Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Florence, Artemio Franchi (2)


Fiorentina 1 -1 Atalanta Bergamo, 24 september 2017.
Serie A (1), toeschouwers: 21.390.

Scoreverloop;
12. (1-0) Chiesa
94. (1-1) Freuler

Na de wedstrijd in Massa ging het weer met de benenwagen terug naar het station Massa Centrale. Op een een of andere manier gaat zo'n wandeling terug veel sneller dan heen. Komt dat door het ontbreken van het onbekende? In de week voor de wedstrijd had ik met de MWE-meneer een discussie over de stiptheid van de Italiaanse spoorwegen, mijn ervaring was een stuk positiever dan de zijne. Uiteraard was de trein van Massa naar Pisa juist nu vertraagd waardoor de krappe overstap in Pisa nog serieus spannend werd. Een korte sprint bleek noodzakelijk om de trein naar Florence te halen. In Florence aangekomen was het nog een stevige maar fijne wandeling naar het Artemio Franchi. Maar tien minuten voor de aftrap zat ik, u zult begrijpen enigszins vermoeid, op mijn plek ter hoogte van de middellijn.

Boven mij de "Torre di Marathona”. Als er iets moois aan een stadion is dat een toren en dan is er geen beter land te bedenken dan Italië. Ik noem het Comunale in Turijn of het Renato Dall'Ara van Bologna. Het Artemio Franchi heeft nog meer aspecten om een stadiongekkie op hol te laten slaan. Ik noem een statige entree, gedraaide trappen en de tribunes die in een  langwerpige D-vorm zijn gebouwd. Naar het schijnt was dit een eerbetoon van de architect aan Benito "Il Duce" Mussolini. Sinds de aanpassingen voor het WK van 1990 is er niks noemenswaardig veranderd aan het stadion en nu denkt Fiorentina na over een nieuw optrekje. Maar, zoals vaker in Italië, zit er weinig schot in de zaak.

De naam van het nieuwste Italiaanse wonderkind is Federico Chiesa, nu nog bekend als de zoon van Enrico Chiesa. Papa was een meer dan redelijke spits bij onder andere Sampdoria, Parma, Fiorentina en Siena. Nog even en Enrico staat bekend als "de vader van".  Zoonlief staat inmiddels in de belangstelling van de grote Europese clubs. Hij speelde hangend vanaf links en het spel leek aan hem voorbij te gaan, maar hij bleek zijn momenten te kiezen. In de 12e minuut krijgt hij de bal aan rechterkant strafschopgebied en schiet deze onmiddellijk hard en strak over de keeper van Bergamo in het doel. Gezien het goede spel van Atalanta geen terechte 1-0.

Na de pauze kreeg Fiorentina kansen op meer maar het andere wonderkind, Khouma Babacar, kon alleen op de keeper af maar miste jammerlijk. Atalanta, wat veel indruk had gemaakt in de wedstrijd tegen Everton, voerde de druk op maar verprutste de halve kansjes. Tot de wedstrijd eigenlijk afgelopen was, een laatste aanval van Atalanta, Fiorentina krijgt bal niet weg en, vanaf de rand strafschopgebied, vindt Remo Freuler een gaatje voor de 1-1. Het thuispubliek kon er niet om lachen, de scheidsrechter en spelers van Fiorentina mochten dan ook de rotte vis in ontvangst nemen. Om de vreugde compleet te maken gooien de fans van Atalanta er nog een paar nitraatbommen tegenaan. Door het vele gereis had ik nog niet fatsoenlijk gegeten en, een mooi iets in Italië, om half twaalf ‘s avonds zijn de restaurants nog open. Onder het genot van een pizza en een pot bier heb ik de eindeloze analyses van de Serie A mogen kijken op de televisie, fijne afsluiter van een dag voetbal in Toscane.

Nette entree van het Artemio Franchi.

Veel ruimte tussen veld en Curva.

Wonderkind Federico Chiesa.

Een matig bezet Artemio Franchi.

Kek spandoekje.

Atalanta zet een aanval op.

Curva Fiesola.

Het balkon van de toren.

Alejandro Darío Gómez is klaar voor een vrije trap.

Tifosi Atalanta zijn blij met de 1-1.

Comments