Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Dublin, Tolka Park

Shelboure 7 - 0 Mervue United, 3 juli 2009.
League of Ireland First Division (2), Toeschouwers; 653.
 
Scoreverloop;
13. (1-0) McGill
27. (2-0) O'Brien
39. (3-0) McAllister
49. (4-0) McAllister
51. (5-0) Cassidy
56. (6-0) Hedderman
83. (7-0) Baker
 
 
Juli is de komkommermaand voor de groundhoppers. Je kunt je heil zoeken in de oefenpotjes, maar dat is meestal gezapigheid troef. Als het je eigen club betreft is dat niet zo erg maar in andere gevallen kan het mij amper bekoren. Wil je toch serieus voetbal zien ben je aangewezen op landen met een zomercompetitie zoals Ierland of Denemarken. Ierland spreekt mij dan het meeste aan. Het liefst was ik eens bij Bohemians in Dublin gaan kijken maar dat kwam slecht uit met mijn agenda. Een goed alternatief was Shelbourne, ook een aansprekende club uit Dublin. Voor een zacht prijsje werd er een retourtje Weeze - Dublin geboekt bij Ryanair en niks stond mijn debuut in Ierland nog in de weg.

Met enige vertraging kwam ik rond de middag aan in een zonnig Dublin. Met de bus naar het centrum en daar eerst maar eens gaan eten. De middag gebruikt voor enige sightseeing en een bezoekje aan Dalymount Park, het stadion van Bohemians. Op weg naar Tolka Park kwam ik nog langs Croke Park, het stadion wat tijdelijk gebruikt wordt voot de thuiswedstrijden van Ierland. Het ziet er aan de buitenkant gigantisch uit. Het idee om op Croke Park dit najaar nog een interland te gaan zien is toch wel erg aanlokkelijk. 
 
 
En daar kwam Tolka Park al in beeld. 
 
Hier kon je een echt kaartje kopen.
 
 
De oude terrace, helaas volgeplakt met zitjes.
   
Tolka Park, de ground van Shelbourne, ligt in een rustige woonwijk iets noordelijk van het centrum van Dublin. Zelfs voor mij was het lopend goed te doen. De hoofdtribune is een oud beestje met een golfplaten dak met in de catacomben een "social club".  Achter het doel een wat rare "Belgische" tribune, tenminste die gedachte kwam bij mij op. Deze tribune is hooguit veertig meter breed en aan de voorzijde voorzien van trappen om op de tribune te komen. Aan de achterkant ogenschijnlijk vip-plaatsen achter glas. Ogenschijnlijk want de ruimte achter glas bleek leeg te zijn. Aan deze kant van Tolka Park zijn bijna alle voorzieningen zoals kleedkamers, toiletten, clubshop en een zeer uitgebreide catering. Inclusief een complete "chippy". Lokale specialiteit zijn de "battered sausages", een worst welke gerold is in een beslag en daarna gefrituurd.

De andere twee kanten van Tolka Park zijn niet in gebruik. Het zijn behoorlijk grote voormalige staantribunes die nu bedekt zijn met plastic stoeltjes, waarvan een gedeelte alweer kapot is. Het moet een machtig gezicht geweest zijn toen deze staantribunes vroeger volgepropt stonden met fans. Al betwijfel ik of dat vaak voorgekomen is. De publieke belangstelling voor de Ierse voetbalcompetitie is mager. In 2007 was het gemiddelde in de hoogste divise 1.714 toeschouwers en een divisie lager 725 toeschouwers, mijn bron is deze link. Toch was de gate van 653 op deze avond teleurstellend. De sfeer vond ik best wel okay, zeker gezien het aantal toeschouwers, op de "Belgische tribune" werd bij vlagen leuk gezongen. 
 
Main Stand met het golfplaten dak.
 
 
Met de zoom kan je leuke dingen doen.
 
Het hokje voor de camera.
 
Wellicht was Mervue United een weinig aansprekende tegenstander. Toch kregen de thuisblijvers ongelijk want het werd een grote overwinning voor Shelbourne. Mervue werd met maar liefst 7-0 afgedroogd. En daar viel niets op af te dingen. Er was zelfs een periode na de pauze dat er een 10-0 in de lucht hing. Maar die vernedering bleef Mervue United bespaard. En gelukkig maar want, zoals iemand op het Shelbourne forum terecht opmerkte, de spelers van Mervue bleven zich ondanks de afstraffing sportief gedragen. Het verbaasde mij overigens dat Shelbourne in de Ierse 2e Klasse speelde, het is toch een van de bekendste Ierse clubs. Echter door licentieproblemen zijn ze teruggezet naar de Ierse 2e Klasse.
 
Na afloop op mijn gemakje richting vliegveld gewandeld en halverwege een bus gepakt. De vlucht ging pas op zaterdagochtend rond 7:30 uur richting Weeze. Dus dat werd een nachtje hangen en een beetje slapen op die rotstoelen op het vliegveld. In het vliegtuig ging het slapen beter. Enigszings gaar kwam ik zaterdagmiddag thuis. Toch was het een leuk debuut in Ierland. Dublin is een stad waar ik zeker nog eens terugkeer om dan wat uitgebreider te bekijken. Shelbourne was zeker een bezoek waard; veel doelpunten en een leuke oude ground.
 
Wedstrijdmomentje.
 
Doorkijkje. 
 
Een lege korte zijde met een eenzame ballenjongen. 
 
De "Belgische" tribune van Tolka Park.
Comments