Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Auxerre, Abbé Deschamps

 
 Auxerre 1 - 0 Sedan, 11 augustus 2012.
Ligue 2 (2), toeschouwers; 4.875.

Scoreverloop;
71. (1-0) Le Tallec

Nog maar een paar maanden terug schreef ik op deze plek een zeer negatief stukje over de horror van de Franse 2e divisie. Dit naar aanleiding van een saaie avond in Amiens. Moraal van het verhaal was dat ik nooit van mijn leven nog een wedstrijd zou gaan zien in de Ligue 2. Maar niks is zo veranderlijk als een groundhopper en zo zat ik op een mooie zaterdagmiddag in Auxerre weer bij een wedstrijd in Ligue 2.

Net als in Nederland en Duitsland is de 2e landelijke voetbalafdeling in Frankrijk grotendeels weggedrukt naar de vrijdagavond. Maar in Frankrijk is er ook nog regelmatig een wedstrijd op de zaterdagmiddag. Lijkt me voor de fans en clubs wel fijn gezien de gigantische reisafstanden in Frankrijk.

Stadionnaam op de gevel is altijd mooi.

Tribune Societe Generale.

Net als in Chesterfield een klimop op de tribune.

Maar in het geval van Auxerre - Sedan was het wel snikheet met een temperatuur van meer dan 30º in de middag. Dan is het wel wat lekkerder voetballen in de relatieve koelte van de avond. Maar in de schaduw van de tribune was het met een beker cola ook wel uit te houden en de scheidsrechter legde een paar keer de wedstrijd stil voor een drinkpauze. Auxerre - Sedan was best een leuke pot om naar te kijken, het tempo lag redelijk hoog en beide ploegen zochten de aanval. Alleen de doelpunten ontbraken nog. Qua sfeer was het niet werelds maar de beleving was er gelukkig wel. Het kan dus wel leuk zijn in Ligue 2.

Hoewel Auxerre maar een klein stadje is met amper 40.000 inwoners, kwam het tussen 1980 en 2012 maar liefst 32 jaar onafgebroken uit in Ligue 1. Met dank aan legende Guy Roux en de uitstekende jeugdafdeling. Maar afgelopen seizoen was het uit met de pret, Auxerre werd roemloos 20e en laatste in Ligue 1. Het publiek in Auxerre heeft geen slechte reputatie maar de laatste wedstrijd tegen kampioen Montpellier liep het helemaal uit de hand. Gefrustreerde fans van Auxerre gooiden vuurwerk en andere rommel op het veld.

Links de fans van Sedan.

De klimop neemt het hele stadion over.

Als straf moest de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen tegen Nîmes zonder publiek worden gespeeld. Natuurlijk een belachelijke straf, het gewone publiek is weer eens de pineut omdat een stel puberende ultraatjes zich weer niet weten te gedragen. Gelukkig was er tegen Sedan weer publiek welkom, mijn dank was groot.

Het stadion van Auxerre is knus maar niet heel bijzonder. Meest opvallende is de klimop aan de zijkant van de lange zijde, iets van niet past bij een stadion waar een paar jaar terug de Champions League nog op bezoek was. Uiteindelijk is mijn vertrouwen in Ligue 2 weer wat hersteld, bezoekjes aan Lens, Caen of Nantes zie ik in de verre toekomst nog wel eens gebeuren. Aan clubjes als Istres of Arles Avignon zal ik mij niet wagen.

Comments