Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Brighton, Withdean

Brighton & Hove Albion 1 - 2 Southampton, 23 april 2011.
League One (3), toeschouwers; 8.169.

 Scoreverloop;
45. (1-0) Barnes
84. (1-1) Connolly
89. (1-2) Fonte

Deze zomer wordt in Brighton eindelijk het nieuwe Falmer Stadium geopend. Het stadion bevat een 22.000 overdekte zitjes en lig vlak buiten de stad aan de A27. Het is een hele verbetering ten opzichte van het Withdean Stadium, de voorganger van Falmer. De Withdean was jarenlang het minst populaire stadion in de Engelse League. En dat was volstrekt logisch. Het stadion bestond voor 95% uit tijdelijke onoverdekte noodtribunes die rondom een atletiekbaan waren geplaatst. Verder was de bereikbaarheid ruk, op verzoek van omwonenden was namelijk besloten om in de wijde omtrek van het stadion een parkeerverbod op wedstrijddagen in te stellen. Alternatieven waren pendelbussen of met de trein via Preston Park BR. Qua stadion was het de laatste jaren dus behelpen voor de fans van Brighton. Sportief was het als een rit met de achtbaan. Er werd afwisselend gespeeld op niveau twee, drie en vier. Dus veel promoties en degradaties, never a dull moment daar in Brighton.

Zelfs de turnstiles waren tijdelijk.


Dit seizoen ging het weer eens als een trein voor de zeemeeuwtjes. Onder leiding van manager Gus Poyet ging het al snel op ramkoers richting de titel in League One. Mogelijk kampioen worden, rivaal Southampton op bezoek en één van de laatste wedstrijden op de Withdean. Tel dit op bij de bescheiden capaciteit van de Withdean en je hebt een wedstrijd waar de kans op kaartjes nadert tot nul. Maar gelukkig waren Porno Hans en Danny Last behulpzaam en vonden we ons op stille zaterdag terug in Brighton. Waarvoor nogmaals onze dank.

Nu is Brighton één van de leukste steden van Engeland, goede reden om er een dagje van te maken. Omstreeks 10:00 uur ‘s morgens stonden we al op de boulavard. Na een uitgebreid ontbijt was het tijd voor de toeristische verplichtingen. In dat kader staat de Royal Pavilion natuurlijk op één. Het is een wat kitscherig paleis uit de 19e eeuw. De vorige keren dat ik in Brighton was had ik het gemist dus dit keer wilde ik het zeker eens zien. Joost en ik konden het in eerste instantie niet vinden, toen we een voorbijganger zouden vragen bleek dat we er met onze rug naar toe stonden.
Rond 12-en gingen we maar eens richting pub waar we hadden afgesproken voor de kaartjes. De “Battle of Trafalgar” is een oude pub vlak bij het station met een knusse Beer Garden. Meer heeft een mens ook niet nodig; zonnig weer, een tafel met pints en lullen over voetbal. De momenten dat je bijna baalt dat je ook nog naar het stadion moet voor een wedstrijd. Toch gingen we maar die kant op, dwars door de stroom badgasten wurmden we ons naar het station voor de korte rit naar Preston Park.

Het doemscenario wat al een tijdje in de lucht hing was de week voor de wedstrijd uitgekomen. Eerst promoveerde Brighton thuis tegen Dag & Red en een paar dagen later werd in Walsall de titel ook nog gepakt. Op slag zakte de waarde van onze kaartjes en voor Brighton stond er weinig meer op het spel. Southampton was echter nog in de race voor de tweede plaats. De meeste aandacht ging uit naar Nigel Adkins, de manager van Southampton, hij had zich eerder in het seizoen nogal laatdunkend uitgelaten over Brighton. Hij kreeg van de kant van Brighton behoorlijk wat rotte vis over zich heen. Ook waren er enkele spandoeken over deze kwestie.

Het uitvak.

Het dikke neefje van Phil Lynott.

Brighton deed haar sportieve plicht en ging voor de overwinning. Dat leek ook te lukken. Echter in de slotfase sloeg Southampton toe en ging met de overwinning aan de haal. Oude bekende David Connolly viel in bij Southampton en maakte de 1-1. De sfeer was vooral uitbundig en enkel vijandig richting Adkins. De fans van Brighton waren vooral aan het nagenieten en van de verliespartij lag niemand wakker.

Met de trein ging het terug naar de stad, waar we wederom alle badgasten tegenkwamen. Die gingen met hun koelboxen nu weer naar huis. We hadden een paar maanden eerder al besloten om te gaan eten bij de Indiër. Na enig zoeken vonden we een geschikt restaurant. Nu snap ik helemaal nik van de kaart bij de Indiër, dus elke keer is het een blinde gok. Die viel nu voor de eerste keer wat minder goed uit. Ik heb mij nu opgegeven voor de cursus Indisch eten onder leiding van Jeroen Peenvogel. Dan weet ik een volgende keer wat te kiezen. Een bezoek aan Brighton is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de pier. Speciaal voor de liefhebbers van het platte vermaak. Na de pier en vele suikerspinnen gingen we maar eens terug naar ons hotel in Crawley. Op zondagochtend vlogen we terug van Gatwick naar Schiphol. Het was wederom een geslaagde paastrip. Op naar pasen 2012!

Zo lijkt het nog wat.

East Stand.

Deze toegangspoort is misschien wel het mooiste aan de Withdean.
Comments