Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Keulen, Südstadion

 
Fortuna Koln 1 - 0 Eintracht Trier, 4 september 2011.
Regionalliga West (4), toeschouwers; 1.650

Scoreverloop;

38. (0-1) Kulabas
58. (1-1) Moritz
63. (1-2) Kulabas
68. (1-3) Hauswald
 
 
Tijdens het Sommermarchen in 2006 was ik tussen de WK beslommeringen door al eens wezen kijken in het Kolner Sudstadion. Best een leuk klassiek stadion zo vond ik destijds. Nu 5 jaar later was ik er weer om getuige te zijn van Fortuna Koln-Eintracht Trier. Een wedstrijd tussen 2 goed presterende teams in de Regionalliga West. Dit gegeven in combinatie met het mooie nazomer weer was voldoende om me te verheugen op een leuke middag.

Het mooie weer lokte 1650 toeschouwers naar het stadion. Vanuit Trier kwamen er zo’n 200 fans mee zo schat ik. Dit viel me eerlijk gezegd nogal tegen. Trier is niet heel ver van Keulen, er is een directe treinverbinding, het was mooi weer en het was een belangrijke wedstrijd. Maar goed, we moesten het er maar mee doen.

De Regionalliga West telt dit seizoen weinig aansprekende traditionsvereine. Eigenlijk komen alleen RWE en Eintracht Trier (en wellicht Wuppertaler SV) voor dit predikaat in aanmerking. Als je dan toch een keer naar Fortuna Koln wilt ligt een wedstrijd tegen 1 van deze 2 tegenstanders wel het meest voor de hand.

Eintracht Trier presteerde tot vandaag wisselvallig, zo werd er thuis al 2x verloren! Echter in het bekertoernooi werd er al wel gestunt! Een maand geleden namelijk was mijn collega C&U-er getuige van de stunt van Eintracht tegen St Pauli. Ze wonnen met 2-1!

Fortuna Koln daarentegen was thuis nog ongeslagen, maar kreeg afgelopen woensdag nog een oorwassing van Sportfreunde Lotte. Met 6-0 kwamen ze nog goed weg zo liet ik me vertellen.

Derhalve zou het vanmiddag een interessante krachtmeting kunnen worden.

Het stadion zat vandaag dus verre van vol. Dat zit het eigenlijk de laatste jaren nooit.

Dat was vroeger wel eens anders toen Fortuna nog volop mee deed met de grote jongens. De club speelde 26 jaar in de 2. Bundesliga, langer dan welke club ook. Slechts 1 seizoen kwam Fortuna uit op het hoogste niveau, dat was in 1974. Het grootste succes in de Vereinsgeschichte was het bereiken van de finale van de DFB Pokal in 1983. Daarin werd stuitte het op stadsgenoot FC Koln. Door een late goal van Pierre Litbarski ging de eindstrijd helaas voor Fortuna met 1-0 verloren. Jarenlang beschikte Fortuna Koln over een suikeroom die de club financieel ondersteunde. Dit was miljonair Jean Loring. Toen zijn bedrijf echter rond de eeuwwisseling in financiële problemen kwam en hij ook nog eens krank werd, stapte hij eruit. Zonder de D-marken van Loring viel het niet mee. In de jaren die volgden zakte Fortuna steeds verder weg, uiteindelijk tot het 5e niveau, de NRW Liga. In 2008 leidde dit tot een bijzonder project. Indien 30.000 fans zich zouden aanmelden als betalend lid, zouden zij de macht over kunnen nemen. Ze zouden dan via internet mee kunnen beslissen over beleidszaken en eventuele aankopen van spelers. Het zelfde idee als bij Ebbsfleet United in Engeland. De benodigde fans werden gevonden en derhalve is de club tegenwoordig in handen van de fans. Tegenwoordig gaat het dan ook wat beter, afgelopen seizoen promoveerde Fortuna naad de Regionalliga.

Het platform voor de leden van Fortuna Koln is de website www.deinfussballclub.de

Nadeel van dit alles is wel dat ik voor research voor dit verslag slechts beperkte toegang had tot deze website van de club. Voor het teruglezen van het verslag van deze wedstrijd is een mittliederschaft van € 39,95 per jaar vereist, dat was me iets te gortig.
Tegenwoordig zijn er zo’n 7400 leden zo valt op de site te lezen, een hoop leden van het eerste uur zijn dus al weer afgevallen. Geen goed teken lijkt me.

Van die 7400 leden waren er dus vanmiddag ook veel thuis gebleven.

