nou in Engeland of Spanje bent. Maar toch blijft het genieten. Je krijgt plekken te zien waar je op een wedstrijddag never nooit niet komt. Op zulke momenten (vooral wanneer je de kleedkamer of spelerstunnel betreedt) voel je je toch weer een beetje dat kleine jongetje wat in de geest kruipt van zijn idolen, ik zal het niet ontkennen.

Persoonlijk vind ik het Vicente Calderon een prachtig stadion. Het doet me altijd denken aan de tijden van Eurogoals zo in de jaren 90, waarin te zien was dat na een doelpunt van Atletico het hele vak naar beneden stormde om het doelpunt te vieren. Het weekend erop deden wij dit altijd na op de Zuidtribune van Cambuur. We noemden dit altijd Atletico-en, ik denk dat hier mijn sympathie voor Atletico is ontstaan. Het Vicente Calderon heeft daardoor iets magisch voor mij ! En nu was ik er dus in eigen persoon! Helaas zal Atletico niet voor eeuwig in Vicente Calderon blijven spelen. Er is een verhuizing gepland naar het Olympisch stadion, echter dit is nog lang niet klaar, zo zag ik later dit weekend.
 

Maar toch is dit een reden om zsm ook eens een keer voor een wedstrijd naar het Vicente Calderon te gaan. Voor het te laat is, maar deze tour pakken ze me in ieder geval niet meer af!
 
 
 
De volgende dag, vrijdag, stond in het teken van het verkrijgen van een ticket voor de wedstrijd van Real Madid. Via de webmaster van de Maaswupperexpress, een ervaringsdeskundige in Spanje die me erg behulpzaam is geweest bij het plannen van deze tour, had ik begrepen dat het niet moeilijk zou moeten zijn een ticket te bemachtigen. Vooraf op de website van Real werden alleen maar dure VIP tickets aangeboden. Ik had begrepen dat een dag voor de wedstrijd sowieso om 15 uur de kassa aan loket 44 bij het stadion open zou zijn voor verkoop. Ruim op tijd arriveerde ik dan ook bij het Santiago de Bernabeu. Genoeg tijd voor een rondje rondom het imposante stadion. Alleen buiten het stadion al bemerk je de grandeur van een topclub. Het oogt allemaal erg stijlvol! Bij de entree van de clubshop worden je alle gewonnen prijzen nog even onder de neus gewreven. En Real noemt zich dan ook, en dat lijkt me terecht, El Mejor Club del Siglo XX, kijk maar eens naar het palmares.. De clubshop is inmens groot en telt 3 verdiepingen.
 
 

Na het rondje schoof ik om 15 uur aan bij de bescheiden rij voor het loket. Ondertussen werd ik aangesproken door obscure mannetjes. Op zich stond ik niet welwillend tegenover een leuke deal, maar door mijn gebrek aan kennis van de Spaanse taal heb ik ze toch maar afgewimpeld. Anders werd het wel erg ingewikkeld en tenslotte stond ik bij het loket, dat kon ik beter eerst afwachten. Toen ik aan de beurt was, bleken de goedkoopste tickets 40 euro te zijn, ik besloot hier maar voor te gaan en legde het geld gepast in het bakje. Echter na 2 minuten overleg tussen de mannen in achter het loket, bleek er een vergissing in het spel te zijn en moest ik 45 euro neertellen. Nou ja, die 5 euro doet het em ook niet, dus paste ik 5 euro bij. Vervolgens werd het stil aan de andere kant van het luikje. Ik meende dat hij de tickets aan het zoeken was, maar een paar minuten later verkondigde hij doodleuk, dat hij zich vergist had en de goedkoopste tickets 70 euro waren. Het kan snel gaan. Vantevoren had ik in m’n hoofd maximaal zo’n 80/90 euro neer te tellen, dus mokkend ging ik akkoord. Het bleek op voorhand wel een erg mooi plekje, niet te hoog achter het doel boven de Ultras Sur.

