Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Frankfurt, Stadion Am Bornheimer HangFSV Frankfurt 2 - 5 Fortuna Düsseldorf, 30 oktober 2011.

2.Bundesliga (2), toeschouwers; 7.719.

Scoreverloop;
13. (1-0) Yelen
16. (1-1) Rösler
20. (2-1) Chrisantus
55. (2-2) Rösler            (P)
66. (2-3) Dum
82. (2-4) Beister
85. (2-5) Beister

Als laatste wedstrijd van het weekendje Duitsland stond FSV Frankfurt tegen Fortuna Düsseldorf op het programma. Vooraf had ik niet al te hoge verwachtingen van de tweede club uit Frankfurt. Het is toch een wat onbekende club met lage toeschouwersaantallen en een weinig aansprekend stadion. Maar uiteindelijk hadden we een hartstikke leuke middag in Frankfurt.De aftrap stond reeds voor 13:30 uur en dat is best wel fijn als je na afloop nog terug moet naar het mooie Leeuwarden. We waren dan ook al om 11:00 uur in Bornheim, de oude wijk in het oosten van Frankfurt waar het het stadion staat. Het was er uiteraard nog erg rustig en de auto kon letterlijk voor het stadion geparkeerd worden. Na het kopen van de kaartjes gingen we op zoek naar het Riederwald. Dat is het oude stadion van Eintracht Frankfurt. Na een tien minuutjes lopen werd het gevonden. De contouren van het oude stadion zijn nog duidelijk zichtbaar. Achter de doelen de, inmiddels  begroeide, Kurven en aan de lange zijde een aantal betonnen treden. De oude tribune is echter gesloopt en vervangen door een gebouw met een sporthal, kantoren, kleedkamers etc. Het schijnt dat de jeugdteams nog wel spelen in het Riederwald.


Fortuna Düsseldorf presteert dit seizoen erg goed en kwam ongeslagen naar Frankfurt. Omdat Frankfurt “slechts” 225 km rijden is vanaf Düsseldorf werden er veel supporters verwacht. Uiteindelijk was het halve stadion rood en wit.  De fans wisten zich te onderscheiden door enige humor in hun liedjes te verwerken. Een verademing omdat de meeste ultras zich zelf veel te serieus nemen. Na de wedstrijd werden er diverse sjaals en vlaggen op het veld gegooid. Na enig speurwerk ontdekten we de achtergrond hiervan. In de nacht voorafgaand aan de wedstrijd waren de zus en schoonzus van Fortuna speler Adriano Grimaldi om het leven gekomen bij een auto-ongeluk.

 


Met deze wetenschap was het niet zo vreemd dat Fortuna de eerste helft niet in de wedstrijd zat en FSV de ruimte kreeg om te voetballen. De thuisclub was  scherp in de duels en zette goed druk.  Het nam tot twee keer toe brutaal de leiding. Fortuna begon pas in de tweede helft echt te voetballen, FSV was een paar keer dicht bij de 3-1 maar na de 2-2, uit een terechte strafschop, was het verzet gebroken. Fortuna liep uit naar een wat geflatteerde 2-5 overwinning. Het seizoen is nog lang maar Fortuna gaat serieus werk maken van een terugkeer naar de 1.Bundesliga. De laatste keer dat ze op het hoogste niveau actief waren was seizoen 1996/97.

Het “Stadion Am Bornheimer Rang” is een paar jaar terug verbouwd. De sintelbaan met old-skool Kurven is verdwenen en aan drie kanten zijn nieuwe tribunes neergezet. Model betonnen blokkendoos, erg functioneel allemaal maar een kleurtje of een clublogo hier en daar zou de boel wel wat opvrolijken. Van de oude setting staat enkel de oude hoofdtribune nog overeind maar er schijnen serieuze plannen te zijn om deze ook te gaan vervangen.
Je mag het bij FSV niet hardop zeggen maar het is de buurtclub van de 2.Bundesliga. En dat is niet negatief. Het is een gemoedelijk clubje dat voor eeuwig in de schaduw zal staan van de grote broer Eintracht. Op de tribunes was het ook gemoedelijk, wel was er een erg jeugdige groep druktemakers die het grote ultraspel aan het spelen waren. Echter met met 15 man heeft het weinig effect en het was behoorlijk lachwekkend. Dat zagen ze zelf gelukkig ook in en de tweede helft werden de pogingen gestaakt. In de hoek naast de hoofdtribune waar wij stonden ook geen keiharde sfeer maar gewoon lekker voetbal kijken. Dat ging met gemopper, gevloek en blijdschap als dat nodig is en af en toe een spontaan liedje.

Aan de achterkant van de staantribune heb je een mooi uitzicht op de omgeving van het stadion. Die was erg stads met een snelweg, flats, een Nederlandse auto, oude trams en een groep van tien fans. Zij hebben de gehele wedstrijd staan zingen aan de rand van het stadionterrein. Wij vermoeden een gevalletje stadionverbod. Wat natuurlijk niet aansluit op het net geschetste gemoedelijke beeld van FSV. Als laatste punt de fijne catering bij FSV; frietjes met paprikakruiden en broodjes Frikadelle, enkel de viskraam ontbrak nog. Na afloop waren we vlot weg en kwam er een einde aan geslaagd weekend Duitsland. De laatste tijd ben ik erg veel in Duitsland geweest dus de komende tijd maar de focus op andere landen.

YouTube-video


FSV Frankfurt

Comments