Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Leganes, Estadio Municipal Butarque

CD Leganes 0 - 0 Getafe ‘B‘, 16 oktober 2011.
Segunda Division B (3), toeschouwers; 2.800.

Na de 3e helft te hebben afgesloten in Vallekas vervolgde ik mijn reis richting Leganes.

Leganes is een zuidelijke voorstad van Madrid en telt zo’n 187.000 inwoners.

In eerste instantie was ik van plan om de volledige reis vanaf station Portazgo naar Leganes per metro te doen. Echter de webmaster van de maaswupperexpress adviseerde me om het laatste deel van de reis met de trein te doen, dit zou aanzienlijk reistijd schelen.

Daarom zijn advies maar opgevolgd en de metro gepakt richting het grootste treinstation van Madrid, Puerta de Atocha. Atocha werd in 2004 ongewild wereldnieuws toen terroristen bomaanslagen pleegden op verschillende forenzentreinen. In totaal kwamen er 191 mensen om het leven. De beelden van deze aanslagen spoken toch wel even door je hoofd als je door dit treinstation loopt. Verder is het een prachtig station waar je zelfs een tropische binnentuin vindt, heel apart.


Voor mij was het echter slechts een overstapstation. Al duurde dit overstappen langer dan gepland. Het kostte me namelijk de nodige moeite om uit te vinden welk kaartje ik moest hebben. Toen ik daar achter was, moest ik het goede perron nog zien te vinden. Maar uiteindelijk slaagde ik erin.

Vanaf Atocha is het nog een klein half uurtje met de trein naar station Zarzaquemeda in Leganes. Wanneer je de rode woonblokken op ziet opdoemen weet je dat je in Leganes bent. Dit is dan ook het enige wat ik van Leganes heb gezien. Een ietwat deprimerende omgeving.

Vanaf station Zarzaquemeda zie je Estadio Municipal Butargue al liggen. Toch is het nog wel een redelijke tippel inclusief afsluitende klim, het stadion ligt namelijk op een soort heuvel. In de directe omgeving van het stadion is eigenlijk niks te doen, het ligt net wat buiten de bewoonde wereld. Even vroeg ik me af of er wel een wedstrijd plaats zou vinden, zo rustig was het namelijk.

Bij het stadion aangekomen, zag ik bij de hoofdingang een cameraploeg in de weer. Er werd dus wel gevoetbald gelukkig!

De buitenkant van het stadion is weinig spectaculair, je ziet alleen de stenen muur die het hele stadion omzoomt. Wel grappig zijn de lichtmasten, die los van het stadion achter de tribunes staan.

Naast het stadion ligt een trainingsveld waar deze middag een jeugdwedstrijd aan de gang was. Dit kon mij niet echt bekoren, echter aan deze kant van het stadion was wel de meeste actie. Zo vond ik er het onvermijdelijke standje met sjaaltjes. Ik zag dat er zelfs sjaals werden verkocht met “Puta Getafe”. Dit zegt wel wat over de verhoudingen tussen beide clubs. Er was deze middag dan ook sprake van een heuse derby! Getafe is van oudsher de grote rivaal van Leganes. Hemelsbreed zijn de stadions slechts een paar kilometer van mekaar verwijderd. In de jaren 80 en 90 werden er in de lagere divisies van Spanje vele derby’s uitgevochten tussen beide clubs. Echter vanaf deze eeuw zijn de clubs behoorlijk uitelkaar gegroeid. Getafe is tegenwoordig een stabiele eerste klasser, Leganes is nooit verder gekomen dan de segunda division A (het 2e nivo in Spanje). Derhalve moeten ze het bij Leganes maar met een “surrogaat derby”doen tegen het 2e team van Getafe, Getafe ‘B’. En deze stond dus vandaag op het programma!

Club Deportivo Leganes heeft niet echt een grote historie, de hoogste klassering ooit in het Spaanse voetbal was een 8e plaats in de Segunda division. De laatste 8 jaar komen ze uit in de Segunda Division B, het 3e niveau in Spanje. De Segunda Division B bestaat uit 80 teams verdeeld over 4 groepen. Deze groepen zijn regionaal ingedeeld. Leganes en Getafe ‘B’ komen uit in groep 1.

Toch is Leganes ook de club waar Samuel Eto’o ooit een seizoen speelde. In 1997-1998 namelijk werd hij uitgeleend door Real Madrid. In dat seizoen kwam hij tot 30 wedstrijden waarin hij 4 keer scoorde. Maar dat is allemaal erg lang geleden.

Nadat ik een ticket had gekocht, settelde ik me op het terras voor de stadionbar. Het kwik was inmiddels weer opgelopen tot boven de 25 graden, dus ik kon wel een koud biertje gebruiken. Buiten het stadion was inmiddels de tv ploeg van CD Leganes TV zo’n beetje iedereen aan het interviewen die maar langskwam.

Zo’n 20 minuten voor de aftrap besloot ik maar naar binnen te gaan, het stadion was op dat moment nog erg leeg.

Het Estadio Municipal Butarque is best een leuk stadion. Het in 1998 in gebruik genomen stadion telt 8.158 zitplaatsen. Het stadion heeft een klassieke ronde vorm, echter zonder de klassieke atletiekbaan. Driekwart van het stadion is onoverdekt, alleen de losstaande hoofdtribune kent een overkapping.

