Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Lier, het Lisp

Lierse SK 0 - 1 Westerlo, 6 december 2003.
1e Klasse (1), toeschouwers; 6.500.

Scoreverloop;
42. (0-1) Dosunmu

Op deze zaterdag waren we 's middags al bij Fortuna Düsseldorf - Düren geweest, voor een link naar het verslag van die wedstrijd graag hier klikken. Goede gelegenheid om een "dubbel" te doen. Immers 's avonds stonden er in België genoeg leuke wedstrijden op het programma. Het lukte om een keuze te maken en Lokeren - Germinal Beerschot was de affiche.
Vanuit Düsseldorf is het nog een leuk stukje rijden naar Lokeren maar we waren ruim op tijd bij Daknam. Vooraf hadden we nog uitgebreid contact gehad met de administratie van Lokeren, ze verzekerden ons dat het geen enkel probleem was om voor deze wedstrijd toegangskaarten te verkrijgen op basis van een "neutrale" fancard.

Echter het vriendelijke meisje bij de kassa op Daknam verkocht ons geen tickets. Ze stamelde dat op last van de lokale politie er niks verkocht mocht worden aan "neutrale" bezoekers. Bij de ingang stond een stoere agent van de rijkswacht, hij bevestigde het verhaal en zei nors dat we de wedstrijd wel konden vergeten. Groundhoppen in België blijft zo een spannende hobby. De politie van Lokeren was dan ook massaal uitgerukt met heel veel manschappen en zelfs het waterkanon was present. De fans van
Germinal Beerschot hebben soms een twijfelachtige reputatie maar al die politie deed erg overdreven aan.

Gelukkig hadden wij ons goed voorbereid en een printje meegenomen van het programma in 1e Klasse. We kozen voor Lierse SK - Westerlo. Die wedstrijd was het meest in de buurt van Lokeren en de kans dat we daar wel binnen zouden komen werd door ons redelijk hoog ingeschat. Antwerp - AA Gent was ook een optie maar die affiche hadden we een jaar eerder ook al gezien. Het was nog een behoorlijke puzzeltocht door Lier voordat we het stadion bereikten. Maar zo zagen we ook nog wat van het pittoreske centrum van het provinciestadje Lier. Een volgend bezoek aan Lier plannen we in de zomer zodat we een middagje kunnen gaan terrassen in de binnenstad.

We kregen een plaatsje toegewezen op tribune 2, de meest nieuwe tribune van het stadion. Opvallend aan deze tribune was dat je moest betalen voor gebruik van het toilet. Een fenomeen wat je gewoon bent bij de HEMA maar niet in een voetbalstadion. Het stadion van Lierse SK is er een met twee namen. Officieel wordt er gesproken over "Herman Vanderpoortenstadion" Deze Herman (1922-1984) was ooit burgemeester van Lier, fanatiek supporter van Lierse SK en ook nog Vlaams minister, druk baasje dus. De andere naam die ook veel gebruikt wordt is "het Lisp" naar de gelijknamig buurt waarin het stadion is gelegen.

Tribune 2 was in aanbouw toen wij in 2000 al eens een bezoekje aan Lier brachten. In de hoek staat een foeilelijke skybox zoals enkel in België kan. Wij werden op de tribune omringd door veel te veel kinderen die het druk hadden met tikkertje spelen, gillen en gooien met snoep. Groundhoppen is echt lijden; eerst de Rijkswacht in Lokeren en nu de terreur van deze hyperende kinderen. Het verzamelen van suikerzakjes was een betere hobbykeuze geweest. Maar dat is de koe in de kont kijken.

Door alle vertraging was de eerste helft al afgelopen toen wij binnen kwamen. Dus dat werd enkel een tweede helft. Volgens de groundhoppuristen mogen wij nu deze wedstrijd niet meetellen voor de groundlist, iets wat wij uiteraard lekker wel doen. Om de vrede in groundhopland te bewaren beloven wij plechtig om ooit nog eens een volledige wedstrijd op het Lisp te gaan zien. Hopelijk is het veld dan wel wat beter, want deze avond zag het eruit als een Zeeuwse akker waar aardappelen gepoot worden. 

De slechte toestand van het veld maakte goed voetbal bijna onmogelijk. Verder gingen bijna alle aanvallen van Lierse door het overvolle centrum. Het was dus relatief eenvoudig verdedigen voor Westerlo. Lierse, met duo de Bilde-de Wilde in de aanval, kreeg nog wel een paar kansjes maar echt in de problemen kwam Westerlo niet. De snelle counters van Westerlo zorgen voor meer gevaar. Met name door acties van doelpuntenmaker Tosin Dosunmu. Uiteindelijk zagen we geen doelpunten en kon Westerlo met de 0-1 overwinning onderin de bus naar huis. Het was dus weer een enerverend avondje in België, met speciale dank aan de fancard.
Comments