Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Dortmund, Westfalenstadion (2)

Borussia Dortmund 0 - 1 Schalke '04, 26 september 2009.
1.Bundesliga (1), toeschouwers; 80.552.
 
Scoreverloop;
31. (0-1) Farfan

Het Westfalenstadion van Dortmund was in 1991 het eerste buitenlandse stadion wat ik van binnen zag. Ondanks dat ik nu al een aantal jaren buitenlandse wedstrijden bezoek was ik nog nooit teruggekeerd naar het Westfalenstadion. Schande natuurlijk, want het Westfalenstadion is eigenlijk een zekerheidje bij de meeste hoppers. Toen ik de diverse programma's van 26 september afstruinde naar een leuke wedstrijd zag ik Dortmund - Schalke op het programma staan. Dat is natuurlijk de wedstrijd van het jaar in Dortmund. Uiteraard was de wedstrijd al lang en breed uitverkocht. Ik besloot maar op de bonnefooi naar Dortmund te gaan. Er was vast wel iemand te vinden die nog een kaartje had voor mij. Dus na al die jaren terug naar het Westfalenstadion.


Dortmund werd probleemloos bereikt en het laatste stukje ging per U-bahn naar het Westfalenpark. Op straat genoeg kaartjes te koop en voor een redelijke prijs had ik een kaartje. Zoals verwacht werd het de Nordtribune, de rest van het stadion zit grotendeels vol met seizoenkaarthouders. Van buiten is het stadion al heel erg imposant maar binnen wordt pas duidelijk hoe gigantisch groot het is. Ik was best onder de indruk. Hoewel ik vrij hoog zat vond ik het zicht op het spel nog best redelijk. Ondanks dat het uitverkocht was waren er nog diverse lege stoeltjes op de Nordtribune. Stipt om 15:30 uur begon de 134e Rivierderby.

Buitenkant van het Westfalenstadion.

Wens van de Südkurve.

Dortmund was eigenlijk de gehele wedstrijd de ploeg die het meeste aanviel. Maar uiteindelijk kreeg het niet de verdiende beloning in de vorm van een overwinning of een punt. Dortmund schoot tot twee keer toe op de lat waarna de bal via de achterlijn het veld weer in sprong. Verder werd in de tweede helft nog een bijna zeker doelpunt vlak voor de lijn door een veldspeler van Schalke weggewerkt. Schalke stelde er zoals verwacht bitter weinig tegenover. Aan een spaarzame goed uitgevoerde counter had Schalke genoeg. Een paar creatieve spelers voorin en verder schopten of kopten lomperikken als Bordon, Westerman en Zambrano alle ballen zo ver mogelijk weg. En ja dat deden ze erg professioneel. De 0-1 kwam het laatste kwartier niet meer in gevaar. Eigenlijk zou Schalke '0-1 een betere naam voor de club uit Gelsenkirchen zijn, want voor mijn gevoel hebben ze een abonnement op die uitslag.

Het is duidelijk dat ik geen liefhebber van Schalke ben. En dan zit je tijdens de derby wel verkeerd op de Nordtribune van het Westfalenstadion. Want daar zitten de fans van Schalke, en nog vrij veel ook. Ik schat dat er minimaal kleine tienduizend aanwezig waren. In mijn vak was de verhouding 50/50. Er was enige banter maar verder was de sfeer onderling gemoedelijk. Al waren het niet de meest fanatieke fans. Op straat uiteraard veel politie, na afloop was het achter het Fanblock van Schalke bijna helemaal afgesloten.

Qua sfeer vond ik het moeilijk te beoordelen. Meestal waren de Schalker om mij heen aan het jengelen dat de Dortmunder hoerenzonen zijn, maar dan in het Duits uiteraard. Als ze even stil waren klonk Dortmund best wel indrukwekkend. Mooi gezicht was toen de hele Sudtribune aan het springen was. Desondanks was het een mooie derby waar ik zeker nog eens heen ga, maar dan graag een plaatsje iets dichter bij het veld. Imposant stadion met de bijpassende giga mensenmassa. Plus dat aan kaartjes komen is geen probleem is. Maar eerst maar eens een keer in Gelsenkirchen kieken.


Spelers komen met een ballonnetje (!?) het veld op.

Het werkterrein van de heren Magath en Klopp.

En dat werd helaas de eindstand.

Osttribune.

Comments