Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Burnley, Turf Moor

Burnley 2 - 0 Hull City, 31 oktober 2009.
Premier League (1), toeschouwers; 20.219

Scoreverloop;
20. Alexander (P)
77.  Alexander

Oldham Athletic thuis tegen Huddersfield Town op zondagmiddag 14:00 uur was een ideale fixture. Mooie affiche en ruim de tijd om dezelfde dag nog naar Amsterdam terug te vliegen. Leuk klusje is om dan nog een wedstrijd voor de zaterdag te vinden. Burnley - Hull City was de meest aantrekkelijke in de omgeving van Oldham. Met Macclesfield Town - Bradford City als alternatief. Dat voor het geval het lastig ging worden met kaartjes bij Burnley. Maar dat was geen probleem, er was zelfs op de wedstrijddag nog gewoon kaartverkoop.

Achter de huisjes ligt Turf Moor.

De affiche met links hoofdrolspeler Graham Alexander.

Burnley - Hull City is dus opeens een fixture in de Premier League. Burnley zweeft op een claret en blue wolk na de verrassende promotie afgelopen zomer. Weliswaar werden alle uitwedstrijden verloren maar thuis werden Manchester United, Everton, Sunderland en Birmingham City verslagen. Manager Owen Coyle laat Burnley goed voetballen. Een jaar eerder zweefde Hull City op dezelfde wolk en was het de sensatie van de Premier League. Maar inmiddels is Hull City terug op aarde en wordt het een jaartje stressen in de strijd tegen tegen degradatie.


Na de standaard formaliteiten als kaartje ophalen, foto's maken van buitenkant stadion plus omgeving en het kopen van een raar formaat programma ging ik Turf Moor binnen. Het was nog vroeg dus lekker in het zonnetje het programmaboekje gelezen. Het publiek had er duidelijk zin in en maakte vanaf het begin genoeg lawaai. Hull City had een naar schatting 2.500 man mee die niet erg luidruchtig waren.

Handtekeningenjagers.

De imposante James Hargreaves Stand.

Na twintig minuten krijgt Burnley een penalty, MotD liet later zien dat de penalty wel erg makkelijk gegeven was. Maar Stephen Hunt maakte de overtreding en die komt altijd op mij over als een naar mannetje, terechte penalty dus. Veteraan Graham Alexander, erkend specialist als het gaat om nemen van strafschoppen, doet wat ie altijd doet, 1-0 voor Burnley dus.

 
Met Graham Alexander is een van de meest opvallende spelers van Burnley genoemd. De Schot uit Coventry speelde zijn hele carrière bij modale clubs als Scunthorpe United, Luton Town en Preston North End in de lagere divisies. Maar dit seizoen is hij een van de steunpilaren van Burnley en maakt gewoon twee doelpunten in een PL-wedstrijd. Een
andere opvallende speler is Brian "the Beast" Jensen. De Deense keeper, duidelijk een publiekslieveling, was de held in thuiswedstrijd tegen Manchester United. Hij doet, mede door zijn forse postuur, denken aan zijn illustere landgenoot Peter Schmeichel.

Mooi doorkijkje naar de heuvels rondom Burnley.

Tot aan de pauze speelt Burnley vrolijk verder. Na de pauze zagen we een stuk beter Hull City. Het spel gaat gelijk op tot Geovanni een vrije trap mag nemen. Hij schiet de bal schitterend voorbij Brian Jensen, het vak van Hull ontploft maar helaas de treffer wordt afgekeurd. Geovanni, toch al een "mannetje" is not amused en doet uitgebreid zijn beklag bij de scheidsrechter. Als bedankje een gele kaart voor Geovanni. Die even later, voor het oog van de scheidsrechter, stevig een duel ingaat. Niet erg slim want twee keer geel is rood. Even later is de wedstrijd gespeeld want Graham Alexander gaat mee naar voren en besluit op de rand van het strafschopgebied maar eens richting doel te schieten. Het was de beslissende 2-0 voor Burnley.

Voor Burnley blijft het debuut in de Premier League voorlopig dus nog een sprookje. Hull City maakte, ondanks de goede fase na de pauze, een weinig geinspireerde indruk. Jan Venngoor of Hesselink deelde in de malaise en kwam amper in het stuk voor.

Qua setting was het ook helemaal okay in Burnley. Turf Moor is een leuke mix van nieuwe en iets oudere tribunes. De ligging in een woonwijk en vlak bij het centrum is ook een plus. Verder is alles wat je verwacht in Engeland aanwezig in Burnley. Heel veel straatjes met de karakteristieke
arbeidershuisjes, chippy's gerund door Chinezen, vervallen fabriekspanden en avondwinkels met Aziaten achter de balie. Verder veel "rauw" volk op straat, vooral bij de pubs richting centrum stond veel schroot te drinken.

Brian "the Beast" Jensen.

De tribune aan de kant van het cricketveld met links de fans van Hull City.

In het stadion zat dan weer een zeer degelijke mevrouw naast mij. Hoewel ik best wel een avondje met haar op stap wil, dat wordt best wel gezellig. Maar ze leefde net als de rest van het publiek fanatiek mee. Vooral met het "You will be sacked in the morning" richting manager Phil Brown schreeuwde ze vrolijk mee. Prima sfeertje dus tijdens de wedstrijd. Door de promotie was het publiek al behoorlijk uitgelaten en door het scoreverloop werd het natuurlijk alleen maar beter.

Ik had een B&B geboekt in Accrin
gton dus veel haast had ik niet na afloop. In de Chinese chippy wezen dineren en daarna was het tijd voor de uittocht van de bussen van Hull City. Een behoorlijk uitzwaaicomite stond klaar. Eerst de normale bussen en iets later de minibsjes met de boefjes van Hull. Alles onder uitgebreide begeleiding van de politie. Ik zou daar best willen staan als de bussen van Blackburn Rovers uitgezwaaid worden. Na deze wedstrijd heb ik een booking history dus dat zou zeker het proberen waard zijn. Einde van een zeer geslaagd dagje Burnley.

Een mooi plaatje van de Bob Lord Stand.

En de eindstand.
Comments