Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Eupen, Kehrweg

Eupen 0 – Antwerp 0, 27 december 2008.
2e Klasse (2), Toeschouwers; 1.500.

Bladerend door het Belgische programma zag ik dat er op 3e kerstdag een compleet programma was in de Belgische 2e Klasse. Er was een wedstrijd die er direct uitsprong en wel Eupen - Antwerp. Nu is Eupen niet de meest aansprekende Belgische club. Het stadion is op foto's klein en standaard. En de 8 Ultra's hebben niet veel indruk op mij gemaakt toen ik ze in 2005 tegenkwam voorafgaand aan Zulte Waregem - Eupen. Toch was Eupen een club die ik graag nog eens wou bezoeken. Waarschijnlijk omdat het de hoogstspelende Duitstalige club van Belgie is, dat is iets wat Eupen tot een opmerkelijke club maakt.

De avond voor de wedstrijd kreeg ik van een "Nacoholic" de vraag of ie mee mocht liften naar Eupen. Die dus opgepikt op het station van Venlo, iets verderop in Limburg stapte Joost in en toen waren we in een half uurtje in Eupen. Stadion werd makkelijk gevonden en vlakbij stadion was nog een plekje voor de auto vrij. Het liep al tegen 19:30 uur en met de afrap van 20:00 uur in gedachten besloot de Nacoholic alvast een plekje op de tribune te gaan zoeken. Joost en ik gingen in "Bistro Lighthouse" nog wat drinken. Hier zat Hoevenen Lion met aanhang. Onder het genot van een glaasje cola hebben we de laatste roddels in groundhoppersland en de meest recente plannen voor tripjes besproken. Vlak voor achten ging Hoeven Lion rechtsaf naar het bezoekersvak en wij linksaf naar de hoofdingang.
 
De affiche van vandaag.
 
De tribune van de legedarische Ultras Eupen.
 
Hoofdtribune.

Vooraf vroeg ik mij nadrukkelijk af hoe "Duits" de club Eupen en haar omgeving zou zijn. Het is wel wat vreemd om in België te zijn en dan overal de Duitse taal te zien, waarbij het Frans duidelijk de 2e taal is. Het stadionnetje maakt in eerste instantie een Belgische indruk. Een bescheiden hoofdtribune maar wel uitgevoerd met luxe plaatsen achter glas en daarachter nog een royale kantine. Aan de overige 3 kanten bijna identieke overdekte staantribunes van een 50 meter lengte. Volgens Joost "gekocht bij de IKEA voor stadions". Echter als je wat langer rondloopt "Am Kehrweg" dan vallen toch wat zaken op die "Duits" genoemd kunnen worden. Het is namelijk allemaal erg "ordentlich". Het stadion is keurig afgewerkt en nergens ligt rommel op af achter de tribunes. Ook zien de tribunes er keurig onderhouden uit. Overal staan bordjes dat je vooral niet mag eten of drinken op de tribunes. De aanwezige ordners zijn serieus bezig want de controle hierop is streng. Ik weet niet of je de hotdog met zuurkool "Duits" mag noemen, lekker zijn ze wel, jammer dat er geen ander voedsel wordt verkocht. Als afsluiter van deze opsomming waren er veel mensen met sjaals of mutsen van Duitse clubs maar dat waren misschien wel Duitse fans die zich vervelen in verband met de Duitse winterstop. Conclusie is dat je toch echt in België bent maar de Duitse invloeden duidelijk aanwezig zijn.

Zoals eerder geschreven zijn de tribunes van "Kehrweg" standaard. Toch zijn er diverse leuke details te zien en dan met name aan de kant van de hoofdtribune. Zo staat er direct naast de ingang een monument voor de gevallenen uit de 2e Wereldoorlog. Vanuit de kantine heb je een mooi uizicht over de omgeving. Ook loopt het veld duidelijk af en de verhoging aan weerszijden van de hoofdtribune bestaat grotendeels uit natuursteen wat een leuk accent geeft. Wij gingen op de staantribune lange zijde staan, deze was redelijk gevuld. Staande tussen de mensen was het best uit te houden Het was namelijk labellokoud in Eupen. Een paar graden onder nul en een schrale wind. Fijn weer om voetbal te kijken. 
 

Kunstzinnig plaatje.

Er staan 4 prima lichtmasten in Eupen.
 
Na 18 wedstrijden met een doelpunt zag ik weer eens wedstrijd zonder doelpunt. En dat was duidelijk onze eigen schuld want na 5 minuten wisten wij al heel zeker dat er doelpunten gingen vallen. Antwerp begon namelijk sterk en kreeg al snel kansen tegen een zeer matig Eupen. Echter de tweede helft was voor Eupen. De hekkensluiter van de 2e Klasse nam het heft in handen en kreeg zowaar ook nog wat kansen. Het mocht allemaal niet baten want het bleef dus 0-0. De aanhang van Antwerp was verbaal duidelijk aanwezig al werden ze gedurende de tweede helft wat stiller. Logisch gezien het matige spel van hun favorieten. Na afloop nog een poging gedaan om de mascotte, een panda, te fotograferen. Hij had blijkbaar een slecht humeur want hij liep weg. Koud, matig voetbal en een 0-0, maar alles bijelkaar was het toch een leuke avond in Eupen. 
 
Het aantal toeschouwers is een schatting.
 
Aanhang Antwerp.
 
 
 
Comments