Startpagina‎ > ‎Verslagen‎ > ‎

Augsburg, Rosenau

Augsburg 1 - MSV Duisburg 1, 15 februari 2009.
2.Bundesliga (2), Toschouwers; 11.098
 
Scoreverloop;
30. (0-1) Heller
39. (1-1) Hdiouad 
  
De FC Augsburg speelt haar thuiswedstrijden in het Rosenau. Het is wat "wij in Nederland" een "Duits stadion" noemen. Een stadion met een voetbalveld omringt door een atletiekbaan. Verder rondom betonnen tribunes met veel open staanplaatsen. Een vijftien jaar terug vond ik dergelijke stadions nog afschuwlijk maar nu ze steeds zeldzamer worden begin ik ze steeds meer te waarderen. Inmiddels wordt er in Augsburg gebouwd aan een nieuw voetbalstadion. Hoofdsponsor Impuls heeft de naamrechten van deze nieuwe "Arena" al gekocht. Elke volger van het Duitse voetbal kan voorspellen hoe de nieuwe Arena eruit gaat zien. Een ontwerp in de categorie van de nieuwe stadions in Wolfsburg, Aken en Duisburg. De wedstrijd op zondag 17 mei tegen Wehen Wiesbaden wordt de laatste officiële wedstrijd van Augsburg in het Rosenau. Dus voor dit seizoen stond een bezoekje aan Augsburg al hoog op mijn verlanglijstje. Ik verwacht overigens dat het Rosenau gewoon blijft staan en gebruikt zal blijven worden voor atletiekwedstrijden en een verdwaalde voetbalwedstrijd. 
 
 
Ingang bezoekersvak.
 
 
Gegengerade nog leeg. 
 
Kunstzinnig plaatje I.  
 
Door een volle agenda en andere smoesjes viel het nog niet mee om een wedstrijd te plannen maar uiteindelijk viel de keuze op het valentijnsweekend. Het was nog wel afwachten of de wedstrijd tegen Duisburg op de vrijdagavond of de zondagmiddag werd geprogrammeerd. Vooraf had ik geen voorkeur voor één van de opties, de maandagavondoptie leek mij onwaarschijnlijk. Het bezoek aan Augsburg zou sowieso in combinatie gaan met een wedstrijd op zaterdag. Achteraf was de keuze om in februari een wedstrijd in Beieren te kiezen niet de meest verstandigste. Rond deze wedstrijd werden veel wedstrijden in Duitsland afgelast door het slechte weer en op de radio hoorde ik constant berichten over verkeersproblemen rond München door sneeuwval en wintersportverkeer. Wel vreemd dat deze berichten mij anders minder opvallen. Maar uiteindelijk ondervond ik amper problemen door het weer, nouja behalve dat de kraker Borussia Neunkirchen - Saarbrücken op zaterdag werd afgelast. De route van Karlsruhe naar Augsburg ging door een mooi besneeuwd landschap en alleen bij de "bergpas" voor Ulm viel het verkeer even stil. In Augsburg lag redelijk wat sneeuw maar het veld van het Rosenau zag er goed bespeelbaar uit, dat moest wel veldverwarming zijn.
 
Ruim op tijd voor de aftrap van 14:00 uur was ik bij het stadion. Bijna direct liep ik een Nederlander tegen het lijf. Hij vroeg wat aan de verkoper van programma's en hij had erge haast. Want voordat ik een praatje kon beginnen was hij alweer verdwenen. Even verder een peloton Japanners, bij wedstrijden in de Premier League al heel gewoon maar in Duitsland gelukkig nog niet. Als je een beetje oplet kan je goed zien dat het Rosenau Stadion is uitgegraven uit een heuvel. Het straatniveau bij de hoofdtribune is gelijk aan het veld, het straatniveau aan de andere zijde is daarentegen gelijk aan de bovenzijde van de "Gegengerade", een verschil van een 20 meter. Na het lopen van een half rondje bergopwaarts om het stadion kwam ik aan bij het plein achter de "Gegengerade". Binnen heeft het stadion veel weg van het Olympia in München. De "Gegengerade" is qua hoogte bijna gelijk en dus imposant. Achter de tribunes is een omgang met daar heel veel stalletjes voor de inwendige mens. Groot verschil met het Olympia is de hoofdtribune, deze is in Augsburg vrij bescheiden van formaat. De tribune volgt wel de ronde vorm van het stadion. Leuk detail is het handbediende scorebord welke zicht bevindt boven het bezoekersvak. 
  
 
Het handbediende scorebord.
 
Ultra's Augsburg I.
 
De mooie hoofdtribune.
 
 Duisburg was aanwezig met een magere 150 man en vrouw. Qua support het bekende Ultra gebeuren met vlaggen, capo etc. Hetzelfde was van toepassing voor de Ultra's van Augsburg. Compleet met provosorische verhoging voor de capo. De rest van het publiek leefde goed mee met de wedstrijd en zo af en toe werd werd er ook voorzichtig gezongen. Ook in Augsburg weer diverse "alternatieve" figuren onder het publiek. Daar heeft St.Pauli dus niet het alleenrecht op. In mijn beleving kom je dergelijke figuren in Duitsland vaker tegen in het stadion dan in Nederland of Engeland. Idem de muziek die gedraaid wordt. Ik begon de wedstrijd in een staanvak naast het bezoekersvak, maar daar werd je scheel van de zon die in je gezicht scheen. Dus maar snel naar de andere kant van het stadion. Daar scheen het zonnetje lekker op mijn achterhoofd, temperatuur rond het vriespunt, droog en windstil. Het was gewoon lekker in Augsburg.
 
Augsburg - Duisburg was het duel tussen de nummers 8 en 7. Beide clubs hadden met 28 punten maar 5 punten achterstand op de nummer 3 Mainz. Voor Augsburg een prima klassering maar voor degradant Duisburg was het teleurstellend. Maar met de genoemde 5 punten achterstand was er nog van alles mogelijk. Vanaf het begin was Augsburg de aanvallende ploeg en Duisburg loerde op een spaarzame counter. Na diverse kansen voor Augsburg schoot Heller maar eens van afstand op doel en het stond 0-1 voor Duisburg. Augsburg ging gewoon verder met aanvallen. In de 39e minuut kopte Hdiouad raak na een voorzet van de rechterkant. Na de pauze bleef Augsburg aanvallen. Augsburg schoot op de paal en kreeg geen strafschop en nog een doelpunt van Duisbrug afgekeurd. Het was een zeer boeiende pot voetbal, al heb ik wel eens de neiging om lekker om me heen te kijken naar stadion en publiek.   
 
 
Vakkie Duisburg. 
 
En wat dit was???  
 
Overzichtje.

Het werd dus een prima middag in Augsburg, wat het roteind rijden rechtvaardigde. Mooi stadion, lekker zonnetje en een best wel vermakelijke wedstrijd. Teleurstellend was het aantal toeschouwers, ver beneden het gemiddelde. Na afloop nog een zeer grappig tafereel bij het bezoekersvak. De Duisburgers verlieten rustig hun vak maar werden door een indrukwekkend leger aan stewards gescheiden van het al even rustige thuispubliek. Het gevaarlijkste voor de Duisburgers was de lokale jeugd die fanatiek aan het sleetje rijden waren. Achter het bezoekersvak lag een besneeuwde heuvel dus de jeugd kwam met een noodgang op de Duisburgers af. Voor zover ik het kon zien hebben ze het allemaal overleefd.  
 
Kunstzinnig plaatje II.
 
Ultra's Augsburg II.
Comments