Snel borg ik m’n ticket op en bereidde me voor op een stadiontour. Echter de grote rij voor de tour en busladingen aan toeristen die bij het stadion werden gedropt deed me in enen een afkeer van die tour en het hele commerciele circus krijgen. Ik kreeg een spontane ingeving om naar in plaats van deze tour, naar Getafe te gaan, dit was weliswaar helemaal aan de andere kant van de stad, maar who cares, t is vakantie!

Zo gezegd zo gedaan en een dik uur later arriveerde ik per metro bij Getafe, waar tot mijn grote blijdschap het Coliseum Alfonso Perez gewoon open was. Bij het open gedeelte zag ik een mannetje in clubkostuumlopen, hem vroeg ik beleefd of ik wat foto’s mocht schieten. Dit was gelukkig geen probleem al moest ik op 1 kant blijven. Ondertussen waren 3 andere in Getafe trainingspak gestoken mannetjes druk aan het ruziemaken over het tillen van een trainingsdoel, erg komisch.

Het Alfonso Perez oogt door de blauwe kleuren als een fris stadion, zo’n driekwart is onoverdekt. Ook de lichtmasten zijn fraai.

Helaas kon ik niet helemaal om het stadion heen lopen, de onoverdekte lange zijde grenst namelijk aan de autobaan en daar kon ik volgens mij niet komen. Dan maar een pintje op het terras bij het barretje tegenover het stadion, met het prachtige nazomerweer zeker geen straf. Na advies ingewonnen te hebben bij barkeeper keerde ik dit keer per trein (en geloof me dat gaat een stuk sneller als de metro) terug naar het centrum van Madrid.
 
 
 
 
 
De volgende dag (zaterdag) was het matchday! ‘ s Ochtends pikte ik het kleine stadionnetje, Roman Valero, van CDC Mosqardo nog even mee. Masqardo speelt op regionaal nivo in de Tercera Division, groep 7. Geinig stadion, waar volgens Wikipedia zo’n 5000 mensen in kunnen. Verder vinkte ik deze dag nog de Las Ventas Arena, een stierenvechtarena. Voor 10 euro krijg je een interessante rondleiding.
 
 

Maar hoofdmoot deze dag was uiteraard Real Madrid-Betis Sevilla. Zo’n 3 uur voor de wedstrijd arriveerde ik bij het metrostation Santiago Bernabeu. Toen in de metro deze naam werd omgeroepen ging er een luid gejuich op, zo te zien had iedereen er zin in vandaag!

Het metrostation ligt vlak naast het stadion. Het was al erg druk rond het stadion. Behalve fans van de Koninklijke, toch ook opvallend veel Betisfans. Een groep had zich al zingend verzameld onder de schaduw van de bomen. Het ging er vrolijk aan toe. Net zoals in Duitsland te doen gebruikelijk, liepen ook hier beide fangroepen gewoon door elkaar. Wel veel politie op straat, maar van een gespannen situatie was absoluut geen sprake. Wellicht dat dit bij wedstrijden tegen Atletico of Barca anders is, maar vandaag was het super relaxt. Waar het wel wat zenuwachtig aan toe ging was de straat achter de Ultras Sur kant van het stadion. Hier zouden de spelersbussen langs komen, dus de straat was afgezet door de politie. Langs de route stond het vol met zenuwachtige fans. Velen van hen hadden toeters, wat af en toe een oorverdovend lawaai veroorzaakte. Toen de bussen eindelijk arriveerden werd de menigte uitzinnig!

Iedereen zat te zwaaien en te joelen en probeerde een glimp van de spelers of technische staf op te vangen. Het ging allemaal erg vlug, maar gelukkig hebben we het filmpje nog.. Na de bus van Real kwam meteen die van Betis, hierop werd door de witte fans wat minder enthousiast gereageerd, maar echt vijandig werd het niet.

