Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Chemnitz, Stadion an der GellertstrasseChemnitzer FC 1
- 0 St.Pauli, 14 augustus 2010.

DFB-pokal, toeschouwers; 10.431.

Scoreverloop;
5. (1-0) Richter

Halverwege de Autobahn 2, Hannover - Berlijn, ligt de voormalige grensovergang Helmstedt-Marienbron. Ik was er in het verleden al een paar keer langsgereden maar nog nooit gestopt om eens te kijken. Helmstedt-Marienbron was ten tijde van de koude oorlog de belangrijkste grensovergang tussen de twee Duitslanden. De Oost-Duitsers bouwden er in de loop der jaren een uitgebreid complex wat na de hereniging in 1989 gedeeltelijk is afgebroken. Er is nu een soort museum ingericht op het complex. Het leukste is natuurlijk de wachttoren maar die is enkel geopend voor betalende groepen onder begeleiding van een gids. Maar we hadden geluk want er was net een groep binnen en we konden achteraan aansluiten. Bovenin mooi uitzicht, al was de gids wel wat gepikeerd dat we aan alle knopjes en hendels zaten. Leuk om even op het complex rond te lopen, al hadden een paar Trabantjes en acteurs in uniform het plaatje compleet gemaakt.

Complex Marienbron.

See you.

De wachttoren.

Voor Chemnitz stond er nog een bezoekje aan Halle op het programma. Voor de wedstrijd Hallescher FC - Union Berlin een dag later was er geen dagverkoop. Er was enkel verkoop in de Wosz-fanshop in Halle. Opvallend hoe veel panden er vervallen of zelfs dichtgetimmerd waren in Halle, vooral buiten het centrum. Operatie ticket slaagde en zo kon de reis verder naar Chemnitz. Ook daar waren we weer royaal op tijd. We hadden zo mooi de gelegenheid om het Sportforum Chemnitz te bezoeken. Het is een groot complex met allerlei sportaccommodaties. Pronkstuk is het oude stadion waar Chemnitzer FC een tijdje haar thuiswedstrijden heeft gespeeld. De hoofdtribune vond ik niet bijzonder maar de lichtmasten en vooral de Befehlsturm zijn prachtig. 

Toegangspoort van het Sportforum.

De niet zo bijzondere hoofdtribune.

Mooie Befehlsturm.

Gevel van de hoofdtribune.

Na dit uitgebreide voorprogramma was het tijd voor deel 1 van de hoofdact van vandaag. Chemnitzer FC uit de Regionalliga Nord (level 4) tegen St.Pauli uit de 1.Bundesliga (level 1). Ook op ander niveau schijnen er nogal wat verschillen te zijn tussen de twee clubs. Zoals bekend zijn er nogal wat linkse elementen die zich aangetrokken voelen tot St.Pauli. Volgens de kenners is het bij CFC meer wat rechts-georienteerd. In april 2006 liep het in Chemnitz na een wedstrijd tussen de twee clubs dan ook behoorlijk uit de hand. De politie had dan ook de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen om rond deze wedstrijd narigheid te voorkomen. Waar het in Duitsland normaal is dat beide supportersgroepen buiten het stadion door elkaar lopen was er nu in de straat achter de Chemnitzer fankurve niks of niemand te zien van St.Pauli. In het stadion was aan weerszijden van het Pauli-block een riante bufferzone. Enkel tegen het einde van de wedstrijd kwam er wat beweging in, onder begeleiding van wat knalvuurwerk kwamen aan beide zijden de mannetjes met de capuchons in actie. Wij vertrokken na afloop direct naar Aue dus verdere actie hebben wij niet gezien. Volgens berichten op het wereldwijde net is er s'avonds nog wel een fanfest van St.Pauli verstoord door hooligans.

In Chemnitz hetzelfde beeld als in Halle. De straat waar de auto geparkeerd stond was voor de helft dicht gespijkerd. Gelukkig ook nog veel authentieke Oostblokflats, zo zien wij ze graag. Maar het is duidelijk dat de steden in de voormalige DDR minder welvarend zijn dan die het westen. Dat was ook zichtbaar aan de kleding van veel mensen in het stadion. Okay, ik weet best dat de modepolitie van RTL wat aan te merken zou hebben op mijn kledingkeuze. Maar een bezzoekje aan Chemnitz zal uitdraaien op een nachtmerrie voor Patty en Nada. Het waren blousjes van spijkerstof, gekleurde sandalen met klittebandsluiting, gebleekte spijkerpakken en foute trainingspakken in pastelkleuren all over the place. Het was net de jaren '80 op de tribune.

Fanblock.

Haupttribune.

Bekerstunt!

Het stadion van Chemitz doet ook terugdenken aan de jaren '80, het is naar hedendaagse normen behoorlijk primitief. Een bescheiden overdekte tribune en verder aan drie zijden rondom onoverdekt staan. Na een bratwurst en een biertje/cola gingen we maar binnen. Het staduion was een klein uurtje voor de aftrap van 15:30 uur nog vrij leeg behalve het bezoekersvak, dat zat al ramvol met St.Pauli. Uiteindelijk kwamen er meer dan 10.000 toeschouwers en dat hadden ze lang niet meegemaakt in Chemnitz. Voor de wedstrijd werd oud-trainer Hans Meyer, ook in Nederland bekend, nog gehuldigd. Hij was in dienst toen Chemnitz voor de laatste keer stuntte in de Pokal. In het seizoen 1992/93 versloeg CFC in de kwartfinale Werder Bremen maar ging het in de halve finale ten onder tegen de amateurs van Hertha BSC..

Een dag eerder in Osnabrück kregen we waar voor ons geld met een verlenging en net geen stunt. Een bekerstunt in Chemnitz leek ons wel wat maar een verlenging was niet gewenst. Dit omdat we s'avonds graag op tijd in Aue wilden zijn. Dus a.u.b. binnen negentig minuten afronden was onze boodschap aan de spelers. Maar uit ervaring weet je wel waar het bij zulke plannetjes op uitdraait, verlengingen, oneindige reeks strafschoppen en daarna een verkeer waar geen doorkomen aan is. Chemnitz kwam heel snel op voorsprong door een kopbal uit een hoekschop. Lange tijd ging het gelijk op en Chemnitz kreeg kansen op meer. Het bleef maar 1-0 en St.Pauli begon steeds meer druk te zetten. Wij werden er behoorlijk zenuwachtig van. Niet zozeer over wie er ging winnen maar meer of er een verlenging zou komen of niet. Uiteraard bleef het spannend to het laatste fluitsignaal, maar het bleef 1-0. Dus wij hadden onze stunt en konden zonder tijdverlies vertrekken naar Aue.

Leuke choreo waarin FCK mannetje er met de DFB Pokal vandoor gaat.

Rechts het linkse vak.

Mooi Chemnitz.
Comments