Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Karlsruhe, Wildpark

 

Karlsruhe 3 - 1 Wolfsburg ; 1 maart 2008.
1.Bundesliga (1), toeschouwers; 27.871.

Scoreverloop;
23. (1-0) Eggiman
28. (1-1) Schäfer
73. (2-1) Kennedy
90. (3-1) Iashvili
 
Het Wildparkstadion van Karlsruhe gaat aan het einde van het huidige seizoen 2007/2008 volledig op de schop. De verbouwing zal waarschijnlijk resulteren een kopie van de "Arena’s" zoals ze in Wolfsburg of Duisburg te zien zijn. Een goede reden om eens te gaan kijken in Karlsruhe. Toen wij rond de jaarwisseling de beslissing namen waren er echter al diverse wedstrijden uitverkocht en ook hadden wij in bepaalde weekenden al andere zaken op de planning staan. Niet veel keus meer, het werd de thuiswedstrijd tegen het oersaaie Wolfsburg. Via internet werden 4 tickets besteld en toen was het nog zoeken naar 2 personen die de vaste C&U equipe dit weekend wilden ondersteunen. Vele kandidaten passeerden de revue maar uiteindelijk werden Michiel-uit-de-Oostblokflat en Joost de gelukkigen. Deze 2 heren hebben al diverse C&U tripjes meegemaakt en zijn bekend met de nukken en kuren van C&U.
 
Het kunstwerk van staal.
 
 
Mooie lichtmasten in het Wildpark.
 
Karlsruhe is een pittig stukje rijden vanuit Friesland en zo vertrokken we rond 7:30 uur. Het ging richting Keulen waar we Joost zouden oppikken. We waren wat aan de late kant dus ter hoogte van Düsseldorf kwam er al een bezorgd telefoontje van Joost of we nog kwamen. Het antwoord was positief en iets later dan de planning kwamen we aan in Keulen. Joost zat zoals afgesproken bij de Burger King. Hij zat daar rustig te koffieleuten en een boek te lezen. Ik kreeg spontaan trek in een hamburger maar ik wist mij te beheersen, er zou dit weekend nog genoeg gelegenheid komen om te schransen. Na een vlotte reis arriveerden we rond 13;30 uur in KA. Vanaf "Autobahn 5" namen we afslag 44 en al snel zagen we bordjes die de richting van het stadion aangaven. Het werd een toeristische route langs saaie kantoorgebouwen en pittoreske bospaadjes. We kregen de indruk dat we via een omweg reden maar uiteindelijk zagen we het Wildparkstadion opdoemen. De auto werd geparkeerd in de berm.
 
Buiten de stadionpoorten was maar weinig vertier. Geen kroegjes en vooral een bosrijke omgeving. Ook de dierentuin waar we vooraf op hoopten in verband met de naam "Wildpark" was er niet. We gingen maar naar binnen. Binnen de stadionpoorten kan je bijna een complete ronde om het eigenlijke stadion heen maken. Alleen ter hoogte van het bezoekersvak is alles afgesloten. Een week eerder was de derby Stuttgart – Karlsruhe nogal uit de hand gelopen. Althans zo werd het gebracht op de Duitse televisie. Wat we zagen waren wat fakkels en rookbommetjes die van eigenaar wisselden. Met tegenstander Wolfsburg zou het vandaag wel rustig blijven. De catering bij Karlsruhe is top; lekkere gekruide pommes, bratwursten, broodjes met schnitzel, flensjes, krakelingen en uiteraard bier. Al was het qua smaak geen topbier, merk Rothaus Het weer was wel een meevaller. Droog en bij vlagen zelfs zonnig. Het waaide maar niet de voorspelde stormen. Zo was de wedstrijd Energie Cottbus – Stuttgart reeds afgelast. Gelukkig ging het feest in Karlsruhe gewoon door. Het Wildpark is een traditioneel Duits stadion met een atletiekbaan. De tribunes aan lange zijden zijn erg fraai. De hoofdtribune uit 1993 is een fraai bouwwerk met vooral een mooie buitenkant bestaande uit veel staal en glas. De tribune aan de andere lange zijde ziet er een stuk minder futuristisch uit. Maar wel een apart dak bestaande uit golfplaten welke je eerder in een oud Engels stadion zou verwachten. Op de "Kurven" zijn de middelste vakken voorzien van zitplaatsen en aan zijkanten zijn het  staanplaatsen. De lichtmasten zijn ook een vermelding waard. Een mooi geheel met een duidelijk eigen karakter.
 