YouTube-video

Na dit spektakel werd het tijd voor een kouwe rakker, en waar kan dat beter dan in de Birra club direct achter het stadion, volgens het uithangbord kosten minis (wat dit ook moge zijn) hier 6 euro. Maar es even informeren binnen. Wat bleek, onder minis verstaan ze een driekwart liter glas Cerveza oftewel bier. Dus de keuze was gauw gemaakt! Voor ik het wist stond ik met een mini glas van driekwart liter bier in m’n handen.
 
 
Na gezellig gekeuveld te hebben met een groep Ieren en een familie uit Sevilla, werd het tijd Bernabeu te betreden. Het was denk ik zo’n uur voor de wedstrijd, mooi op tijd voor mijn doen, maar ik had dan ook besloten zo weinig mogelijk te willen missen van vandaag!

Toen ik binnenkwam was het stadion nog zo goed als leeg. Ik kreeg wel meteen een overweldigend gevoel! Erg indrukwekkend!

Het stadion heeft een capaciteit van 80.395 toeschouwers en is in gebruik genomen in 1954 het is vernoemd naar voormalig president van Real, Santiago Bernabeu. Deze president was ontzettend belangrijk in de clubhistorie van Real. Hij stond aan het roer tijdens de succesvolle jaren ‘50 toen Real Madrid maar liefst 5 maal op rij de Europa Cup 1 wist te winnen!

Tegenwoordig is Real Madrid nog steeds 1 van de meest toonaangevende clubs van Europa. Er wordt al jaren met geld gesmeten om deze positie te behouden. Als je kijkt naar de selectie zie je bijna alleen maar grote namen en dit is al jaren zo. Toch heeft het de laatste jaren niet dat succes opgeleverd wat je bij een dergelijk beleid verwacht. Meermalen werd het voorbijgestreeft door het zo gehate FC Barcelona uit Catelunya.

Met name het winnen van de Champions League blijft de laatste jaren een obsessie, maar ook de laatste landstitel dateert alweer uit 2008.

Daarnaast heeft het imago vorig jaar en ook dit jaar alweer (in de Super Copa) in de onderlinge duels met Barcelona (El Classico) een behoorlijke deuk opgelopen door het soms keiharde spel en provocerende gedrag van coach Jose Mourinho. Echter de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook Barca zich in deze Classico’s niet onbetuigd liet.

Toch blijft dat, zo vind ik behoorlijk onder belicht. Maar blijkbaar wil men (in ieder geval in Nederland) dit niet inzien en houdt men liever de mythe van het fantastische Barca in stand.

Persoonlijk vind ik zo’n boevenploeg ook wel wat hebben en heb ik dan ook meer met Real dan met Barca. Ook van beroepsprovocateur Mourinho kan ik erg genieten, al gaat hij soms wel erg ver. Daarnaast moet ik toegeven dat ik me soms ook mateloos kan irriteren aan wonderboy Ronaldo, wat een verwend kind is dat af en toe! Maar al met al is Real Madrid zeker geen saaie club!

Toen de spelers zo’n half uur voor het begin van de wedstrijd het veld betraden voor de warming up, zat het stadion al aardig vol. Het leuke aan Real is, dat je alle spelers moeiteloos herkent, bij de tegenstander vandaag was dit wat lastiger. Toch is Betis een niet te onderschatten ploeg. Na 4 speelronden waren ze zelfs koploper met de volle buit. De laatste 2 wedstrijden gingen echter allemaal verloren. Mijn verwachting was dat ze vandaag vrij kansloos zouden zijn, maar je weet het natuurlijk nooit. Real Madrid was al aardig op toeren gekomen dit seizoen, zo werd er al 20 keer gescoord in 6 wedstrijden en 2 weken terug nog werd Ajax kansloos van de mat gespeeld.