Het Sudstadion is sinds 1979 in gebruik en ligt verrassender wijs in het zuiden van Keulen. Hemelsbreed niet eens zo ver van het Rheinenergie Stadion van de plaatselijke Fcen ook niet heel ver van het centrum Als gezegd is het Sudstadion een klassiek Duits stadion waarbij uiteraard de onvermijdelijke sintelbaan niet ontbreekt. Voor driekwart is het stadion onoverdekt. Alleen de hoofdtribune is overdekt. Er kunnen zo’n kleine 15.000 toeschouwers in het stadion.

Voor 10 euro mochten we deze middag zitten of staan waar we wilden. Slechts de tribunes achter het noordelijke doel en een deel van de Hauptribune waren voor ons taboe. Deze gedeelten waren gereserveerd voor de meegereisde Trierfans.

Wij besloten te gaan staan op de zittribune. Achter de stoeltjes van de hoofdtribune vind je namelijk een soort galerie waar je kunt staan, compleet met hanghek.

Fortuna Koln is het best te typeren als een gemoedelijke familie club. Op de rijen voor ons was sprake van een jolige sfeer. Mannen en vrouwen van respectabele leeftijd bepaalden de sfeer met hun klappertjes. Vooral een tante Sidonia look a like kon maar geen genoeg krijgen van haar klapper. Allemaal erg gemoedelijk en vrijblijvend.

Rechts van ons stonden de Ultras van Fortuna Koln, genaamd de Fortuna Eagles.

Zij namen zichzelf behoorlijk serieus en hadden uiteraard bandieri’s en vlaggen meegenomen. Ook de Capo ontbrak niet. Vooral deze Capo nam zijn rol erg serieus en had zichzelf vandaag tot doelgesteld de complete haupttribune in beweging te krijgen. Maar met een tribune vol bejaarden, vrouwen en kinderen was dit op voorhand een kansloze missie. Dit leidde tot zichtbaar grote ergernis bij de knaap, erg amusant om te volgen.


Vlak voor de het begin van de wedstrijd ontrolde zich zowaar een vlag over de hoofden van de Hoofdtribune en werden er papiersnippers geworpen. Dit alles begeleid door het clublied van Fortuna Koln wat door de speakers schalde. De bejaarden en de Ultras zongen vrolijk mee en hadden er duidelijk zin in vanmiddag. Opmerkelijk was de synergie tussen beide supportersgroeperingen, wanneer 1 der beide groepen een yell inzette volgde de andere partij.

De Trierfans waren vanuit onze positie nauwelijks hoorbaar.

In het begin van de wedstrijd was het Fortuna Koln wat meteen het initiatief nam en de beste kansen kreeg. Zo halverwege de eerste helft werd de paal geraakt, maar scoren lukte niet. Aan de andere kant werd er dan zoals zo vaak gebeurd echter wel gescoord. In de 38e minuut was het de Turks Duitse aanvaller Ahmet Kulabas (die ook al scoorde tegen St Pauli eerder dit seizoen) die een voorzet van links keurig inkopte, 1-0.

Tijdens de eerste helft werd wederom het beeld van de gemoedelijke familieclub bevestigd. Een oudere meneer met Fortuna stropdas kwam langs op de tribune voor een collecte. De opbrengst was bestemd voor de Jugendabteilung van Fortuna. Zijn collectebus was in de vorm van een voetbal. Er werd grif geld gegeven, bijna iedereen droeg zijn steentje bij (zelfs wij). Solidariteit alom!


De rust werd bereikt met een 0-1 tussenstand.

In de tweede helft zeiden we de Ultras en de bejaarden vaarwel en namen plaats op de Kurve achter het doel. Hier bevond zich ook nog een klein plukje fanatieke fans. Ze hadden spandoeken opgehangen en 1 showde zo af en toe zijn bandieri. De wechselgesange met de Haupttribune kwamen niet echt uit de verf.

In de 2e helft ging Fortuna wederom enthousiast van start met als gevolg de gelijkmaker in de 58e minuut. Ook dit doelpunt werd met het hoofd gescoord.

Vlak na de 1-1 leek Fortuna op 2-1 te komen echter een afstandschot werd prachtig gepareerd door de keeper van Eintracht.

In de minuten die volgden werd het duel beslist. In een tijdsbestek van 5 minuten scoorden Kulabas (weer hij) en Hauswald (ook hij scoorde eerder dit seizoen tegen St Pauli, de winnende zelfs..).

De laatste 20 minuten gebeurde er niks meer, uiteindelijk was Eintracht het meest effectief en had het ook wel een veldoverwicht. Derhalve was de uitslag niet eens onverdiend.
 
 

  
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 

Comments