Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Leipzig, ZentralstadionHallescher FC 1 - 0 Union Berlin
, 15 augustus 2010.

DFB-pokal, toeschouwers; 9.020.

Scoreverloop;
39. (1-0) Klippel

Voor de overnachtingen gebruiken wij, als voetbaltoerist, vaak ketens als Etap of Travellodge. Makkelijk online te boeken, betaalbaar en die hokken zitten werkelijk overal. Nadeel is dat de locatie vaak een afgelegen industrieterrein of bij een benzinestation aan de snelweg is. Dan ga je 's avonds niet even gezellig een biertje drinken en/of de stad verkennen. Voor de overnachting tussen Aue en Leipzig was de Ibis in hartje centrum Leipzig echter bijzonder aantrekkelijk geprijsd. Zo aantrekkelijk dat we gelijk maar twee nachten geboekt hebben. Na het dagje Chemnitz - Aue waren we echter zo gaar dat we na aankomst in Leipzig gelijk gingen slapen. Echter de volgende zondagochtend waren we weer helemaal fit om Leipzig te gaan verkennen. De wedstrijd begon pas om 17:30 uur dus alle tijd.

Augustplatz.

Stasimuseum.

De trots van Leipzig.

Sociale woningbouw in Leipzig.

De stappenteller ging mee en het target werd gezet op 10.000 stappen. De enige must-see die te voren op het lijstje was gezet was het Stasimuseum in der "Runden Ecke". Het centrum van Leipzig heeft de uistraling van een grote stad met veel grote gebouwen en brede boulevards. Daar raken wij, provincialen als we zijn, altijd van onder de indruk. Toch is het allemaal goed beloopbaar. Het Stasimuseum is gevestigd in het pand wat vroeger het hoofdkwartier van de Stasi was. Er was een tentoonstelling over de oprichting, organisatie en werkzaamheden van de Stasi. Er staat veel apparatuur die werd gebruikt voor de spionage. Ook was er aandacht voor de demonstraties in 1989 tegen de regering. Zeker een aanrader.

Na nog een uurtje stappen hadden we het meeste wel gezien in het centrum. Bij het Hbf was het inmiddels aardig druk met politie en de eerste fans van Halle druppelden binnen. Ze gingen met meer en minder lawaai richting terras voor een drankje. Bij de Thomaskirche gingen wij ook maar eens zitten, de stappenteller begon immers aardig overbelast te raken. We namen een biertje afkomstig uit de brouwerij van de Thomaskirche. Omdat ie goed smaakte namen we er nog een paar. Met ons ticket hadden we gratis OV, mooie kans om weer eens met de tram naar een voetbalwedstrijd te gaan. Na enig denken kwamen we tot de conclusie dat Rotterdam 2002 onze laatste tramreis is geweest. Toch gingen we lopend richting Zentralstadion wat iets buiten het centrum ligt.

Communistische grandeur bij het hoofdgebouw van het Zentralstadion.

Voor de vinckers van politiebusjes was het een topdag.

Het Zentralstadion is "nieuw" in de huidige vorm maar heeft al een lange historie. Het orginele stadion is in de midden jaren '50 gebouwd op puin wat overal in de stad lag als gevolg van de bombardementen tijdens WOII. Het Zentralstadion, wat in het begin "Stadion der Hunderttausend" werd genoemd, was één van de grootste socialistische Superbowls. Iedereen had een gelijke plek; een onoverdekte zitplaats op een houten bankje. Het werd behalve voor voetbalwedstrijden ook gebruikt voor atletiekwedstrijden en bijeenkomsten ter verheerlijking van het communistische bewind. In het Stasimuseum waren hier nog foto's van te zien. De Ultra's van tegenwoordig kunnen nog een puntje zuigen aan de tifo-acties van die communisten. Met een capaciteit van meer dan 100.000 plaatsen was het lange tijd het grootste stadion van Duitsland. Begin jaren '90 speelde Vfb Leipzig er nog een tijdje thuiswedstrijden. Maar het verval was al begonnen en rond de eeuwwisseling was het stadion buiten gebruik en begon de natuur het langzaam over te nemen. Hier is daarover een mooie fotoreportage te vinden.

