Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Berlijn, Alte Försterei

Union Berlin 1 - 2 Magdeburg, 17 mei 2008.
Regionalliga Nord (3), toeschouwers; 11.824.


Scoreverloop;

10. (0-1) Lindemann

76. (0-2)
Müller
84. (1-2) Patschinki (P)


Voor C&U
is Union Berlin altijd een soft spotje geweest, vooral na de, voor ons bijna legendarische, avond destijds in Oberhausen
en toen is ook de naam “Cheese & Union” ontstaan. Dat was 2001, inmiddels al weer 7 jaar terug. Vreemd genoeg hebben we Union Berlin sindsdien nooit meer zien spelen. Tot ik een paar maanden terug het Duitse competitieschema aan het bekijken was. Eigenlijk dacht ik erover om op zaterdag naar Eintracht Braunschweig – Fortuna Düsseldorf te gaan. Maar toen zag ik dat het hetzelfde weekend Union Berlin en Babelsberg thuis speelden op respectievelijk zaterdag en zondag. Beiden clubs hadden ook nog een leuke tegenstander dus toen was de keus snel gemaakt. Eindelijk dus een wedstrijd van Union Berlin zien op Alte Försterei
 
Het was wel de 34e speelronde, daarna zouden er nog 2 rondes volgen, “probleem” zou kunnen zijn dat de beslissingen al gevallen waren. Maar dat was niet het geval. Na de 33e ronde waren er nog 4 kandidaten voor de plaatsen 1 en 2 welke recht gaven op promotie naar de 2.Bundesliga. RW Ahlen, RW Oberhausen, Fortuna Düsseldorf en Union Berlin. RW Ahlen en RWO hadden respectievelijk 4 en 2 punten voorsprong op Fortuna en UB. Winnen was dus een must voor UB, met in het achterhoofd dat RW Oberhausen op de laatste speeldag op bezoek kwam op Alte Försterei. Voor Magdeburg stond er ook nog wat op het spel, de plaatsen 3 – 10 in de Regionalliga Nord gaven recht op een plekje in de nieuwe 3.Liga volgend seizoen. Magdeburg  stond vooraf 11e. Dus gelukkig genoeg ingrediënten voor een leuke middag op de Alte Försterei.
 
De oude trappen naar de tribunes.
 
Vlaggen en sjaals voor de wedstrijd.

Rond 12:30 was ik in Berlijn. Ik reed niet helemaal goed en was gedwongen om door de “Altstadt Köpenick” te rijden. Dat zag er uit als een oud en gezellig centrum, schitterend gelegen aan het water. Volgende keer daar maar een hotel reserveren, maar daar komen we later op terug. Iets verderop ligt AF, ik parkeerde de auto in een smal zijstraatje en liep het laatste stukje richting stadion. Bij het uitvak stonden er al aardig wat fans van Magdeburg, uiteindelijk waren er een 1.500 – 2.000 aanwezig bij de wedstrijd. Kaartjes konden gekocht worden in het kantoor van Union. Dit is gevestigd in een pittoresk gebouw, ik vermoed dat hier vroeger de boswachter woonde.
 
Voor de wedstrijd geen overdreven choreonzin, bij Union enkel vlaggen, sjaals en een groot doek. Union ging direct richting doel Magdeburg maar het was MA dat met veel geluk een doelpunt maakte. Het schot van Lindemann was maar een slap rollertje maar hobbelde zo het doel in. Na het doelpunt werd het spel van Union niet beter, veel persoonlijke fouten en slordigheden. Wel was Union gevaarlijk door middel van 2 vrije trappen maar de keeper van Magdeburg redde bekwaam. De grootste kans was vlak voor de pauze voor Benyamina. Maar het lukt hem niet om de bal vanaf 5 meter in een leeg doel te schieten. Na de pauze hetzelfde spelbeeld, Union dat al rommelend een doelpunt probeert te maken en Magdeburg eenvoudig overeind blijft. De 0-2 komt ook vrij onverwacht, een uitbraak over links en de bal wordt keurig onder de keep doorgeschoven. De strafschop komt laat en uit het slotoffensief komt enkel een kopbal uit een hoekschop. Union verliest, Ahlen wint wel en RWO heeft op de zondag de relatief eenvoudige uitwedstrijd bij Babelsberg.
 
