Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Exeter, St.James Park

Exeter City 1 -0 Southend United, 19 december 2009.
League One (3), toeschouwers; 4.839.

Scoreverloop;
17. (1-0) Stansfield.

Sinds 2005 maak ik regelmatig tripjes met de enige echte Joost. En dat bevalt altijd erg goed. We lullen heel wat af over voetbal, stadions en nog wat andere bijzaken. Zo ben ik altijd goed op de hoogte van de favoriete clubs van Joost. Dat zijn in willekeurige volgorde; Roda JC, Alemannia Aachen, Exeter City en Heerlen Sport. Roda en Aachen heb ik al diverse keren bezocht, met en zonder Joost. Exeter City had ik echter nog nooit in actie gezien maar dat zou nu snel veranderen. In december thuis tegen Southend United en voor januari staat Norwich City-uit op het programma. Nu nog een keer naar Heerlen Sport.

De dichte poort bij Halesowen Town, daar gaan we ooit nog wel eens een wedstrijd zien.

Exeter City tegen Southend United stond voor zaterdag 19 december op het programma. Op de vrijdagavond zouden we naar Hereford United tegen Lincoln City gaan. We vlogen, wederom met Ryanair, van Weeze naar Birmingham. Autootje opgepikt en via de grounds van Halesowen, Bromsgrove Rovers en Worcester City kwamen aan het eind van de middag aan in Hereford. Het was er lekker koud en het B&B lag op loopafstand van stadion en stadscentrum. Na het inchecken gingen we lopend naar het centrum. We snoven de aanwezig kerstsfeer op en gingen lekker eten bij de lokale Indiër. Dat eten begint ons steeds beter te bevallen, ook dit keer was het heerlijk. Zo rond 18:00 uur waren we klaar met eten en gingen we naar het stadion. Echter er waren geen brandende lichtmasten te zien. En op het parkeerterrein naast Edgar Street was het heel erg stil. De wedstrijd was afgelast in verband met een "frozen pitch". Mopperend gingen we maar naar de Tesco voor enige inkopen, de rest van de avond werd besteed aan het lezen van deel 2 van de Millenium-reeks en het snaaien van droge muffins.

De volgende ochtend tijdig ontbijten en toen richting Exeter, de route liep ook nu weer via allerlei kleine grounds. Het ging om Hereford United, Gloucester City en Tiverton Town. Vooral die van Gloucester was erg apart. Maar eigenlijk was er onderweg maar één onderwerp wat ons bezig hield; gaat de wedstrijd in Exeter door? In League Two en de Conference was bijna alles afgelast en ook in League One lagen er enkele wedstrijden uit. We hadden een stuk of wat alternatieven achter de hand zoals Weymouth of Swindon Town. Maar gelukkig kwam ergens halverwege het verlossende berichtje; "the match is 100% on". 

Prachtig plaatje van de gate op St.James Road.

De fotogenieke buitenkant van de Grandstand.

Exeter City - Southend United was destijds ook de affiche van "That Final Day", het was ook de eerste keer sinds die dramatische dag in 2003 dat deze wedstrijd gespeeld werd. TFD is een documentaire van de NOS die elke liefhebber van Engels voetbal inmiddels gezien heeft. Het gaat over de laatste speeldag van het vierde niveau. Of Swansea City dondert uit de League richting Conference of Exeter City. Het werd uiteindelijk Exeter City. Het is leuk om dan eindelijk eens zelf de ene locatie van TFD te bezoeken. De andere locatie, "the Vetch Field" van Swansea City heeft C&U al eens bezocht in 2004. Daar moet ook nog eens een verslag over geschreven worden, dat zal dan te vinden zijn onder deze klik.

Door ons bezoek aan Tiverton kwamen we via de toeristische route aan in Exeter. Dat was een mooie route met veel smalle slingerweggetjes, mooie natuur en beklimmingen. Bij St.James Park is amper parkeerruimte, maar gelukkig is het stadscentrum vlakbij met een ruim aanbod aan parkeergarages. Het was vanaf de parkeergarage nog een kwartiertje lopen naar het stadion. St.James Park is een leuke mix van nieuw en oud. Achter het doel staat de nieuwe "Big Bank Terrace". Dat is een moderne keurig afgewerkte staantribune, het schijnt zelfs de grootste staantribune van de League te zijn. Rechts van de Big Bank staat "the Old Grandstand". Een oude zittribune over ongeveer de helft van de lengte van het veld. Opvallend zijn de minimale lichtmastjes op het dak en dat de tribune groen is geverfd, de kleur van Plymouth Argyle, de aartsrivaal.

