Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Beveren, Freethiel

Beveren 0 – La Louvière 3, 28 april 2002
1e Klasse (1), Toeschouwers; 1.500

Scoreverloop; 
48. (0-1) Rivenet
82. (0-2) Djim
90. (0-30 Rivenet
 
Onze eerste wedstrijd in België zagen we op de Freethiel in Beveren. Het was een hoop gedoe om aan een kaartjes te komen en de stadions die we die dag zagen waren leuk, namelijk de Freethiel en Berchem Sport. De wedstrijd echter was weinig verheffend. Dat is de 28e april kort samengevat.

Achterkant van tribune 1.
 
Om te beginnen het gedoe rond de kaartjes. Rond 2002 werd de Belgische competitie geterroriseerd door het fenomeen fancard. Een persoonsgebonden pasje welke een voorwaarde was om tickets te kunnen kopen. Het was allemaal erg onduidelijkheid en je liep dus een groot risico dat je voor de kat zijn k naar Belgie reed voor een wedstrijd. Gelukkig is de fancard rond 2005 weer afgeschaft. Voor deze competitieronde had ik diverse clubs uit de 1e Klasse een e-mail gestuurd. Hierin de vraag wat de regels voor het kopen van een kaartje nu precies waren. Slechts 1 club reageerde en dat was Beveren. Ook hier was het moeilijk moeilijk. Maar uiteindelijk was het vooraf faxen van een kopie van ons paspoort genoeg om een kaartje te kunnen kopen. De fancard was voor de eerste keer verslagen. Zo maakten we op deze mooie voorjaarsdag de reis naar Beveren met de zekerheid dat de kaartjes voor ons klaar lagen.

Tribune 1 van binnen.

Aangekomen bij de Freethiel was het er nog rustig. Weinig supporters maar wel een serieuze politiemacht. Vreemd want La Lou zou maar een bescheiden groep fans meenemen. Het was enig zoeken naar de juiste kassa. En daar was het weer zoeken naar onze tickets. Maar ze lagen netjes klaar. Bij gebrek aan kroegjes rond het stadion zochten we ons heil in de kantine voor een paar pinten. En die waren erg lekker. In de kantine bladerden we het programmaboekje maar eens door. Achteraf was vooral het artikel over een groep Ivorianen opvallend. Immers tijdens de jaren die zouden volgen kwamen er busladingen met Ivoriaanse spelers naar Beveren.

Tribune 3 met op voorgrond een gedeelte van politiemacht.
 
De opkomst voor de wedstrijd tegen de Walen van La Lou was met 1.500 man matig. Maar wel verklaarbaar. Beveren was met een 18e plaats sportief al gedegradeerd naar de 2e Klasse. Echter de financiële troubles bij Eendracht Aalst en RWDM gaven de Waaslanders nog hoop op lijfsbehoud. La Lou had weinig moeite met het uitgebluste Beveren. Vooral in de 2e helft werd het nog behoorlijk saai op het veld. Wij vermaakten ons met kijken naar de mooie luchten boven het stadion.

Tribune 1 nog maar een keer.

Tribune 2; ouderwetse spionkop met in hoek de lichtmast door het dak.
 
De Freethiel is een leuk stadion. Blikvanger is de grote overdekte staantribune achter het doel, toevallig de tribune waar wij stonden. Achter het andere doel staat een iets kleinere onoverdekte staantribune waar de bezoekers in de regen mogen staan. De hoofdtribune heeft een Engelse uitstraling, leuk detail is de lichtmast die door het dak steekt. Inmiddels is deze tribune gesloopt en wordt er een nieuwe tribune neergezet.
 
Na afloop waren de weinige supporters snel verdwenen. Wij maakten nog een rondje de andere kant op. Dat was eenvoudig want aan de lange zijde van tribune 3 stonden alle poorten open. Zo konden we nog een paar foto's maken van "onze" tribune 2. Tevreden reden we terug naar Friesland. Tevreden over ons debuut in België. Nouja, een wat saaie wedstrijd in een bijna leeg stadion. Maar we waren blij dat het allemaal gelukt was.

Tribune 4, domein van de bezoekende support.
 
Om het feest compleet te maken gingen we in Antwerpen nog even groundhoppen. Het stadion van Berchem Sport werd eenvoudig gevonden. Het was open en bij de kantine stond een luidruchtige groep fans. Het leek wel of ze kampioen geworden waren. Het stadion van Berchem is zoals bekend een pareltje. We waren het erover eens dat we zeker nog eens een wedstrijd gaan zien bij Berchem. Het is inmiddels 6 jaar later maar die wedstrijd hebben we nog steeds niet gezien. Echter de sportieve malaise bij Berchem Sport de laatste jaren is niet erg bevorderend. Maar uiteindelijk zal ook dat wel weer goedkomen.  

Doorkijkje op de Freethiel. 
Comments