Het Wildpark van binnen.
 
De fraaie hoofdtribune die hopenlijk de verbouwing gaat overleven. 

De ontmoeting Karlsruhe – Wolfsburg is de ontmoeting tussen de 2 positieve verassingen van het 1.Bundesliga seizoen 2007/2008. Karlsruhe was vorig seizoen kampioen van de 2.Bundesliga en doet het uitstekend. Met een team bestaande uit onbekende spelers doet "KSC" mee om de plaatsen die recht geven op een plaatsje in de UEFA-cup. Wolfsburg doet het onder trainer Felix Magath iets minder in de competitie, maar desondanks is de 9e plek goed. Wel staat Wolfsburg in de halve finale van de Duitse beker, de club schakelde onder andere Schalke en HSV uit. Helaas liet Magath zijn 2 smaakmakers, de Brazilianen Marcelinho en Grafite, op de bank zitten. De 1e helft was vrij matig, weinig tempo en veel gepruts. Karlsruhe kwam op 1-0 nadat Eggiman de bal van dichtbij binnenschoot nadat keeper Benaglio eerst nog kon redden op een kopbal van dezelfde Eggiman. De fans waren net klaar met juichen en toen stond het alweer 1-1. Vlak voor de pauze kopte een speler van Wolfsburg nog volledig vrijstaand naast.

Als gevolg van de tamme wedstrijd was de sfeer op de tribunes ook matig. Bij vlagen maakten de fans van Karlsruhe flink wat kabaal maar het was soms ook stil. De aanwezige aanhang van Wolfsburg was wel steeds druk met zingen en doen maar met een 100 man heeft dat weinig effect in een grote kuip als het Wildpark. Goede prestaties en dan met slechts 100 man naar Karlsruhe, Wolfsburg is duidelijk nog steeds een club zonder "Tradition". Regelmatig hoorden wij de aanhang van Karlsruhe "Schieber, schieber" scanderen als de scheidsrechter tegen Karlsruhe floot. Het bleek dat dit een vervanging is van het roepen van "Hoyzer, Hoyzer", dat is namelijk verboden in Duitsland. Dan maar "Schieber", das iemand die zich heeft laten omkopen. Michiel-uit-de-Oostblokflat had andere dingen aan zijn hoofd, hij zag op de tribune een leuk meisje in een blauw trainingspak. Hij probeerde steeds haar aandacht te trekken door bij haar langs te lopen. Dat was makkelijk want op deze manier kon Michiel drinken voor ons halen en konden wij blijven zitten. Maar helaas voor Michiel was de liefde niet wederzijds. Ik had een ander probleem, namelijk de man die voor mij op de tribune zat. Een man met een grote bos haar wat overduidelijk was geverfd. Hij was duidelijk grijs maar had een veel te zwarte kleur uitgezocht bij de kapper, het was geen gezicht. Gelukkig ging ie op tijd weg. 
 
Het jaren '70 scorebord.
 
De Gegengerade met Engelse uitstraling.
 
 
Na de pauze ging Karlsruhe een versnelling hoger spelen en werd Wolfsburg meer en meer onder druk gezet. Na diverse kansen werd het pas in de 73e minuut 2-1 en daar had Kennedy niet eens een kans voor nodig. Vanachter 2 verdedigers schoot hij knap de 2-1 haarzuiver in de hoek. De wedstrijd was gespeeld, Wolfsburg probeerde nog wel wat maar had geen kracht meer. In de laatste minuut maakte Iashvili nog de 3-1. Karlsruhe blijft in het spoor voor UEFA-cup voetbal. De sfeer werd in de 2e helft ook een stuk beter al werd het nooit gigantisch. Na nog wat versnaperingen gingen we terug naar de auto. Terug naar de snelweg ging sneller dan heen. Na 1,5 uur rijden kwamen we aan in Darmstadt waar we een hotelletje hadden besproken. Na wat rondjes rijden in het centrum vonden we het hotel. Nog even Sportschau kijken en daarna richting restaurant voor de Schnitzels en Bratkartoffelen. Het bier wat we hier kregen, Krombacher, smaakte veel beter dan de rommel in Karlsruhe. Opvallend was dat de Duitse serveersters niet normaal kunnen praten. Het is meer befehlen wat ze doen. Ze stuurden ons dan ook op tijd naar bed. De puf was er na een lange dag wel wat uit bij ons, dus geen lange stapavond in Darmstadt.
  
De aanhang van Wolfsburg. 
 
Nogmaals een mooie lichtmast.
 
Comments