Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Halle, Kurt Wabbel


Hallescher FC 0 - 1 Plauen, 7 juni 2009.
Regionalliga Nord (4), Toeschouwers; 8.804.
 
Scoreverloop;
55. (0-1) Schindler
 
De Regionalliga is sinds 2008 de vierde divisie in Duitsland. Deze is onderverdeeld in Nord, Süd en West. Enkel de kampioenen promoveren naar de 3.Liga. De kampioenen in Süd en West waren al bekend voor het einde van de competitie. Echter in Nord moest de beslissing vallen op de laatste speeldag. Zowel Holstein Kiel als Hallescher FC hadden vooraf  70 punten uit 33 wedstrijden, met de aantekening dat Holstein Kiel een iets beter doelsaldo had, +31 om +24. Holstein Kiel speelde thuis de derby tegen Lübeck en in Halle kwam Plauen op bezoek. En voor Plauen dreigde degradatie. Spanning genoeg met een iets betere uitgangspositie voor Holstein Kiel.  Goede reden om eens in Halle te gaan kijken. Vooral omdat het stadion van Halle, het Kurt Wabbel, waarschijnlijk binnenkort grondig gerenoveerd gaat worden.
 
Er was niet veel animo om naar Halle te gaan maar uiteindelijk vond ik in MaasWupperExpress een medestander. Halle werd bereikt en het stadion gevonden. Dit dankzij de uitstekende bewegwijzering. We waren getuige van de aankomst van de bussen met de fans van Plauen, uiteindelijk waren er volgens officiële bronnen 519 aanwezig. Behalve enig typisch Duits gebral verliep het allemaal rustig en de fans van Halle bleven op afstand.
 
Chemie Halle is de naam!
 
Het fotodoel van vandaag.
 
De buitenkant van het Kurt Wabbel ziet er best wel ruig uit. Dit komt door de muren van natuursteen en de roestige hekken. Achter de Kurve nog een mooie stadionpoort met stadionnaam, fotodoel nummer één van vandaag. Aan weerszijden van de poort een aantal opvallende beelden van figuren. Ik vraag me af wat hiermee gaat gebeuren bij een mogelijke verbouwing, lijkt me desnoods wel leuk voor bij mij thuis in de tuin.
 
Bij de kassa's voor het thuispubliek was het al erg druk. Aangezien het al aardig richting de aftrap van 13:30 uur liep besloten we maar in de rij te gaan staan. Op het binnenterrein was het krap en de catering was erug sloom, zo sloom dat ik niks heb gegeten in het stadion, voor Duitse stadions een unicum. Het Kurt Wabbel is een sterk verouderd stadion. De hoofdtribune doet wat "Pools" aan, waarschijnlijk omdat de overkapping minimaal is. De rest van het stadion is onoverdekt. Tegenover de hoofdtribune nog een vak met zitplaatsen, verder enkel staanplaatsen. Het ziet er allemaal erg gaar uit, wat dat betreft valt er wat te zeggen voor een verbouwing. Opvallend was dat de reclameborden niet rondom evenwijdig lopen met de contouren van het speelveld. Dat gaf een vreemd effect.
 
De Gamma beelden voor in de tuin.
 
112 stond al klaar.
 
De wedstrijd begon wat rommelig en al snel was Plauen de betere ploeg. En dat zou eigenlijk de gehele wedstrijd zo blijven. Halle verloor veel duels en kwam maar niet in de wedstrijd. De 0-1 eindstand was dan ook een terechte uitslag en daarmee ontsnapte Plauen aan de degradatie. Voor Halle maakte het weinig uit want Holstein Kiel won met 1-0 van Lübeck. En zo promoveert Holstein Kiel naar de 3.Liga en mag Halle het nog een jaartje proberen in de Regionalliga.
 
De sfeer tijdens de wedstrijd was redelijk tot goed. Vooral het afwisselend zingen door de tribunes van  "Chemie" en "Halle" klonk regelmatig erg indrukwekkend. De officiële naam van de club is al jaren Hallescher FC maar toch is de oude naam Chemie Halle blijkbaar nog erg populair. Behalve het zingen was dit zichtbaar in graffiti rond het stadion en op diverse fanartikelen. Wellicht een stukje Ostalgie?
 
De choreo van Halle; "Casino KWS".
 
Aan de andere kant de choreo van Plauen.
 
Uiteraard zijn er in Halle ook Ultra's, die overigens erg close zijn met die van Lok Leipzig. De Ultra's worden in het vak aangevoerd door twee capo's die zoals gebruikelijk wat geforceerd aan het voorzingen waren. De rest van het publiek zong braaf wat de capo's hun opdroegen. Echter in de tweede helft ging het even helemaal mis. In het vak naast de Ultra's, waar wij ook stonden, begonnen een aantal mensen spontaan een liedje te zingen. En de omstanders haakten vrolijk in. Verbazing, verontwaardiging en onbegrip streden om voorrang in de bovenkamer van de capo. Hoe kon dit gebeuren? Fans die spontaan een liedje gaan zingen, als iedereen dat gaat doen wordt het natuurlijk een chaos! 
 
Vlak voor het einde van de wedstrijd vertelde de speaker dat de hekken na afloop van de wedstrijd open zouden gaan. Zoals bij wel meer clubs mag het publiek de laatste wedstrijd het veld op. De scheidsrechter floot voor het einde en direct vloog een hele meute fans het veld op richting het bezoekersvak. Er werd met van alles gegooid; vuurwerk, hout, stenen en wat nog meer voorhanden was. De politie kwam wat traag in actie en besloot maar de fans van Plauen uit het vak te verdrijven richting uitgang. Dat lukte maar toch richtte de agressie van de  "fans" van Halle zich op de politie. De rest van het publiek bekeek het tafereel rustig van een afstandje. Wij besloten maar weer eens naar de auto te gaan, het was immers nog een stukje rijden terug naar Nederland. Het was een leuke middag in Halle. Lekker weertje, gaar stadion en na de wedstrijd nog wat vermaak van fans en politie.
 
Het spandoek van Halle en Lok Leipzig.
 
Onze vriend de Capo in actie.
 
De volle Kurve tijdens de tweede helft.
 
Gevaar voor het doel van Plauen.
 
De activiteiten na afloop van de wedstrijd. 
Comments