Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Genk, Fenix Stadion (2)

Racing Genk 1 – Sporting Charleroi 0, 13 december 2008.
1e Klasse (1), Toeschouwers; 21.340.

Scoreverloop;
88. (1-0) Vossen
 
Nadat ik besloten had om s'middags naar Wuppertal - RW Erfurt te gaan was het nog zoeken naar een leuke avondwedstrijd in België. In eerste instantie had ik Tubeke - Bergen op het oog. Echter de andere kant van C&U zou met de Watergatehopper naar Racing Genk - Sporting Charleroi. De meeste hoppers zijn weinig positief over Racing Genk. "Sfeerloos" en "troosteloze bende" waren opmerkingen die ik te horen kreeg. Echter de paar keer dat ik de Limburgers op verplaatsing zag waren ze aanwezig met een respectabele groep fans en de support was ook oka. Verder mag België blij zijn dat er clubs zijn die meer dan 20.000 toeschouwers trekken. Nu waren we in 2004 al eens in het Fenix Stadion geweest. Dat was een wedstrijd in de Intertoto tegen Borussia Dortmund. Toen stonden we in het bezoekersvak, dus dit was een goede gelegenheid om eens tussen het thuispubliek te gaan zitten of staan. Tubeke bewaren we voor een andere keer.
 
Spelers groeten publiek, met Charleroi in rose.
 
Adhd kinderen.

Vanuit Wuppertal was het volgens de routeplanner nog een uur en 40 minuten rijden naar Genk. Ik vertrok iets na 16:00 uur uit Wuppertal en met in Genk de aftrap om 20:00 had ik ruim de tijd. Ik reed op mijn gemakje via Düsseldorf en Aken naar Genk. In Genk stond het stadion goed aangegeven en om 18:00 uur precies parkeerde ik mijn auto, op een 10 minuten lopen van het stadion. Pimmetje en de Watergatehopper vond ik in het Thema  cafe. Hier was het bijpraten, indrinken, foto's kieken en de calorieën op peil brengen. Qua  functionaliteit scoort het Fenix Stadion en omgeving hoog. Buiten erg veel standjes met eten en drinken. Binnen op de omloop achter de tribunes idem en voldoende sanitair. De omloop raakte ook niet overbevolkt in de pauze. Overigens heeft het Fenix Stadion om sponsortechnische redenen tijdelijk de naam Cristal Arena gekregen. Cristal Alken is een Limburgs bier wat uiteraard ook in het stadion geschonken wordt.

De Watergatehopper had via www.ticketingonline.be mooie kaarten voor ons geregeld in de hoek maar hij was vergeten om de doelpunten te bestellen. Dat kan je namelijk aanvinken bij je bestelling. Wat Racing Genk ook probeerde de bal ging er niet in. Rond de pauze luwde de aanvalsgolven even maar verder was het eenrichtingsverkeer richting het doel van Charleroi. Charleroi wat in een dubieus rose tenue speelde beperkte zich tot verdedigen. Ik had mij al verzoend met mijn eerste 0-0 sinds augustus maar vlak voor tijd viel dan toch het doelpunt. Een terechte overwinning voor Racing Genk wat zo bovenin de 1e Klasse blijft meedraaien. Het was overigens best wel koud in Genk, dan is zitten niet de beste optie. Koude tenen gedurende de 2e helft.

Fenix Stadion.
 
Aanhang Charleroi.
Dan moet ik natuurlijk ook wat zeggen over de sfeer. Vlak voor de aftrap een maar half geslaagde tifo achter het doel. Het bestond uit een doek met tekst en het publiek hield wat kartonnetjes de lucht in. Op de staantribune achter het doel stond tijdens de wedstrijd een groepje adhd kinderen heel fanatiek Ultra te zijn. Compleet met megafoon en vlaggen. Ze werden gedurende de 2e helft wat uitgedaagd door een groepje van de oude garde, erg vaag. Verder gebeurde er qua sfeer niet heel veel. Echter het laatste kwartier werd de rest van het stadion ook wakker. Er werd meer gezongen en fanatieker meegeleefd. En kwam er uiteindelijk toch nog een best wel redelijke sfeer. Geen top maar ik heb het ook wel eens minder meegemaakt in België. Wel minder was de meneer die achter ons zat. Hij had zijn blaasinstrument inclusief statief meegenomen en liet wat deuntjes horen. Het ging allemaal erg langzaam en het klonk behoorlijk treurig. Ik kreeg visioenen van de Waalsdorpervlakte op 4 mei. Dan nog de fans aan de overkant in het bezoekersvak. De aanhang van Charleroi heeft een betere reputatie dan die van Racing Genk. Maar dat werd niet waargemaakt. Er waren voor Belgische begrippen erg weinig fans mee, namelijk een 60 man (schatting). Die we logischerwijs niet gehoord hebben. Wel waren ze druk met een spandoekje, het zal wel weer een protestje zijn tegen iets.
 
Onze achterbuurman.

Dat was dus mijn 2e bezoekje aan het Fenix Stadion tijdens een wedstrijd. Een topper op sfeergebied is het niet maar mijn ervaring is niet zo negatief als die van anderen. Ik vind het geen straf om er een wedstrijd mee te maken. Maar ik zal er niet zo snel weer eens een wedstrijd gaan zien, al was de hotdog met zuurkool erg lekker. Na afloop vergrepen wij ons nog aan een vette hap en liepen op ons gemakje terug naar de auto. Redelijk vlot kon ik weg en al snel zat ik weer op de E314 richting Nederland.

Comments