Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Lyon, GerlandOlympique Lyon 0 - 0 Lille, 12 september 2015.

Ligue 1 (1), toeschouwers; 32.137.


Het EK voetbal 2016 in Frankrijk werpt zijn schaduw vooruit. Vier nieuwe stadions zijn er gebouwd of in aanbouw in Lille, Nice, Bordeaux en Lyon. Zonder een EK waren de stadions er ook gekomen, maar de gedachte dat een prestigieus evenement mogelijk aan jouw stad voorbij gaat, helpt de bestuurders in de besluitvorming. Behalve in Lyon zijn in alle steden de nieuwe arena's inmiddels in gebruik genomen. In Lyon is het oude Stade Gerland bezig met het aftellen van de wedstrijden, in januari 2016 zal het "Grand Stade" of “Stade des Lumières” geopend worden. Het is mij niet bekend wat er met het Gerland gaat gebeuren.

Gerland was meer dan een stadion. Het was de gedachte van Tony Garnier. Hij was een Franse architect, geboren te Lyon in 1869, met een uitgesproken stedenbouwkundige visie. In een stad zouden afgescheiden zones moeten zijn voor verschillende categorieën als industrie, wonen, gezondheid en vermaak. Tegenwoordig vinden we dat normaal maar rond 1900 was dat een opzienbarende gedachte. Het werd uitgewerkt tot een totaalplan van een ideale industriële stad. Als architect was hij verantwoordelijk voor een ziekenhuis, woningen en diverse overheidsgebouwen in Lyon.


En dus ook het Stade de Gerland. Het stadion en de directe omgeving werden ontworpen volgens de visie van Garnier, een apart gebied in de stad met enkel sportieve voorzieningen; een zwembad, meerdere voetbalvelden en tennisbanen en het stadion met atletiek- en wielerbaan. In 1962 kwam daar nog het “Palais des Sports” bij. De bouw van het Gerland begon 1914, maar het liep vertraging op als gevolg van de eerste wereldoorlog, uiteindelijk kon het in 1920 in gebruik genomen worden. Het is de laatste 100 jaar regelmatig verbouwd, zo verdween de originele wielerbaan, de huidige lange zijden werden gebouwd met het oog op Euro 1984 en hetzelfde gebeurde voor het WK 1998 met de tribunes aan de korte zijden. Wat altijd bleef was de doorgaande aarden wal met daarop een stenen galerij aan de buitenkant van het stadion, met op de vier hoeken de karakteristieke poorten. Het huidige stadion is daarin keurig geïntegreerd. Prachtig dat het oude op deze manier bewaard is gebleven maar het is een beperking op verdere modernisering van het Gerland.


Het Gerland ligt op een pittige wandeling vanaf het centrum van Lyon, circa 5 kilometer. Dat is niks vergeleken met de locatie van het nieuwe stadion, Stade des Lumières, dat ligt op 15 kilometer afstand. Behalve het voetbalstadion bevat het complex ook andere elementen als een hotel, winkels en een museum. Dus alles wat een mens nodig heeft om te ontspannen en zijn geld aan uit te geven. Deze clustering van mogelijkheden tot recreatie zal Tony Garnier tevreden stellen.


Een van de vier karakteristieke poorten.

De aarden wal met galerij uit 1920 met daarop de tribune uit de jaren '80.


Daar doe je het voor als bestuurder.

Opgang naar de korte zijde.De galerij met industrial backdrop.

De aanliggende zone is industrie.


Het Gerland in volle glorie.
Comments