Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Luik, Sclessin

Standard Luik 2 - 0 AA Gent, 18 oktober 2003
1e Klasse (1), toeschouwers; 13.000.

Scoreverloop;
45. (1-0) E.Mpenza
54. (2-0) Ndikumana  (e.d.)Op een zonnige maar koude herfstdag brachten wij voor de eerste keer een bezoek aan Luik. De stad een haar omgeving voldeden aan alle vooroordelen die wij hadden. En dan hebben wij het over de zware industrie met rokende fabriekspijpen en veel vervallen fabrieksgebouwen. Sclessin is makkelijk te vinden; je blijft simpelweg de route langs de rivier de Maas volgen en dan komt het stadion vanzelf in beeld aan de rechterkant of om in Antwerpse terminologie te blijven de Linkeroever. 

Stadion Sclessin behoort tegenwoordig tot de modernste stadions van België. Het werd voor Euro2000 geheel gemoderniseerd en uitgebreid. Het resultaat, een bouwwerk met drie ringen, is spectaculair. Wij kregen een plekje op de derde en bovenste ring en het uitzicht is daar fraai, en dan niet enkel op het veld maar ook over de omgeving. De tribunes zijn ook erg steil dus voor mensen met hoogtevrees is de derde ring geen aanrader. Hoewel meestal de naam "Sclessin" wordt gebruikt, het liefst zonder te slissen, is de officiële naam "Stade Maurice Dufrasne". We hebben het opgezocht maar deze Maurice was de vijfde voorzitter van Standard. Hij stond in de periode 1909 - 1931 aan het roer van de club.

In een achterafstraatje vonden we een parkeerplaats op een braakliggend terreintje. Het zag er wat vaag uit maar het voldeed wel helemaal aan onze eerder gememoreerde vooroordelen over Luik. In de straat achter de Terriltribune (III) heerste een heerlijke voetbalsfeer waar België patent op lijkt te hebben. Dat plaatje bestaat dan uit diverse cafeetjes met op straat drinkende fans in clubkleuren, souvenirstalletjes en de ronkende touringcars van de fanclubs uit geheel België. Wat het helemaal afmaakt is de frituur die zorgt voor een gigantische walm van hamburgers, frieten en uien. Wij hadden echter al gedineerd in Seraing. Wij zijn al wat ouder, dertig plus, dus willen graag zittend eten. Niet dat gegraas bij een frietkot, dat is slecht voor de spijsvertering. De shoarma met vette frieten in Seraing smaakte prima. Wij kwamen natuurlijk niet per ongeluk uit in Seraing, het wilden graag het Pairay stadion bezoeken. Dat was echter gesloten, voornemen is om er nog eens een wedstrijd te gaan zien.

Bekend was dat Standard al heel lang vriendjes is met FC Den Bosch, op straat zagen we dan ook heel wat zwarte sweaterjes lopen met de opdruk "FCDB". Het toeschouwersaantal van 13.000 viel mij wat tegen, de affiche tegen AA Gent was toch een heuse subtopper. Maar wellicht heeft Standard nog steeds de illusie dat subtop onder haar niveau is. De Luikse fans hadden als intro een lawine aan rood en wit toiletpapier richting veld bedacht. Ze lieten zich vocaal ook wel goed horen. Qua sfeer is het dus wel okay op Sclessin. AA Gent was present met één vak supporters op de tweede ring. De geluidsinstallatie op Sclessin was oorverdovend, compleet met een hoop geraas van de overspannen speaker.

De eerste helft was dodelijk saai, op het veld gebeurde er eigenlijk helemaal niks. Op slag van rust Emiel Mpenza na een hoekschop uit een rebound. Vlak na rust kreeg de Uruguyaan Gonzalo Sorondo van Standard een rode kaart van scheidsrechter Vermeirsch wegens een elleboogstoot. Desondanks werd het 2-0 door een eigen doelpunt. Opvallende speler bij Standard is de Seedorf lookalike Almami Moreira die ook nog een strafschop verprutste, maar dat was toeval. AA Gent deed helemaal niks met de numerieke meerderheid op het veld. Dit verzwakte de positie van Nederlandse coach Jan Olde Riekerink nog eens verder. Dankzij de levendige tweede helft werd het nog een geslaagde avond op het mooie Sclessin.
Comments