Away End.

Deze twee tribunes vormen aan de buitenkant het mooiste stukje van St.James Park. Vanaf het treinstation achter de Grandstand torent het stadion boven zijn omgeving uit, het lijkt daar veel groter dan aan de binnenkant. Sowieso zorgt de heuvelachtige omgeving voor vreemde effecten. Vanuit het stadion heb je weer een mooi uitzicht over de omringende straatjes. Tegenover de Grandstand staat een nieuwe zittribune in dezelfde stijl als de Big Bank, deze is vernoemd naar Ivor Doble, een voormalig voorzitter van de club. De vierde en laatste tribune is de terrace aan de St.James Road. Deze is onoverdekt en slechts een paar treden hoog, hier mogen de bezoekende supporters zicht nat laten regenen.

Het was het weekend voor kerstmis, traditioneel het slechts bezochte weekend van het seizoen in Engeland. Mede daarom mocht voor deze wedstrijd de lokale jeugd voor een pond naar binnen. Uiteindelijk was er een redelijke gate van 4.839 present. Wij mochten zelfs gratis naar binnen, bij de turnstiles stond een man die nog wat kaartjes over had. Verder ook erg vriendelijke stewards in Exeter want ik mocht de andere tribunes op om wat plaatjes te schieten
.

Doorkijkje op de omgeving van St.James Park met rechts de "Big Bank".

"the Old Grandstand" in volle glorie.

Zowel Exeter als Southend stonden maar net boven de degradatiestreep en konden dus wel wat punten gebruiken. De eerste helft was erg mager. Het voetbal was vooral erg traag waardoor het bleef steken op het middenveld. Enig hoogtepunt was het doelpunt, Stansfield ging diep aan de rechterkant en nam de bal in ene keer op de slof. Onhoudbaar voor de keeper vloog de bal in het net. In de tweede helft begon Southend het doel van Exeter te belegeren en kreeg ook kansen. In de 64e minuut kreeg Barry Corr van Exeter rood kreeg na een stevige charge. Als gevolg voerde Southend United de druk nog maar wat meer op. Iets later kreeg Iberhe van Southend ook rood, maar Southend bleef druk houden.  Een paar kopkansen voor Southend gingen naast. Tegen het einde van de wedstrijd kwam er voor Exeter wat meer ruimte en kreeg Stansfield een niet te missen kans. Maar het bleef 1-0 en zo pakte Exeter drie kostbare punten. Het blijft boven de degradatiestreep staan. Een knappe prestatie van een club die twee jaar terug nog in de Conference speelde, dat is twee niveaus lager. De drie punten waren extra welkom omdat er een aantal zware uitwedstrijden op het programma staan. Op Boxing Day tegen Southampton en op 9 januari Norwich City.

Sfeer tijdens de wedstrijd was niet bijzonder, maar dat was volgends de verwachtingen. Southend had een 250 man mee, redelijk aantal, wel jammer van de trommel. Na de wedstrijd ging Joost nog even shoppen in de clubshop.  Waarna het tijd was om terug naar de auto te gaan. We hadden een hotel geboekt in Harlow, iets boven Londen, dus we moesten nog een stukje rijden. Het stuk van de M5 van Exeter naar Bristol is in het donker behoorlijk saai maar eenmaal voorbij Bristol ging het verbazingwekkend vlot. Zondag morgen vlogen we, uiteraard met Ryanair, terug naar Weeze. Daar was, in verband met hevig sneeuwval, landen niet mogelijk. Het vliegtuig week uit naar Frankfurt-Hahn, dat ligt in de Moezel ruwweg tussen Frankfurt en Luxemburg. Bussen stonden echter klaar om ons naar Weeze te brengen, een rit die uiteindelijk vijf uur duurde. Gelukkig hadden nog wat leesvoer mee. Uiteindelijk ruim 2,5 dag onderweg voor slechts één potje matig voetbal. Dat geeft te denken. Maar St.James Park is een bezoek zeker waard en het bezoeken van wedstrijden in de wintermaanden heeft afgelastingen als risico.

Overzicht een half uurtje voor KO.


Wedstrijdbeeld met de lichten aan.
Comments