De hemelblauwe stoeltjes op de onoverdekte tribunes geven het stadion een frisse uitstraling.

De kaartjes voor vandaag waren niet genummerd. Dus mocht ik zitten waar ik maar wilde. Ik zocht een plaatsje ter hoogte van de middenlijn met prima uitzicht op het veld.

Ik bleek mij direct naast de “Ouderenkern Leganes” te bevinden. Dit gezelschap bestond uit een aantal bejaarde heren en dames met trommels en vlaggen. Ze hingen zelfs een spandoek op en waren tijdens de wedstrijd behoorlijk fanatiek!

  
Achter het doel, links van mij bevonden zich de Ultras van Leganes (getuige een vlag, de Ghetto 28 Ultras genoemd), ook zij waren druk in de weer met vlaggen en spandoeken.

Van de Getafe ‘B’ supporters ontbrak zo’n kwartier voor de wedstrijd nog ieder spoor. Dit veranderde vlak voor de aftrap toen een luidruchtig gezelschap rechts van mij het stadion betrad. Ik denk zo’n kleine 50 man uit Getafe kwam met een hoop bombarie binnen. De Ultras van Leganes reageerden direct door het inmiddels bekende “puta getafa” aan te heffen. Eindelijk wat beroering in het stadion dus.

Voor de aftrap pakten de Ultras van Leganes zowaar uit met een soort tifo actie. Ze hielden een groot spandoek omhoog met daarop de logo’s van de Ultras, de club en de stad, begeleid door de tekst: “defienda tu equipo, honre a tu ciadad”. Vrij vertaald betekende dit volgens mij zoiets als: “verdedig je club, kom op voor je stad”. Het zag er in ieder geval fraai uit.

Vanuit het uitvak geen tifo vandaag, de ultras van Getafe bleken even later op een andere manier de aandacht te trekken. Voorafgaand aan de wedstrijd namelijk vond er een minuut stilte plaats. Deze minuut stilte was ter nagedachtenis van een zekere Miguel Angel Esteban, een jeugdcoach die 2 jaar geleden op 41 jarige leeftijd was overleden.

Deze minuut stilte werd halverwege verstoord door de Getafe fans, zij begonnen “Puta Leganes” te zingen. Hierop natuurlijk weer reactie van Leganes fans, zodat het een rommeltje werd. De scheidsrechter besloot toen de gemoederen weer waren bedaard opnieuw de stopwatch in te stellen op 1 minuut. Al met al duurde deze minuut stilte zo’n 3 minuten..

Dan de wedstrijd. Tsja, wat valt daar over te zeggen.. Het was in ieder geval een erg matig duel tussen de beide middenmoters. De eerste helft werd er wel gescoord door Getafe ‘B’, echter dit doelpunt werd vanwege buitenspel afgekeurd. Ik had m’n twijfels, maar om me heen zag ik niemand protesteren dus het zal wel terecht zijn geweest. Beide ploegen kregen wat halve kansjes, maar gevaarlijk werd het nooit echt.

In de rust maar even een rondje gemaakt in het stadion zodat ik ook wat foto’s van de andere kant kon maken. Echter door de laaghangende zon viel dit nogal tegen.

De wedstrijd van vandaag trok volgens de officiele website van CD Leganes zo’n 2800 toeschouwers, een zeer respectabel aantal voor de club. Blijkbaar waren de verwachtingen voor dit seizoen redelijk hooggespannen. In het programmablad namelijk las ik dat er een recordaantal “abonados” was verkocht, namelijk 2.222. Tevens was er een record aantal wedstrijdshirts verkocht namelijk meer dan 600. Naar Leganes maatstaven leeft het voetbal dus behoorlijk momenteel!

Vlak voor het begin zocht ik maar weer m’n ouwe plekje op, dromend van een betere 2e helft. Maar zoals Marco Borsato ooit al zong, zijn dromen bedrog. De 2e helft was zo mogelijk nog slechter als de 1e. Er werd nauwelijk een uitgespeelde kans gecreëerd en er werd gevoetbald in een laag tempo passend bij het weer. De Leganesfans waren duidelijk not amused. Toen de scheidsrechterb uiteindelijk voor het laatst op z’n fluit blies, was het gevloek en getier dan ook niet van de lucht. Het was een kwalitatief uitermate teleurstellende voetbalmiddag geworden in Butarque.

Persoonlijk had ik me toch wel weer prima vermaakt, het was prachtig weer, een leuk stadion en zo af en toe best een leuke ambiance. Maar ja het blijft voetbal in de kelder van het Spaanse profvoetbal, dus matig voetbal is te verwachten.

Na afloop nog een klein rondje om het stadion gemaakt waar ik zag dat de Getafe Ultras werden vastgehouden tot de meeste toeschouwers weg waren.

Ik zocht inmiddels weer m’n trein op die me naar m’n hotel moest brengen. Dit was de laatste wedstrijd tijdens mijn lange weekend Madrid. Ik had het goede weer genoten en kijk terug op een prachtig voetbalweekend.

Ik zal zeker terug keren in Spanje! Hasta La Vista!

 
Comments