Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Düsseldorf, AirBerlin World

Fortuna Düsseldorf 3 - 1 Alemannia Aachen, 8 mei 2011.
2.Bundesliga (2), toeschouwers; 20.500.

Scoreverloop;
14. (1-0) Langeneke (P)
22. (2-0) Rössler (P)
45. (2-1) Stehle
70. (3-1) Beister

Op 29 mei 2010 won Lena Meyer namens Duitsland met het lied “Satellite” het Eurovisie Songfestival. Zeer waarschijnlijk geen gebeurtenis waar veel voetballiefhebbers en groundhoppers lang bij stil hebben gestaan. Het bleek een jaar later wel de reden dat er in Düsseldorf opeens een nieuw stadion bezocht kon worden. Door de winst had Duitsland het recht om de volgende editie van het songfestival te organiseren, wat het dan ook deed. Na een eerste selectie bleven er vier steden over die als locatie wilden fungeren. Van het kwartet Berlijn, Düsseldorf, Hannover en Hamburg trok de laatste zich vrijwillig terug. In oktober 2010 werd uiteindelijk Düsseldorf gekozen. Het festival zou plaatsvinden in het voetbalstadion wat tegenwoordig als “Esprit Arena” door het leven gaat.

De halve finales en finale van het songfestival werden gepland van 10 tot 14 mei 2011. Echter de verbouwing van het stadion zou een zes weken in beslag nemen. Een gigantisch lange periode als je bedenkt dat het opbouwen en afbreken van de shows van mega-acts als U2 meestal in een paar dagen geklaard is. Het betekende in ieder geval dat het stadion langere tijd niet beschikbaar was voor de vaste bespeler Fortuna Düsseldorf. Als eerste uitwijkmogelijk werden de stadions in Bochum en Leverkusen genoemd. Maar dat bleek geen serieuze optie. Andere mogelijkheid was een tijdelijke terugkeer naar het oude Paul Janes Stadion. Maar dat was met een capaciteit van 7.200 veel te klein en een tijdelijke uitbreiding naar ± 20.000 plaatsen bleek niet haalbaar. Verder is de infrastructuur in de wijk Flingern niet berekend op dergelijke aantallen mensen.

De verrassende oplossing bleek een tijdelijk stadion naast de Esprit Arena. Het mag allemaal wat kosten in Düsseldorf, want voor € 2,8 miljoen liet de gemeente Düsseldorf 20.000 plaatsen creeëren. Half januari begon de Zwitserse aannemer Nüssli met de bouw en twee maanden later stond er een compleet stadion. Dat is erg snel, voor een qua capaciteit vergelijkbaar permanent stadion is een bouwperiode van vijftien maanden vrij normaal. Tijdens mijn bezoek was ik positief verrast over de compleetheid van het stadion. Lichtmasten, twee complete elektronisch scoreborden, een afgezet uitvak, fijne stoeltjes, VIP-ruimte compleet met loopbrug, uitgebreide toiletvoorzieningen en genoeg vreet en zuipstalletjes. Ik durf te stellen dat de voorzieningen in dit stadion beter waren dan in menig ander stadion in de 2.Bundesliga. Het feit dat er voor vier wedstrijden een naamsponsor werd gevonden maakte het helemaal af. AirBerlin betaalde € 200.000,- voor de stadionnaam.

Mijn plekje was aan de lange zijde en het was er prima zitten. De overkapping ging slechts over de halve tribune en er waren relatief veel palen maar dat zal niet anders kunnen met een dergelijke constructies. Erg storend was het niet. Voor spelers en bezoekers was dit stadion waarschijnlijk gezelliger dan in de Esprit Arena die meestal maar voor de helft gevuld is. Het stadion stond dus letterlijk naast de Esprit Arena. Er kon dus gebruik gemaakt worden van de indrukwekkende infrastructuur van de Messe Düsseldorf. Al is niet iedereen even enthousiast over het OV van en naar de Messe. Desondanks zijn de 20.000 parkeerplaatsen al een attractie op zich, na afloop zit je overigens heel snel weer op de Autobahn. Een stadion speciaal bouwen voor vier wedstrijden blijft bizar maar het idee is perfect uitgevoerd in Düsseldorf.Gespeelde wedstrijden in AirBerlin World;
26.03.2011 Duitsland U17 - Oekraïne U17 6.300
15.04.2011 Fortuna Düsseldorf - Union Berlin 18.900
24.04.2011 Fortuna Düsseldorf - Arminia Bielefeld 18.100
08.05.2011 Fortuna Düsseldorf - Alemannia Aachen 20.500
Comments