Ik had vandaag een mooi plekje, op de 2e ring achter het doel. Onder mij zaten de Ultras Sur. Deze Ultras proberen met trommels, vlaggen en een Capo sfeer te brengen in het grote stadion. Bij het grote publiek hebben deze ultras niet een al te beste naam, er schijnen wat criminele elementen in te zitten en ze schijnen nogal politiek rechts georiënteerd te zijn. Enfin, hier heb ik me verder niet in verdiept deze dag.

Vlak voor de aftrap werden er op het beeldscherm oudere en nieuwere beelden van de successen van Real Madrid vertoont, dit deed me sterk denken aan mijn ervaringen in het San Siro zo‘n 10 jaar geleden. De beelden werden begeleid door een soort opera muziek. Dit was best stijlvol vond ik en het gaf je het gevoel getuige te zijn van een speciale gelegenheid.

Na de aftrap ging ik er eens goed voor zitten. Alle grote sterren deden bij Real mee, Ronaldo, Kaka, Ozil, Casillas, Higuain, Ramos etc. Van Betis kon ik eerlijk gezegd alleen Roque Santa Cruz, die ook nog eens op de bank zat..

Tijdens de eerste helft kreeg je het idee dat er voor Betis best wat te halen zou kunnen zijn deze dag. Er was best veel balbezit voor Betis en zij kregen dan ook de eerste kans van de wedstrijd. Gaandeweg de eerste helft kwam Real echter beter in de wedstrijd.

Onder mij probeerden de Ultras Sur het stadion mee te krijgen bij het zingen van hun liederen. Het geluid van de megafoon van de Capo stond behoorlijk luid en was vrij overheersend. Echter het lukte hem niet om de rest van het stadion mee te krijgen.

Wel werd er door het publiek fanatiek mee geleefd met hetgeen er op het veld gebeurde.

Ondanks de 0-0 bij rust was het tot op heden zeker de moeite (en de 70 euro) waard. In de rust besloot mijn batterij van mijn camera er mee op te houden. Dus helaas alleen foto’s van de eerste helft.

Achteraf erg jammer want alle actie vond plaats in de 2e helft. Real leek op een kat, die de muis Betis de eerste helft een beetje had laten spelen en besloot om hem in de tweede helft af te maken. Met een weergaloze voetbalshow werd Real Betis met 4-1 aan de kant gezet, onder aanvoering van de Argentijnse spits Higuain die vandaag voor de 3e keer in 2 weken een hattrick produceerde. Vooral zijn lobje was weergaloos! Met zoveel klasse op het veld was het na rust ook gewoon wachten op doelpunten van Real. Het kon gewoon niet uitblijven. Ronaldo, die vandaag zijn 100e officiele wedstrijd voor Real speelde kwam niet tot scoren.

Opvallend was wel dat veel mensen zo’n 10 minuten voor tijd het stadion alweer verlieten. Echt uitzinnig werd de menigte vanavond ook niet, blijkbaar zijn ze toch wat verwend de laatste jaren.

Het vroege verlaten van het stadion zou ook te maken kunnen hebben met de grote demonstratie tegen de banken en wereldmachten die deze avond stond gepland in Madrid. Naar later bleek waren er deze avond zo’n 500.000 mensen op de demonstratie afgekomen die gehouden werd op het Puerta del Sol in het centrum van Madrid.

Ik bleef echter tot het laatste moment in het stadion om maar zo lang mogelijk te kunnen genieten van het moment! De spelers waren na afloop van de wedstrijd ook weer rap van het veld.

Maar dat mocht de pret niet drukken, ik had volop genoten! Na afloop ging het allemaal vrij snel het afvoeren van de dik 70.000 toeschouwers. Althans ik zat vrij snel weer in de metro. Dezelfde avond zat ik om 10 uur overigens al weer in een bar bij het stadion Vicente Calderon om daar Grenada-Atletivo Madrid te kijken. Zo zijn we dan ook wel weer..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

YouTube-video

 

YouTube-video

 

YouTube-video

 
 
Comments