Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Enkenbach-Alsenborn, Kinderlehre


Alsenborn 1 - 4 NMB Mehlingen, 9 augustus 2015.
Kreisliga A Kaiserslautern-Donnersberg (10), toeschouwers; 80.

Scoreverloop;
19. (0-1) Kraus
42. (0-2) Helf       (P)
47. (0-3) Kraus
70. (0-4) Helf
81. (1-4) Baust

Het verhaal van Alsenborn is het verhaal van Fritz Walter. De legendarische aanvoerder van het West-Duitse elftal dat in 1954 wereldkampioen werd. Hij speelde bijna zijn hele carrière voor 1.FC Kaiserslautern. De legende wil dat Fritz Walter als bezoeker van de Europa Cup finale in 1962, tussen Benfica en Real Madrid in Amsterdam, op het idee kwam om zelf een “grote club” te gaan maken. Dat ging gebeuren bij de club uit het dorp waar hij woonde, SV Alsenborn 1919.  Een oud ploeggenoot van Kaiserslautern, Hannes Ruth, die een succesvolle aannemer was geworden, deed het financiële gedeelte. Fritz Walter zelf was verantwoordelijk voor het technische plaatje. Behalve jong talent uit de regio wist hij drie spelers te strikken van het team van Kaiserslautern waarmee hij in de jaren vijftig nog kampioen van West-Duitsland was geworden.

Eind jaren ‘60 bestond er nog geen 2.Bundesliga. Onder de 1.Bundesliga waren er vijf Regionalligas; Nord, West, Berlijn, Süd en Südwest. Alsenborn werd in de jaren 1968, 1969 en 1970 kampioen van Südwest en kwalificeerde zich zo voor de eindronde. Elke keer presteerde de club goed maar de promotie naar de 1.Bundesliga werd nooit gehaald. De publieke belangstelling voor deze wedstrijden was gigantisch. Dusdanig dat de dorpsclub, Enkenbach-Alsenborn heeft amper 6.000 inwoners, uitweek naar het Südweststadion in Ludwigshafen waar regelmatig meer dan 20.000 toeschouwers kwamen kijken.

In 1974 was er de laatste stuiptrekking van de club.  Voor de nieuwe 2.Bundesliga, die dat jaar van start ging, had de Duitse bond een ingenieus toelatingssysteem bedacht. Het bestond uit een sportief gedeelte en een commissie die de financiële- organisatorisch situatie van de clubs beoordeelde. Lange tijd leek het erop dat Alsenborn toegelaten zou worden maar uiteindelijk gaf het regionale bestuur de voorkeur aan 1. FC Saarbrücken. Alsenborn probeerde nog haar gelijk te halen bij de rechter maar dat mocht niet baten. Dat Hermann Neuberger, erelid van Saarbrücken, een belangrijke positie had in het bestuur van de West-Duitse bond was louter toeval…

Maar iedereen begrijpt dat bij Alsenborn het achterland ontbreekt om voor langere tijd  mee te doen met het financiële geweld van het Duitse voetbal. De reclameborden van de slager en bakker uit het dorp zijn niet genoeg en dan is er nog de constante zuigkracht van 1. FC Kaiserslautern. Wat zelf voor Bundesligabegrippen uit een relatief kleine stad komt.
 
Tegenwoordig speelt de SV Alsenborn in de lokale competities. In het stadionnetje is nog genoeg wat herinnert aan de gouden jaren. Bij de ingang staat een gedenksteen voor Fritz Walter en aan de achterkant van bescheiden tribune hangen de aanplakbiljetten van de wedstrijden in Ludwigshafen. Verder zijn er aan drie kanten behoorlijk grote staantribunes. Ze zijn zwaar overwoekerd door de vegetatie en inmiddels zijn de bulldozers begonnen met het verwijderen van de tribunes. Desondanks blijven de sportieve successen, mede dankzij Fritz Walter, voor eeuwig verbonden aan de dorpsclub uit de Pfalz.


De gedenksteen voor Fritz Walter met rechts de ingang van het stadion.

Ready for kick-off.

De helden die het gaan doen...

...en deze was de baas vanmiddag.

De locals kijken gespannen toe.
Like sitting on top of der Welt.

De Duitse vinckers zijn gaan zitten.
De legendarische affiches in Ludwigshafen.

Jammer van die lelijke hekken.

De afbraak is begonnen.

Comments