Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Charleroi, Mambourg

Sporting Charleroi 1 - 0 Standard Luik, 22 maart 2009.
1e Klasse (1), toeschouwers; 20.701.
 
40. (1-0) Oulmers

In het leven moet je altijd maar weer keuzes maken. Bewaar je het lekkerste voor het laatst of komt het als eerste aan de beurt? Voor België wilde ik stadion Mambourg van Sporting Charleroi voor het laatst bewaren. Echter volgens recente berichten op het net gaat binnenkort een gedeelte van het stadion gesloopt worden. Dus goede reden om dit seizoen alsnog Mambourg te bezoeken. Bijkomend triviaal feitje zou zijn dat met een bezoek aan Mambourg ik alle stadions van Euro2000 afgevinkt zou hebben.
 
Mambourg werd vooral bekend door de verbouwingen voorafgaande aan het eerder genoemde Euro2000. De ruimte rond het stadion was eigenlijk te klein voor een stadion met 30.000 zitplaatsen. Er werden echter gewoon zeer hoge en steile tribunes ontworpen en gebouwd zodat er een stadion stond met de 30.000 zitplaatsen. Maar dusdanig hoog dat bewoners van omringende flats veel schaduw en geen uitzicht kregen. De derde ring van de lange zijde werd vrij snel na het EK gesloopt. Het schijnt dat door een rechterlijke uitspraak dus nu nog enkele tribunes gedeeltelijk gesloopt moeten worden. 
 
Dat is nog eens een dakconstructie!
 
Zicht vanaf bovenste rij van de eerste ring, als iedereen gaat staan zie je dus helemaal niks.
 
Volgens de kenners is de wedstrijd tegen Standard de wedstrijd van het jaar in Charleroi. Die wedstrijd kwam ons goed uit en het bestellen van tickets ging weer easy met het inmiddels bekende http://www.sport.be/jupilerproleague/ticketing/nl/ .  Aangekomen in Charleroi bleek dat de noodtoestand was uitgeroepen. Het waterkanon was paraat, een helikopter draaide de hele avond rondjes boven het stadion en op straat heel erg veel politie. Een rondje om het stadion zat er niet in want aan de kant van het bezoekersvak was alles afgesloten. Een hoop drukte dus, maar zoals wel vaker waren de supporters het rustigst. Die stonden gewoon op straat een biertje te drinken en te ouwehoeren.
 
Wij hadden kaarten voor de eerste ring lange zijde. Uiteraard wilden ook even van genieten van het uitzicht vanaf de tweede ring. De stewards deden niet moeilijk. Uitzicht vanaf de tweede ring is prima en vanaf de gesloopte derde ring moet het helemaal prachtig geweest zijn. Vanaf de tweede ring hadden we ook mooi uitzicht op een akkefietje beneden. Een paar mensen hadden bonje gekregen en de ene partij bleef maar door gaan met zeuren. Stewards erbij en uiteindelijk greep de politie in door een paar mensen uit het stadion te zetten. Ook moest nog een ventje getroost worden door een vrouwelijke steward. Het was een vermakelijk tafereel voor ons. 

Hoofdtribune.

De Poolse vriendjes van Sporting Charleroi. 

Binnen was het duidelijk vooral voor Charleroi de wedstrijd van het jaar. De fans hadden erg hun best gedaan met allerlei doekjes met teksten en tekeningen. De doeken voor de wedstrijd waren leuk maar tijdens de wedstrijd bleven de "Storm Ultras" maar door gaan met hun spandoekjes. Ik werd er flauw van, ging het nu om de 22 man op het veld of om de Ultras? Voor Standard zijn er blijkbaar andere potjes waar de fans zich heel druk over maken want het bleef bij een bescheiden spandoekje. Gelukkig hadden ze wel een aantal fakkels meegenomen die vlak voor de wedstrijd werden afgestoken. Dat is altijd een fraai gezicht bij een avondwedstrijd.

De spelers van Charleroi vlogen er vanaf het begin vol in. En terecht, want als je wilt winnen als "mindere ploeg" zijnde moet je de persoonlijke duels winnen. Standard had duidelijk wat moeite met de speelstijl van de thuisploeg. Er werd zeker niet slap gespeeld maar het stapje meer wat de thuisploeg wel kon opbrengen zat er net niet in. Vooral de donkere spits Habib Habidou was een plaag voor de defensie van Standard. Vlak voor de pauze 1-0 voor Charleroi en Mambourg ontplofte. In de tweede helft kwam er meer druk van Standard maar tot veel kansen kwam het niet. Charleroi kreeg meer ruimte maar profiteerde niet. Het bleef 1-0  en Mambourg vierde feest. Er werd weer afstand genomen van de degradatiezone en de grote buur Standard was verslagen.
 
 
Welkom aan de "poulets".
 
De choreo van Charleroi. 
 
De Luikenaars hadden wat fakkels meegenomen.
  
Zoals eerder geschreven waren de fans van Charleroi druk in de weer met allerlei doekjes. Gelukkig werd ook nog gezongen en dat klonk prima. Aan de andere kant was Standard aanwezig met een indrukwekkende 3-4.000 man. Die lieten zich ook prima horen al werd het na de 1-0 wel wat minder. Maar oka, dat zie je overal. Aan onze lange zijde werd wat minder fanatiek meegeleefd maar er zat nogal wat volk van Standard tussen. Het viel vooral erg op na de 1-0 toen veel mensen bleven zitten.

Mambourg is een fantastisch stadion en het zou erg zonde zijn wanneer er inderdaad delen gesloopt gaan worden. Het is groot maar toch intiem. Het lijkt erop dat de hoeken van de tribunes zijn weggesneden omdat daar toevallig een straat loopt. Het ruimtegebrek komt ook terug op de tribune, de beenruimte is minimaal, en nog minder als er iemand van 200 kg op jouw rij zit. En uiteraard moest die meneer in de pauze naar het toilet. Mambourg ziet er wel erg uitgeleefd uit en dat nog geen tien jaar na de laatste grootscheepse verbouwing. Geslaagd avondje in Charleroi; subliem stadion, boeiende pot voetbal en een prima sfeer.
 
Storm Ultras met hun spandoekje niet meer omgekeerd zoals een tijdje terug.
 
En ja en er waren ook nog 22 voetballers. 
Comments