Voor het WK2006 wilde de organisatie graag een speelstad in de voormalige DDR. Al was het alleen maar om de inwoners het gevoel te geven dat ze er ook een beetje bijhoren. Dus werd het vervallen Zentralstadion op een briljante manier verbouwd tot een moderne arena. Het nieuwe stadion staat letterlijk in het oude stadion. De oude treden en banken zijn op een paar na verwijderd. Het oude hoofdgebouw en toegangstrappen zijn gerenoveerd en weer in gebruik genomen. Het stadioncomplex is naar de beste Duitse traditie erg uitgebreid en bevat meerdere sportaccommodaties. de traditionele Leipziger clubs Lok en Sachsen spelen enkel hun onderlinge derby's in het stadion. Sinds dit seizoen speelt marketingclub Red Bull Leipzig wel haar thuiswedstrijden in het stadion. Omdat het eigen Kurt Wabbel Stadion van Hallescher FC wordt verbouwd speelt Hallescher FC de risicowedstrijden ook in het Zentralstadion.

Duidelijk te zien hoe het nieuwe stadion in het oude ligt.

Schitterend detail; de oude bankjes.

Modernistische bankjes.

Om 17:30 uur begon onze vierde bekerwedstrijd van het weekend. Het begon nu toch wel op te vallen dat we ook voor de vierde keer naar precies dezelfde reclameborden zaten te kijken. Dit keer was het Regionalliga Nord (4) tegen 2.Bundesliga. Union Berlin had geen zin in een stunt en begon sterk aan de wedstrijd. Maar behalve een paar afstandsschoten gebeurde er weinig. Tegen de verhouding in scoorde Halle via een kopbal de 1-0. Na de pauze bleef Union Berlin drukken. De keeper van Halle had nog een paar goede reddingen en had geluk bij een bal op de lat. Het bleef 1-0 en wij hadden onze tweede stunt van het weekend. Met een score van twee op vier waren we erg tevreden. Met een kleine 10.000 toeschouwers was het stadion amper voor een kwart gevuld. Union had een nette 3.500 fans meegenomen. Desondanks geen "leeg" gevoel in het stadion.

De Ultra's stelden ons niet teleur door ergens tegen te gaan demonstreren. Dit keer waren ze not amused over de strikte kaartverkoop voor deze wedstrijd. Daar hadden ze inderdaad wel een punt want er was geen dagverkoop en enkel voorverkoop in Halle. Anderzijds moeten ze niet zo zeuren want ze hebben zat vrijheid. Geen verplichtte combi's en clubcardgeneuzel zoals in Nederland. Verder is de politie zo vriendelijk om alle straten af te sluiten als een groep Ultra's weer eens van treinstation naar stadion willen marcheren. Voor de actie van vandaag lagen er duizenden zwarte vuilniszakken klaar. Alle fans moesten deze het eerste kwartier van de wedstrijd dragen om zo te rouwen om het feit dat "het voetbal in Leipzig is vermoord" of zoiets. Ook werd er dat eerste kwartier niet gezongen. De autoriteiten hebben waarschijnlijk krom gelegen van het lachen. Het effect van de actie werd door de Ultra's zelf om zeep geholpen door vlak voor het einde van de wedstrijd een knallende rookbom naar de keeper van Union Berlin te gooien.

Na de wedstrijd zetten we de stappenteller weer aan het werk, uiteindelijk eindigden we op ruim 20.000+. Van het stadion naar Haupbahnhof was het weer een grote verzameling van zenuwachtige politiebusjes. Het ging maar door. We zagen het allemaal nog even aan en gingen daarna nog maar wat biertjes drinken in de binnenstad, het was immers een autoloze zondag. Ook op de late zondagavond was het nog goed toeven op de diverse terrasjes van Leipzig. Verrassend leuke stad voor een weekendtrip.

Voorspelbare mening.

Hoofdtribune.

En weer een stunt.
Comments