Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Essen, Georg Melches (4)


Rot Weis Essen 2 - 2 Union Berlin, 29 juli 2011.

DFB Pokal, toeschouwers; 12.701.

22. (1-0) Brauer
71. (2-0) Koep
82. (2-1) Zoundi
90. (2-2) Terodde

Ook dit jaar volgde ik weer met spanning de loting van de eerste ronde van de DFB Pokal, inmiddels mijn favoriete bekertoernooi in Europa. Er rolden weer diverse mooie wedstrijden uit de koker.     Affiches als Hessen Kassel – Fortuna Düsseldorf, Dynamo Berlin – Kaiserslautern, Anker Wismar - Hannover ‘96 en Vfb Oldenburg – HSV zijn natuurlijk om je vingers bij af te likken. Het werd helemaal mooi toen bekend werd dat Hallescher FC tegen Eintracht Frankfurt in Dessau gespeeld ging worden. Die voorpret was echter van korte duur, want Anker Wismar en Dynamo Berlin mochten niet in eigen stadion spelen en de burgemeester van Dessau was bang voor rellen in zijn mooie stad en verbood de wedstrijd. Uiteindelijk ging Hallescher FC toch maar in het “eigen” Stadion am Bildungszentrum te gaan spelen en dat is een rukstadion. Zo werd de keuze snel minder, het werd op zaterdag naar Trier tegen St. Pauli met RW Essen op de vrijdagavond als opwarmertje. Waarschijnlijk nog een laatste keer genieten van het Georg Melches.

Al een paar jaar wordt er gesproken over een nieuw stadion voor RW Essen. In 2009 leek de nieuwbouw definitief en werd als eerste stap een deel van de Nordtribüne gesloopt om plaats te maken voor het nieuwe stadion. Door financiële problemen werd de bouw al snel gestaakt, maar inmiddels was het George Melches gereduceerd van stadion met drie tribunes naar stadion met 2 ½ tribune. In het het voorjaar van 2011 is de bouw weer hervat en seizoen 2011/12 zou dan het laatste worden in het oude Georg Melches. Volgens de planning begint RW Essen seizoen 2012/13 in het nieuwe stadion wat dan bestaat uit drie tribunes. De vierde tribune wordt dan in de loop van het seizoen voltooid.

Wat naief had ik verwacht dat er nog kaarten verkrijgbaar waren op de wedstrijddag. Helaas was alles uitverkocht. Maar gelukkig waren er aan de kassa van het bezoekersvak nog genoeg tickets verkrijgbaar. Ondanks de afstand en de vrijdagavond nam Union Berlin een indrukwekkende 1.500 man mee naar Essen. Het bezoekersvak was dan ook goed gevuld en bij de fans van Union Berlin staan is als lid van C&U natuurlijk geen straf.

De wedstrijd zou uitgroeien tot een kraker. RWE beperkte zich vooral tot verdedigen en liet Union Berlin lekker combineren tot aan de zestien. Dat combineren ging wel leuk maar uiteindelijk stond Essen na een goed uur met 2-0 voor. Het leek erop dat de club uit de Regionalliga (4) de favoriet uit de 2.Bundesliga ging verslaan. Een kwartier voor tijd begon Union Berlin maar wat oppurtunistischer te  spelen en dat hielp. Letterlijk in de laatste minuut viel de gelijkmaker. In de verlenging werd niet meer gescoord en dus zou de beslissing vallen in de strafschoopen. Essen deed dat het beste (4-3) en maakte de stunt alsnog af.

Schitterende partij voetbal en de sfeer in wat nog over is van het Georg Melches was idem. Het knalde aan beide kanten en het was bijna net zo mooi als tegen Duisburg in 2005. Al stond ik toen wel aan de goede kant van de vreugde. Maar de  liedjes van Union mag ik altijd graag horen, vooral dat “Eisern Union” vind ik prachtig. Und niemals vergessen!


Op de achtergrond het nieuwe stadion in aanbouw.
Intro van Essen en hun vriendjes uit Bremen.

Twee keer mooi; volle bak en avondwedstrijd.


Comments