Spelers komen het veld op. 
 
De sfeer tijdens de wedstrijd was redelijk. De fanatieke Union staat achter het doel en zong redelijk door, bij vlagen was het best wel massaal. Al hielp de moeizame wedstrijd niet echt. Aan de lange zijde waar ik stond werd fanatiek aangemoedigd en af en toe werd er een liedje ingezet. Magdeburg was vrij tam, pas na de 0-2 kwam er wat geluid los. Union Berlin lijkt toch wel wat op St.Pauli maar dan op wat kleinere schaal. Onder het publiek veel types die je ook op Millerntor ziet. Qua merchandising en bouwkundige staat van het stadion zijn er ook veel overeenkomsten. Echter  half Europa heeft vriendschap met St.Pauli, dat is bij Union gelukkig wat minder het geval. Het was heerlijk zonnig weer, ik had na afloop dan ook weer een rood hoofd van de zon. De catering op Alte Försterei was voortreffelijk, het haalde niet het niveau Offenbach. maar met de aanwezigheid van de viskraam was mijn dag al weer goed. Lekker broodjes “Backfisch”.
 
Volgende foto en de wedstrijd is afgelopen, Magdeburg bedankt de fans.
   
Block F, daar stond ik ongeveer.
 

Na afloop nog even wat rondgelopen, Alte Försterei is toch wel heel erg primitief, dat is tegenwoordig in Nederland of Engeland volstrekt onmogelijk. Alte Försterei is aan drie kanten onoverdekt staan en die tribunes zijn nog verzakt ook. Aan de lange zijde staat een bescheiden overdekte zittribune. Alte Försterei heeft ook vele leuke details; de mooie opgangen aan de achterkant van de tribune, de roestige leuningen maar vooral het kleine hokje in de hoek met het handbediende scorebord met daaronder twee toegangspoorten. Verder is de ligging aan de rand van een bos/park mooi. Maar ook in Duitsland komt de stadionpolitie in actie. Aan het spelen in de hogere liga’s gaan eisen gesteld worden met betrekking op minimale percentages zitplaatsen en overdekte plaatsen. En dan scoort Alte Försterei natuurlijk erg laag. Even dreigde het doomscenario dat Alte Försterei komend seizoen niet meer gebruikt kon worden. Maar inmiddels is bekend geworden dat Union Alte Försterei  gaat verbouwen en komend seizoen er ook gaat spelen.
 
De vorige keer dat ik in Berlijn was zat ik in een hotel vlak aan de ring op een twintig kilometer van het centrum. Dit keer had ik een hotel uitgezocht wat dichter bij het centrum lag. Ik hoopte op een gezellig buurtje waar ik vast wel ergens een leuk eettentje zou vinden. En daar dan onder het genot van een schnitzel formaat deurmat en Pommes Sportschau met de ontknoping van de 1.BL. kijken.  Dat viel zwaar tegen, het hotel lag in een zwaar deprimerende buurt met brede autowegen, fantasieloze bedrijfsgebouwen en grote onpersoonlijke woonkazernes. U wilt Oost-Berlijn dan krijgt u Oost–Berlijn! De paar mensen die ik zag sjokten met hoofd voorovergebogen met hun Lidltasjes over straat  De enige eetgelegenheid was een Mac onder een slecht onderhouden grauw kantoorpand. Pfff, ik had toch beter mijn huiswerk moeten doen en iets moeten zoeken in de “Altstadt Köpenick”. Gelukkig was de kamer in het hotel voorzien van een tv al was er geen teletekst. Desondanks een mooie middag op Alte Försterei meegemaakt . 
 
Achterkant van het beroemde huisje.
 
 
Detail van AF. 
 
Und niemals vergessen: Eiseren Union!
Comments