Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Brussel, Constant Vandenstock

Anderlecht 2 - 2 AA Gent, 23 augustus 2008.
1e Klasse (1), toeschouwers; 24.297.

Scoreverloop;
  7. (1-0) Vlcek
25. (2-0) Gillet
30. (2-1) Ljubijankic
44. (2-2) Suler

Trouwe lezers van deze website weten dat wij zeker verregaande sympathie hebben voor de mooiste club van Belgie; Club Brugge. De grote rivaal van Club is natuurlijk Anderslecht, DVB (die van Brussel), Wankerlecht of voor buitenstaanders gewoon Anderlecht. Een bezoek aan Anderlecht zonder dat Club Brugge de tegenstander is is dus eigenlijk not-done. Toch ging ik maar eens kijken in het Astridpark, want hoe je het ook wend of keert, de club heeft een grote historie. Jammer dat de bestuursleden altijd van die misselijk makende figuren zijn. De meest treffende bijnaam van Anderlecht is dan ook "de dikke nekken", want qua arrogantie kent Anderlecht zeker geen gelijk in België.

Tickets reserveren was geen probleem en ook Joost had wel oren naar deze affiche. Bijgaand voordeel was dat ik later grote delen van zijn verslag kon knippen en plakken deze story. Ik pikte hem op bij het station van Breda en al keuvelend over voetbal waren we vlotjes in Brussel. In de buurt van Vorst Nationaal staat nog een oud stadion wat nog gevinckt moet worden. Helaas was het gesloten, we hadden van een muurtje af het stadion in kunnen springen maar dat leek ons niet verstandig want dan waren we er nooit meer uitgekomen. Bij onze inbraakpogingen werden we ook nog aangevallen door een hond. Op weg naar het stadion van Anderlecht maakten we nog een tussenstop om bij het loket van station Brussel-Zuid (Midi) een kaartje te kopen. Joost wilde na de wedstrijd met de laatste trein terug naar Heerlen en de automaten in België pakken de Nederlandse pasjes niet. Gewapend met treinkaartje reden we richting stadion van Anderlecht wat ongeveer drie kilometer verderop ligt. We vonden snel een parkeerplaats aan de verkeerde kant van het Astridpark.

De straatjes voor het stadion waren volgepakt met mensen in het paars en veel standjes met eten en drinken. Plus de nodige kroegen en zo was de typische Belgische voetbalsfeer compleet. We werden ook overspoeld door het aanbod van het gratis programmablad, minstens twintig  uitdelers wilden het boekje aan ons kwijt. Bij de ticketbureau konden we snel onze voucher inleveren voor een echt kaartje en na een hapje eten mochten we door het park naar ons vak. We hadden kaartjes voor vak N2, een vak met enkel staanplaatsen achter het doel aan de zijde van het bezoekersvak. Echter door de afscheiding en het reclamedoek in het buffervak, zagen we slechts hun vlaggen en hoorden we het gezang. Het zicht op het veld was uitstekend op een ballenvanger na, deze wekte geen irritatie want daarvoor was de wedstrijd veel te leuk.

Anderlecht startte furieus aan de wedstrijd en kwam al na zeven minuten op 1-0. Vlcek gleed een voorzet van Legaer binnen. Anderlecht ging door maar Gent kwam ietsje beter in de wedstrijd en Zitka moest redden op een kopbal van Ljubijankic. Na 25 minuten kon Gillet een te korte terugspeelbal oppikken en er 2-0 van maken. Direct erna nog een gigantische mogelijkheid voor Gillet maar hij trapt in de grond. Na een half uur komt Gent terug, Ljubijankic mag weer koppen en vanaf twee meter is Zitka kansloos. Vlak voor het rustsignaal wordt het zelfs, geeneens onverdiend 2-2. Wederom een kopbal, nu uit een hoekschop.

De tweede helft begon met een licht overwicht voor Gent. Haar supporters lieten zich de hele wedstrijd erg goed horen, de Anderlecht fans waren na de 2-2 toch een heel stuk rustiger geworden. Na een kwartier herpakte Anderlecht zich weer en ging het tempo nog maar omhoog. Lakovenko krijgt twee uitstekende mogelijkheden maar de Gentse keeper red. Tussen de twee kansen twee schitterende schwalbes en een rode kaart. Eerst valt Polak schitterend in het strafschopgebied, scheidsrechter Jerome Efong Enzolo zag het allemaal prima en gaf niets. Bij het weglopen na de schwalbe lopen Polak en Duarte nog een beetje te bekvechten waarna Duarte tegen Polak aanloopt en de laatste gaat liggen huilen tot groot ongenoegen van de wannebe ultra's vlak voor ons. De jongens van tussen de 13 en 17 probeerden overduidelijk de fanatieke tribune aan de overkant na te bootsen en het was duidelijk dat hun ultieme droom is om ooit daar te mogen staan. Na de schwalbes volgt de rode kaart voor Suler. Hij haalt de doorgebroken Lakovenko neer en de straf is logisch. Anderlecht drukt nog meer en Gent past vertragingstechnieken toe maar gescoord werd er niet meer.

Het Constant Vanden Stockstadion is een knus stadion met gek genoeg nog staanplaatsen achter beide doelen. Het blijft een raar fenomeen die staanplaatsen in Europa. Bij topclubs in België en Duitsland is het geen probleem terwijl bij vergelijkbare clubs in Engeland en Nederland het een onmogelijkheid is. Vraag is altijd weer hoe ze de staantribune inrichten bij Europese wedstrijden waar de zitplaatsen wel weer verplicht zijn. Het CVS is enigszins vergelijkbaar met de stadions van Racing Genk of PSV. Na de wedstrijd waren we snel terug bij de auto en Joost werd op de trein gezet richting Limburg. Het was een mooie avond in Brussel. Prima stadion en wedstrijd. Anderlecht is dus zeker een bezoekje waard, ik sluit zelfs niet uit dat ik daar in de toekomst nog wel eens een keertje kom. Al is Club Brugge veel leuker natuurlijk.

Egotrip; het stadion naar jezelf vernoemen.
 
Het Astridpark van binnen.
Comments