Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Jena, Ernst Abbe Sportfeld


Carl Zeiss Jena 1 - 3 Preussen Münster, 13 augustus 2011.

3.Liga (3), toeschouwers; 5.345

Scoreverloop;
13. (1-0) Jovanovic
34. (1-1) Ornatelli
72. (1-2) N’Diaye
82. (1-3) Loose

Mannetjes uit Münster
Eigenlijk klopt alles aan de FC Carl Zeiss Jena. De naam van zowel club als stadion zijn vol historie, de club heeft een mooie geschiedenis, met geel en blauw zijn de allermooiste clubkleuren aanwezig en het stadion is een pareltje. Ik was dan ook erg blij dat ik eindelijk eens een wedstrijd in het “Ernst Abbe Sportfeld” kon zien. De partij tegen Preussen Münster was weliswaar geen kraker maar altijd nog beter dan tegen Stuttgart II,  Werder Bremen II of  één van die vele saaie clubs uit het zuiden van Duitsland. Preussen Münster had een 500 man meegenomen. Ik had al eens wat gelezen dat er bij Preussen Münster twee ultragroepen zijn die niet echt samen kunnen. Aan de opstelling op de tribune was dit duidelijk zichtbaar. Twee aparte groepen die elk hun eigen kunstje doen. Ze schijnen ook nog door elkaar heen te zingen. Maar zoals gebruikelijk zat ik ver weg van de ultras dus dat kon ik niet goed waarnemen.

Aus Aue?
Onbewust hadden we deze dag allebei een paars shirt aangetrokken. Toen we in de kantine aan het tafelvoetballen waren werden we hierop aangesproken door een local. Het was een authentieke Duitse voetbalfan compleet met snor en een spijkerjasje. Een Orginale, die worden echt zeldzaam. Door de paarse shirts dacht hij dat we fans waren van Erzgebirge Aue. Nu vind ik Aue een symphatieke ploeg maar echt fan is wat overdreven. Maar de man was erg belangstellend en wilde alles weten. Waar we vandaan kwamen, waarom we in Jena waren en zo ging het kruisverhoor nog een kwartier door. Hij was zelf één keer in Nederland geweest en had toen Willem II tegen Heerenveen gezien. De man was niet dronken maar hij beweerde echt dat het een fantastische wedstrijd was daar in Tilburg. Hij raakte zelfs wat gepikeerd toen ik daar om moest lachen en vertelde dat het twee rukteams zijn.

3.Liga
De 3.Liga gaat na de start in 2008 alweer haar vierde seizoen in. Omdat het een landelijke competitie is verwachtte men bij de start meer aandacht van de media en een hoger niveau. Sportief is het inderdaad een succes. De 3.Liga is een boeiende competitie met aansprekende clubs en gelukkig een bepekt aantal “Amateure”, dit seizoen enkel Stuttgart II en Werder Bremen II. Maar financieel wil het maar niet lukken. Het verschil in TV-geld tussen de twee Bundesligas en de 3.Liga is levensgroot en door de eisen van de DFB staan clubs voor grote uitgaven om de stadions op orde te brengen. Voor teams als Babelsberg, Oberhausen, Arminia Bielefeld en Carl Zeiss Jena is het een kwestie van overleven. Bezuinigen op de selectie en maar hopen dat er niet gedegradeerd wordt. Ook zijn er clubs die door financiële problemen, vrijwillig of gedwongen, inmiddels gedegradeerd zijn. Dit overkwam Kickers Emden, RW Ahlen en Tus Koblenz. Enkel bij zuidelijke clubs als Sandhausen, Heidenheim en Jahn Regensburg lijkt nog wat geld te zitten.

Jan Simak
Financieel dus moeilijke tijden in Jena. De seizoenstart was ook al matig met 3 op 9. En dat was inclusief een 3-0 nederlaag bij aartsrivaal RW Erfurt. Tegen Preussen Münster lukte het ook niet om de punten in Jena te houden. Door een knalharde kopbal werd het nog 1-0 maar op slag van rust kreeg routinier Jan Simak rood. Dat bleek achteraf doorslaggevend, Jena hield lang stand in de tweede helft maar uiteindelijk speelde Münster het goed uit. Münster werd vorig seizoen met overmacht kampioen van de Regionalliga West en lijkt voldoende kwaliteit te hebben om zich dit seizoen probleemloos te handhaven in de 3.Liga. Voor Carl Zeiss Jena dreigt een seizoen stressen in de degradatiezone.

Genoeg sjaaltjes te koop.

Lekker steil Haupttribune.

Een duikplank? Nee, de lichtmasten in Jena.

De druktemakers van Jena.


Het beroemde torentje van Jena.

De Kurve na de wedstrijd.
Comments